avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 666 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Contract individual de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Contract individual de munca

Buna...am nevoie sa gasesc cateva clauze care nu sunt in codul muncii si care ar trebui sa fie...ma poate ajuta cineva?
multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Doina Elena , Consultant resurse umane 11:26, 5 Decembrie 2009
Va multumesc pentru mesajul dvs.
Am incheiat in 2008 acte aditionale cu salariatii soferi, prin care am introdus clauza de fidelitate si stabilitate. Le ofer stabilitate in munca in schimbul indeplinirii sarcinilor de serviciu in mod onorabil, evitarea amenzilor, etc.platesc un spor de 3% pentru asta. Durata acestui act este de 2ani. Sunt obligata sa mai continui?

Incepand cu 2010 se doreste ca lucratorii comerciali sa fie: mai amabili, mai atenti cu clientii, sa recomande produsele nu sa se intaorca cu spatele la client, etc. In acest sens dorim sa negociem salariul in functie de atingerea unui targhet. Ce clauza ar trebui introdusa in cim si cum ar suna ea?
Clauza de obiectiv
În baza ei, salariatul se obligă să obţină în munca sa un rezultat cuantificabil , de pildă, o anumită cantitate de produse, să finalizeze o anumită lucrare, să încaseze ori să colecteze o sumă de bani etc.
Pentru a fi validă, clauza respectivă trebuie să fie precisă, dar şi realizabilă (impossibilum nulla obligaţia) .
Prin intermediul ei, salariatul îşi asumă o obligaţie de rezultat nu doar una de mijloace (de a munci).
Spre a fi validă, clauza trebuie să fie, pe de o parte, precisă şi, pe de altă parte, realizabilă (ad impossibilum nulla obligatio).
O clauză de obiectiv - spre exemplu, aceea de a se realiza un bun determinat - poate fi însoţită şi de o clauză de succes sau de performanţă, respectiv că bunul în cauză să întrunească anumiţi parametrii tehnici sau anumite elemente calitativ superioare.
În schimbul realizării unui anumit obiectiv, este posibil să se asigure anumite avantaje suplimentare salariatului în cauză. Ca urmare, dacă obiectivul stabilit s-a realizat integral, angajatorul este obligat să asigure avantajele suplimentare. În măsura în care se realizează parţial şi avantajele suplimentare se acordă pro rata. Atunci când obiectivul nu se realizează, apare firesc că angajatorul să nu acorde avantajele suplimentare.

Clauza nu este prevăzută expres de legislaţia romana, dar nici nu este interzisă. Prin interpretarea prevederilor articolului 20 alin. 1 al Codului Muncii, ''în afara clauzelor generale prevăzute la art. 17, între părţi pot fi negociate şi cuprinse în contractul individual de muncă şi alte clauze specifice.''
Ultima modificare: Vineri, 4 Decembrie 2009
Cornel Vasile, Consilier juridic
Multe multumiri pentru raspunsurile dvs.documentate dintotdeauna, nu pot sa spun decat "Jos Palaria"!:bow:

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Transformare cm durata neteterminata in cm durata determinata florinian florinian Buna seara! Va rog sa ma ajutati cu un sfat/opinie. Speta: Lucrez in vanzari pe un contract de munca pe perioada nedeterminata. Rezultate bune. ... (vezi toată discuția)
Clauza de confidentialitate Danny84 Danny84 Buna seara. As dori sa stiu conform noilor reglementari, in ceea ce priveste clauza de neconcurenta si de confidentialitate, care este obligatia ... (vezi toată discuția)
Diferenta intre contractul de angajare perioada determinata si nedeterminata cipigavo cipigavo am inteles cum sta traba si am fost pus in situatia de a intrerupe somajul cu un contract pe perioada determinata, actualmente mai am doua luni de somaj clar ... (vezi toată discuția)