avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1297 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Răspuns de la ANPC privind comisionul bancar plătit ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Răspuns de la ANPC privind comisionul bancar plătit de proprietari

Buna seara .Asa cum v-am promis am sa atasez un link extern privind petitia catre ANPC impotriva asociatiei de proprietari care imi spun ca nu este de competenta lor sa solutioneze fapt pentru care a facut trimitere la primarie invocand art. 10 din legea 196/2018 . Cea ce am si facut o plangere catre primare impotriva asociatie pe data de 21.10.2019,care la randul meu astept raspuns !!! O seara buna sa aveti .

[ link extern ]
Ultima modificare: Luni, 4 Noiembrie 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: latka , utilizator 06:50, 19 Ianuarie 2020
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
AP intermediaza pentru membrii sai servicii, și asta fiind un serviciu. Și o poate face prin contracte încheiate intre persoana juridică AP și alți operatori economici, sau persoane fizice. Are cont în banca, are angajați, are contabilitate, numai ca nu obține profit. Este operator economic prestator de servicii pentru membrii sai. Se încadrează la definiția pe care ați citat-o la "sau prestator de servicii" in scopul definit la art. 11 și 12 din legea 196 /2018, privind "administrarea,...., și modernizarea părții comune".
Ultima modificare: Vineri, 17 Ianuarie 2020
latka, utilizator
Cu respect, faceți confuzie între "are ca scop" (=țel, țintă, obiectiv) și "are ca obiect de activate". "Are ca scop" nu înseamnă că A.P. prestează acele servicii (daca dvs le considerați astfel).
Pai exact asta am și spus, AP este un prestator de servicii, de intermediere, pentru realizarea scopului în care a fost înființată, de "administrare,...., modernizare a părții comune". Prestarea de servicii este orice operațiune care nu constituie livrare de bunuri, conform codului fiscal.
Ultima modificare: Vineri, 17 Ianuarie 2020
latka, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Presupunând că A.P. e prestator de servicii, se incadrează în definiția de 'operator economic' de la art 2 pct 3 din OG 21/1992.

Dacă A.P. e 'operator economic' nu poate face obiectul arbitrajului ANPC în raport cu un alt operator 'economic'. "Divergenţele între operatorii economici nu intră în sfera de competenţă a Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor", sursa: [ link extern ]

Totuși, ANPC, la sesizarea unor A.P., a amendat RADET de 2 ori și Enel Muntenia o dată. Cred că este evident pentru oricine că RADET și Enel sunt 'operatori economici'. Info despre amenzi :
- RADET in 2014: [ link extern ]
- RADET in 2016: [ link extern ]
- Enel în 2016: [ link extern ]

Deci, dacă ANPC a arbitrat între AP și alți 'operatori economici', atunci nu pot fi decât 2 explicații:
1. RADET/Enel au departamente juridice nepregătite și nu au observat că ANPC nu era îndreptațită să aplice amenzile sau
2. Ipoteza din primul paragraf este eronată - AP nu este prestator de servicii, nici măcar de "intermediere" așa cum susțineți dvs.
Șansa să fie punctul 1 tinde spre zero. Rămâne că AP nu este prestator de servicii.
Q.E.D.
2 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Totuși, Asociația de proprietari nu este intermediar între furnizorii de servicii/utilități (Enel, RADET etc) și consumatorii finali (proprietarii) ? Contractele se încheie între Asociație și furnizorii de utilități.

Alte discuții în legătură

Reclamarea firmei de administrare timpuriu timpuriu se poate reclama o firma de administrare pentru neregulile in ce priveste repartizarea cheltuielilor la ....protectia consumatorului ? (vezi toată discuția)
Pot cere despăgubire/daune de la radet pentru lipsa căldurii și a apei calde? dacă da, care sunt pașii? Andrei_78 Andrei_78 Buna dimineata, Avand in vedere multiplele avarii din partea RADET, ce au dus la multe zile friguroase in apartament si fara apa calda, as dori sa ... (vezi toată discuția)
Asociatiile de proprietari trebuie sa respecte regulile de protectie a consumatorului? scarlet scarlet Buna ziua. As vrea sa stiu in primul rand daca asociatiilor de proprietari li se aplica prevederile ordonantei 21/1992 si ordinul ANPC 92/2007. Mentionez ... (vezi toată discuția)