avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 711 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Plecare minor din Anglia pentru o săptămână
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Plecare minor din Anglia pentru o săptămână

Buna ma numesc Mihai si am 15 ani si as dori sa merg acasa in Romania pentru o saptamana singur si as dori sa stiu daca se poate si daca da de ce documente am nevoie?

Multumesc
Mihai
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 13:02, 26 Noiembrie 2019
Conform Legii 248/2005 privind regimul liberei circulații a cetățenilor români în străinătate, cetăţenii români minori pot ieşi din ţară în aceleaşi condiţii ca şi persoanele adulte, în baza unui document de călătorie valabil - paşaport sau carte de identitate (minorii peste 14 ani) - numai dacă sunt însoţiţi de o persoană fizică majoră şi cu acordul părinţilor.

În conformitate cu prevederile legale în vigoare, poliţiştii de frontieră vor permite ieşirea din ţară a cetăţenilor români minori numai dacă sunt însoţiţi de o persoană fizică majoră, în următoarele cazuri:

în situaţia în care călătoresc în străinătate însoţiţi de ambii părinţi;
în situaţia în care călătoresc împreună cu unul dintre părinţi, numai dacă părintele însoţitor prezintă o declaraţie a celuilalt părinte sau, după caz, face dovada decesului celuilalt părinte;

Însoţitorii minorilor, alţii decât părinţii, trebuie să prezinte la controlul de frontieră şi extrasul de cazier judiciar.

Poate avea calitatea de însoţitor şi o persoană anume desemnată din cadrul unei societăţi comerciale autorizate, în condiţiile legii, să desfăşoare activităţi de transport internaţional de persoane.

Acordul părintelui/părinţilor/reprezentantului legal pentru efectuarea călătoriei în străinătate de către un minor este materializat într-o declaraţie notarială care are forma și conținutul stabilite de lege, modelele fiind postate pe site-ul instituţiei www.politiadefrontiera.ro.

În urma modificărilor şi completărilor la Legea 248/2005, începând cu data de 06.10.2016, valabilitatea declarației date de către părinte/părinți/reprezentantul legal pentru ieșirea din România a unui cetățean român minor poate fi de maximum 3 ani, iar din conţinutul ei se elimină obligativitatea menționării scopului deplasării și a rutei.
mihaipop123 a scris:

as dori sa merg acasa in Romania pentru o saptamana singur si as dori sa stiu daca se poate


Poți veni în România singur, dar spui că vrei să te întorci după o săptămână în UK. Nu vrei putea ieși singur din țară, ai nevoie de însoțitor.

Dacă vii carte de identitate trebuie îndeplinite condițiile pe care ți le-a scris d-na avocat mai sus.

Dacă vii cu pașaport de cetățean român cu domiciliul în străinătate (pe pașaportul tău scrie că ai domiciliul în UK) nu e nevoie de declarațiile părinților, dar tot nu poți ieși singur. Citește ce scrie aici la punctul 5:
[ link extern ]

Unele companii aeriene au un serviciu de insotire minori. Nu stiu cat costa, dar va preiau de la un adult si va predau altui adult desemnat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Intoarcere in romania Costi2k2 Costi2k2 Salut, sunt un minor de 16 ani stabilit cu familia in Spania de 3 ani. Anul acesta as dori sa merg alaturi de bunici in Romania fara parinti.. La iesire din ... (vezi toată discuția)
Acord iesire din tara minor Paula Tudor Paula Tudor Buna ziua! Este adevarat ca daca autoritatea parinteasca este exercitata doar de catre un singur parinte, conform art. 398 sau art. 507 - cod civil, nu este ... (vezi toată discuția)
Calatorie valentinabitca valentinabitca Buna ziua.Sunt mamica de o luna de zile, am facut pasaport fetitei mele pe 3 ani, fiind din R.Moldova.Pot calatori in Moldova fara a fi insotita de sotul ... (vezi toată discuția)