Filtrează articole după
Explicăm Legislația
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Aș vrea să-i vând soțului meu 50% din imobilul meu, cu o clauză care să nu afecteze dreptul copilului nostru dacă el va face un copil cu altă femeie. Cum să procedez?

Sunt casatorita, detin in proprietate un imobila bun propriu, unic proprietar, dobandit inaintea casatoriei. Cu sotul meu am un copil in varsta de 5 ani. Doresc sa ii vand sotului meu 50% din apartament, pentru a avea drepturi egale. Ma tem sa nu ne despartim intr-o zi si ma tem sa nu faca un copil cu o alta femeie (sau chiar in timpul casatiriei cu mine). Cum as putea sa procedez sa ii vand 50% din apartament, cu o clauza prin care sa se specifice clar ca nici un copil al lui, cu o alta femeie, sa nu aiba drepturi egale cu copilul nostru (sau copiii nostri, daca vom mai avea in viitor alt copil), la mostenirea jumatatii lui de apartament?
Ultima modificare: Vineri, 25 Octombrie 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Mircea SCALAT , Contabil 11:43, 27 Octombrie 2019
7 din 7 utilizatori consideră
acest răspuns util
Ma tem sa nu ne despartim intr-o zi si ma tem sa nu faca un copil cu o alta femeie (sau chiar in timpul casatiriei cu mine).

daca tot va temeti de asta, de ce naiba il mai si improprietariti ?
Credeti ca daca ii dati jumatate din casa, nu se va mai intampla asta ? Credeti sa va temeti degeaba ?
Cum as putea sa procedez sa ii vand 50% din apartament, cu o clauza prin care sa se specifice clar ca nici un copil al lui, cu o alta femeie, sa nu aiba drepturi egale cu copilul nostru (sau copiii nostri, daca vom mai avea in viitor alt copil), la mostenirea jumatatii lui de apartament?

Nu exista doamna asa ceva, toti copiii lui il mostenesc in mod egal fara sa conteze din ce si cate mame provin.
Daca doriti sa vindeti jumatate, inseamna ca trebuie sa luati si bani pe bunul vandut, va da vreun ban ? Daca nu, aia nu e vanzare.
Mergeti si va sfatuiti cu cineva in care aveti incredere, meregti la un avocat, la cine vreti, cred ca nimeni de pe planeta nu va va indemna sa ii " vindeti"
ramaneti si fara casa si fara sot, daca tot ar fi sa va paraseasca candva, nu mai bine ramenti dvs linistita in casa ?
Daca tot vreti sa faceti o chestie din asta, donati-i jumatate din casa, numai asa puteti sa va razganditi si puteti revoca donatia, dar numai pe perioada casatoriei.
ii spuneti ca nu poate fi vanzare ca nu va plateste un pret, e donatie si ii faceti asa.
Atentie ca daca are un copil sau face, si sotul decedeaza pana sa revocati dvs donatia, il mosteneste si acel copil.
Dar puteti sa o revocati fie daca va paraseste , fie daca va face un copil.
Ultima modificare: Miercuri, 23 Octombrie 2019
gi-jane2, moderator
5 din 5 utilizatori consideră
acest răspuns util
Păi si daca va temeti, care e sensul să îi dați jumătate?
Nu se poate încheia niciun act cu condițiile menționate de dvs.
Odata transmisa cota de 1/2, soțul va fi proprietar. Ca atare, daca va avea un eventual copil, la decesul sotului, îl va moșteni. Iar acest drept nu poate fi înlăturat.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna

Scuze pentru comentariile de mai sus, asa sunt unii. Foarte bine ca verificati asta si faptul ca va luati masuri de siguranta pe viitor e ceea ce orice avocat va recomanda. Nu stiu, nu cred ca puteti conditiona vanzarea asa, dar ce puteti face e sa cereti sotului sa faca testament ca doreste sa lase partea lui mostenire la copilul dvs. Dar parerea mea este ca nu vad de ce sa il vindeti, puteti semna un contract cu drepturi pentru sot daca acesta ezita de exemplu sa faca investitii fiind casa dvs. Sunt cheltuieli la vanzare inclusiv intabulare si e irosire de bani.
Mai bine incheiati un contract pentru dreptul de folosinta a sotului pe jumate de apartament pe viata de exemplu

FlorentinaFIZ a scris:

Sunt casatorita, detin in proprietate un imobila bun propriu, unic proprietar, dobandit inaintea casatoriei. Cu sotul meu am un copil in varsta de 5 ani. Doresc sa ii vand sotului meu 50% din apartament, pentru a avea drepturi egale. Ma tem sa nu ne despartim intr-o zi si ma tem sa nu faca un copil cu o alta femeie (sau chiar in timpul casatiriei cu mine). Cum as putea sa procedez sa ii vand 50% din apartament, cu o clauza prin care sa se specifice clar ca nici un copil al lui, cu o alta femeie, sa nu aiba drepturi egale cu copilul nostru (sau copiii nostri, daca vom mai avea in viitor alt copil), la mostenirea jumatatii lui de apartament?

2 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Asa sunt unii, cum?
Însăși întrebarea e...dubioasă și fără sens.
In esenta, pentru că nu poți să îi dai ceva unui om, în care nu ai incredere. Iar la modul cum pune doamna problema, e "ceva".
Dacă soțul va avea un copil cu alta femeie, testamentul nu ajuta la absolut nimic. Si asta pentru că eventualul copil este moștenitor rezervatar și poate solicita reductiunea testamentului.
Pentru user: Care e motivul de fapt? Doriti sa hrăniți un orgoliu masculin? Sunt discutii cu soțul, ca dvs aveti si el nu? Vrea să investească și are o problemă cu faptul că nu e si el proprietar? Se teme că îl veți da afara din casa?
~ Conținut șters la cerere ~

Alte discuții în legătură

Mostenire Valentinablo Valentinablo Buna ziua Am un apartament 2 cam mostenire de la parinti dobandit inaintea casatoriei, sotul are si el un apartament cu 3 cam primit mostenire in timpul ... (vezi toată discuția)
Cum sa transfer 50% sotiei? fany22 fany22 Buna, Inainte de casatorie am avut un teren cu casa, bun propriu, apoi m-am casatorit si avem 2 copii. Am facut reparatii la casa impreuna cu sotia, dar ca ... (vezi toată discuția)
Contract de vinzare-cumparare cu clauza de intretinere intre soti DARSHAN DARSHAN Sunt la a doua casatorie,din prima am doi copii majori,iar din actuala unul de 9 ani.Ce acte trebuie sa fac sa pot sa-i las celui mic si actualei sotii o parte ... (vezi toată discuția)