avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1302 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Taxa de timbru partaj
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Taxa de timbru partaj

Este vorba de un dosar de divort depus in iunie 2009 si judecat in octombrie 2009 (din cauza grevei). In dosar s-a depus si cerere de partaj care s-a facut prin invoiala sotilor. La data depunerii dosarului s-a platit taxa de timbru valabila la acea data. Intre timp, s-a modificat legea referitoare la taxa de timbru si acum este 3% din valoarea bunurilor. Judecatoarea nu a fost de acord cu ideea ca taxa a fost platita si vrea sa aplicam practic retroactiv legea si sa platim 3%. Este corect asa cum vrea judecatoarea ? Pe site astazi este un articol referitor la partaj si divort si acolo este o mentiune din care eu inteleg ca taxa este recuperabila dar in textul legii eu nu regasesc o asemenea mentiune decat daca se incheie o tranzactie la notar. Ce sanse avem sa nu platim asa o taxa mare ?
Cel mai recent răspuns: Bebella , utilizator 16:26, 3 Decembrie 2009
argumentati in scris si oral in fata instantei si cereti revenirea asupra deciziei; daca nu revinem faceti recurs cu aceeasi motivare.
Daca vi se respinge insa si recursul, o luati de la capat. Cred ca e gresit si ca instanta nu a observat ca actiunea dv. a fost introdusa inainte de intrarea in vogoare a legii.
Dar... e bine sa cunoasteti si riscurile.
Succes si tineti-ne la curent!
multumesc mult pentru raspuns. Din pacate, judecatoarea a fost informata ca dosarul era depus anterior modificarii legii dar a zis ca asta este hotararea ei si daca nu ne convine sa cerem reexaminare. Problema este la ce sa cer reexaminare ca nu am nicaieri scris ca taxa este alata decat cea deja platita.
nu aveti ce face.daca nu platiti taxa instanta anuleaza cererea
In conditiile in care instanta a pus in octombrie in discutie taxa de timbru, exista o incheiere la dosar din care reiese cuantumul ei; in lipsa unei dispozitii a instantei nu sunteti obligata sa o achitati.
Asa incat, mergeti la dosar si vedeti ce exista in acest sens: incheiere si/sau citatie cu cuantumul taxei.
Faceti o cerere de reexaminare care va fi judecata de alt complet decat cel in care se afla deja dosarul dv, asa ca veti avea o alta opinie.

Carmenmur, se poate face macar o cerere de scutire in baza ordonantei speciale... se pot face lucruri, cum nu?
Daca este din octombrie insa, eu cred ca nu mai este in termen pentru reexaminare, deci ramane numai varianta cealalta; depinde cand s cum s-a stabilit taxa etc.
Art. 18. - (1) Determinarea cuantumului taxelor judiciare de timbru se face de către instanţa de judecată sau, după caz, de Ministerul Justiţiei.
(2) Împotriva modului de stabilire a taxei judiciare de timbru se poate face cerere de reexaminare, la aceeaşi instanţă, în termen de 3 zile de la data la care s-a stabilit taxa sau de la data comunicării sumei datorate.
(3) Cererea se soluţionează în camera de consiliu de un alt complet, fără citarea părţilor, prin încheiere irevocabilă.
(4) În cazul admiterii integrale sau parţiale a cererii de reexaminare, taxa de timbru se restituie total ori, după caz, proporţional cu reducerea sumei contestate.
Art. 20. - (1) Taxele judiciare de timbru se plătesc anticipat.
(2) Dacă taxa judiciară de timbru nu a fost plătită în cuantumul legal,în momentul înregistrării acţiunii sau cererii, ori dacă, în cursul procesului, apar elemente care determină o valoare mai mare, instanţa va pune în vedere petentului să achite suma datorată până la primul termen de judecată. În cazul când se micşorează valoarea pretenţiilor formulate în acţiune sau în cerere, după ce a fost înregistrată, taxa judiciară de timbru se percepe la valoarea iniţială, fără a se ţine seama de reducerea ulterioară.
(3) Neîndeplinirea obligaţiei de plată până la termenul stabilit se sancţionează cu anularea acţiunii sau a cererii.
(4) Dacă în momentul înregistrării sale acţiunea sau cererea a fost taxată corespunzător obiectului său iniţial, dar a fost modificată ulterior, ea nu va putea fi anulată integral, ci va trebui soluţionată, în limitele în care taxa judiciară de timbru s-a plătit în mod legal.
(5) În situaţia în care instanţa judecătorească învestită cu soluţionarea unei căi de atac ordinare sau extraordinare constată că în fazele procesuale anterioare taxa judiciară de timbru nu a fost plătită în cuantumul legal, va dispune obligarea părţii la plata taxelor judiciare de timbru aferente, dispozitivul hotărârii constituind titlu executoriu. Executarea silită a hotărârii se va efectua prin organele de executare ale unităţilor teritoriale subordonate Ministerului Finanţelor Publice în a căror rază teritorială îşi are domiciliul sau sediul debitorul, potrivit legislaţiei privind executarea silită a creanţelor bugetare.
Art. 21. - (1) Persoanele fizice pot beneficia de scutiri, reduceri, eşalonări sau amânări pentru plata taxelor judiciare de timbru, în condiţiile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 51/2008 privind ajutorul public judiciar în materie civilă, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 193/2008.
(2) Instanţa acordă persoanelor juridice, la cerere, facilităţi sub formă de reduceri, eşalonări sau amânări pentru plata taxelor judiciare de timbru datorate pentru acţiuni şi cereri introduse la instanţele judecătoreşti, în următoarele situaţii:
a) cuantumul taxei reprezintă mai mult de 10 % din media venitului net pe ultimele 3 luni de activitate;
b) plata integrală a taxei, potrivit art. 20, nu este posibilă deoarece persoana juridică se află în curs de lichidare sau dizolvare ori bunurile acesteia sunt, în condiţiile legii, indisponibilizate.
(3) În mod excepţional, instanţa poate acorda persoanelor juridice reduceri, eşalonări sau amânări pentru plata taxelor judiciare de timbru, în alte cazuri în care apreciază, faţă de datele referitoare la situaţia economico-financiară a persoanei juridice, că plata taxei de timbru, la valoarea datorată, ar fi de natură să afecteze în mod semnificativ activitatea curentă a persoanei juridice.
(4) Reducerea taxei de timbru poate fi acordată separat sau, după caz, împreună cu eşalonarea sau amânarea plăţii.

Multumesc foarte mult pentru toate informatiile. Voi tine cont de ele si voi incerca sa gasesc varianta cea mai ieftina. Va voi tine la curent cu ce voi face.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Lamurire vicente73 vicente73 buna ziua.ce inseamna taxa de timbru intr-un proces de partaj? si cum poate fi stabilita (vezi toată discuția)
Taxa de timbru Uli Uli Buna ziua, Am deschis un proces de partaj si am solicitat ajutor public judiciar in sensul reducerii taxei de tibru de la 77000 lei la 12000 lei si plata in ... (vezi toată discuția)
Taxa partaj 3% ANDRONESCU ANDRONESCU Am inceput in aprilie 2009 procesul de partaj cu fostul sot. Am platit taxa de timbru, taxe pentru emitere de extrase de carte funciara, jumatate din taxa ... (vezi toată discuția)