avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 502 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul, calculatorul meu şi ... Tentativă de a fi fraudat în urma unui anunț de ...
Discuție deschisă în Dreptul, calculatorul meu şi internetul

Tentativă de a fi fraudat în urma unui anunț de vânzare pus pe OLX: ar trebui să anunț autoritățile? Și pot da în judecată persoana respectivă pentru daune morale?

buna ziua, as vrea sa stiu ce ar trebui sa fac in urmatoarea situatie,
am pe OLX un anunt ca vand un obiect, si am primit mesaj de la cineva din croatia ca vrea sa il cumpere si ca sa ii scriu pe mail si whatsapp.

a zis ca poate sa plateasca anticipat doar prin paypal, mi-am facut cont acolo, si i-am trimis datele inclusiv numele si adresa mea.

apoi am primi mail ca a pus banii in cont in paypal, si a pus in plus si pentru transportul cu curierul, ce va trebui sa il platesc eu si apoi imi recuperez banii in paypal de la el, nu primesc banii in cont si nu apare vreo tranzactie pana nu platesc eu transportul 355 euro. (pt obiectul de 800 euro al meu, ea cica a trimis in total 1220 euro, cu tot cu transport si taxe). am primit doua mailuri aparent de la paypal si curierat ca e urgent sa platesc transportul , ca e tranzactia 95% gata, si ca trebuie sa platesc doar cu bitcoin. mi s-a parut suspect mai multe lucruri,

1. cum m-a gasit pe olx cineva din croatia,
2. cost mare la transport si vrea doar cu paypal,
3. vrea plata transport curierul doar cu bitcoin care nu poate fi urmarit precum conturile bancare.
4. mi-a trimis pe whatsapp acea persoane sute de mesaje sa ma grabesc, cum stau .. etc..

am trimis mailurile la paypal sa se uite pe ele, si am primit raspuns automat (de robot) cum ca aceste mailuri nu le-au trimis ei, si ca sunt scam-uri, si ca vor alerta antifrauda, si mi-au multumit ca i-am anuntat.

eu nu am trimis bani, asa ca nu am pierdut nimic,
dar problema este ca mi-a consumat si timp, munca, nervi, si obiectul de 800 euro nevandut.

apoi acea persoana din croatia m-a si amenintat ca tranzactia prin paypal e sigura si ca e urmarita de fbi si interpol si ar trebui sa platesc repede.
mi-a cauzat mult stres acum... desi stiu ca e o escrocherie, si mi-a cauzat si probleme la munca din aceasta cauza.
am vorbit in engleza pe whatsapp, si doar primul mesaj pe olx mi-a dat in romana, probabil cu google translate

am doua intrebari acum:
1.daca ar trebui sa anunt politia sau anaf sau ceva... ca sa prinda aceasta persoana si sa nu mai faca altora la fel, eu personal nu ma astept ca paypal sa faca ceva sa rezolve situatia.. sa implice ei autoritatile.
2. as putea cumva sa dau in judecata acea persoana si sa imi dea daune morale?

apropo, acea persoana mi-a dat numarul de telefon si un fel de act de identitate, nu stiu daca buletin, poza pe whatsapp, ar putea ajuta politia ? oricum cred ca sunt false.

si inca ceva.. ar trebui sa ii mai raspund/ scriu acestei persoane ceva?
Ultima modificare: Sâmbătă, 9 Noiembrie 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Mire La , utilizator 00:50, 15 August 2021
Puteti investi organele judiciare ,pentru a efectua acte de cercetare penala,sub aspectul savarsirii infractiunii de inselaciune.


Probatiunea este anevoioasa, dificila, intrucat infractiunea s-a consumat in spatiul virtual, pe internet.

Strangeti cat mai multe probe,prin care sa facilitati actele de cercetare penala.

Succes!
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Pierdeți timpul de pomana ,daca un vecin va da o palmă cercetarea acestei fapte va dura cativa ani.In speta descrisă de dvs sansele sunt practic o .Fiti fericit ca nu ati luat teapa.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Da, corect, sunt sute si sute de escrocherii care n-au fost rezolvate niciodata. Sunt pur si simplu prea multe, iar Politia nu poate face din rahat bici.
dupa cum ziceam mai sus am fost victima unei tentative de inselaciune pe olx.Am trimis un mail la DLAF in care am explicat situatia si am dat probe si indicii.Nu doream atat despagubiri sau ceva personal ci sa ii prinda si sa ii pedepseasca pe borfasi ca sa nu ii insele pe altii. Doream un fel de autosesizare a lor.Am primit o scrisoara acasa in care m-a anuntat ca a fost trimisa la parchetul din cj solicitarea respectiva .Apoi am primit o scrisoare de la parchetul din cj ca dosarul s-a clasat cu o explicatie complicata,ca nu a fost frauda informatica ci inselaciune,incadrare gresita etc. .morala?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Morala? Feriți-vă de tranzacțiile la care nu vă pricepeți, cereți sprijin. Înainte de a iniția orice. În al doilea rând, autoritățile române nu au jurisdicție în țări străine.

Alte discuții în legătură

Am luat teapa cu un furnizor de piese auto de pe olx MEMETIUXEL MEMETIUXEL Am comandat la el o -panglica spirala ptr air bag la un Megane 2 , tipul mi-a spus ca a trimis-o NOUA si cu garantie in cutie , se cam eschiva la raspuns la ... (vezi toată discuția)
Ieri am facut o mare greseala. am gasit un anunt pe olx cu un ... mariuspisica28 mariuspisica28 Ieri am facut o mare greseala. Am gasit un anunt pe olx cu un telefon si era din alt oras. Tipii mi-au spus ca sunt firma, mai exact bsg amanet si nu pot ... (vezi toată discuția)
Frauda in numele bancii? Florin_j92 Florin_j92 Buna ziua, am vandut un telefon pe olx unei persoane din Anglia in valoare de 1400 lei (inclusiv transport), am trimis coletul cu telefonul prin dpd platind eu ... (vezi toată discuția)