avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 723 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... LEGE Nr. 196/2018 din 20 iulie 2018 privind ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

LEGE Nr. 196/2018 din 20 iulie 2018 privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari și administrarea condominiilor.

Buna ziua. Am o intebare legata de aceasta lege. Cine sau ce autoritate este respunzatoare cu aplicarea de contravenții și sancțiuni prevazute la ART. 102 CAPITOLUL IX al acestei legi ?

Am un vecin care ma inunda constant datorita unei tevi de evacuare a apei menajere. Acesta a intervenit si a schimbat teava in regim propriu desi responsabilitatea tevii cade in grija asociatiei. Datorita lucrarilor proaste am infiltratii de apa de la acea teava. El refuza sa perminta vreo lurcrare in incinta apartamentului sau mai ales ca a mascat acea teava intr-un gheu. Am apartamentul asigurat dar deja sunt la a 4-a interventie de remediere. Asociatia e dispusa sa schimbe doar teava si a incercat sa medieze situatia dar proprietarul vinovat are o ura pe asocitie fiindca a fost nevoit sa isi repare acoperisul pe propria cheltuiala.
Nu vreau sa pierd timp cu actionarea sa in judecata si ma gandesc ca daca ar fi avertizat sau amendat cu amenda de la 5.000 lei la 10.000 lei conform legii in cauza ar fi totusi dispusa sa sparga si la el gheul pentru solutionare.

Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Condominii.blog , utilizator 22:52, 29 Martie 2020
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Pentru corecta si completa dv informare studiati atent disp L nr 196/2018
Pentru analiza si eventual raspuns la obiect este necesar sa furnizati date relevante referitor la statutul instalatiei care genereaza inundatia
Exista instalatie de preluat si deversat apa reziduala dar care are o componeneta comuna si una privata
Atat timp cat nu se cunoaste cu certitudine care instalatie este responsabila,nimeni nu va poate preciza partea responsabila care paote fi asociatia de proprietari pentru partea comuna de instalatie si proprietarul in cazul in care defectiunea este la nivelul instalatiei individuale
Legiuitorul a impus prevederi concrete prin care sa oblige proprietarul sa permita accesul in proprietate cand este necesara inspectia sau executarea de interventii la instalatii care se pot realiza numai din acel spatiu
Demararea procedurii de solutionarii in instanta asigura stress,efort financiar si alocare timp prezenta teremene de judecata dar...nu garanteaza efectul scontat
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Măsuri împotriva răspândirii Coronavirusului (Covid-19) în cadrul asociațiilor de proprietari

Penru a împiedica sau pentru a limita răspândirea Covid-19 printre proprietarii din condominii, toți aceștia trebuie să aplice prevederea Legii nr. 196/2018 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari şi administrarea condominiilor, potrivit căreia fiecare asociaţie de proprietari este obligată să deţină un singur cont bancar care este utilizat inclusiv în vederea plăţii de către proprietari a cotelor de contribuţie la cheltuielile asociaţiei de proprietari.

Astfel, conform art. 20 din Legea nr. 196/2018, fiecare asociaţie de proprietari este obligată să deţină un singur cont bancar. În vederea plăţii cotelor de contribuţie la cheltuielile asociaţiei de proprietari, datele de identificare ale contului bancar prevăzut anterior se comunică tuturor proprietarilor prin afişare la avizier, odată cu lista de plată a cheltuielilor asociaţiei de proprietari.
Prin datele de identificare ale contului bancar se înţelege numele titularului contului, banca la care este deschis contul, sucursala şi codul IBAN.

Astfel, proprietarii trebuie să evite drumurile ca casieria asociațiilor de proprietari și să efectueze toate plățile în contul unic al asociației de proprietari.

În caz contrar și în special în cazurile în care asociația de proprietari nu pune la dispoziția proprietarilor din condominii informațiile necesare efecuării plăților prin transfer bancar (online) ... citește mai mult pe [ link extern ] /

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Caz de inundație vecini: cum se procedează când nu toți proprietarii de deasupra celui afectat permit să se verifice locul defecțiunii? Salcau loredana Salcau loredana Pe cine sa chemi în judecata in cazul unei inundații cu pereți stricați, uzi , tencuiala picata, si mobila umflată . Asociația a emis proces verbal de ... (vezi toată discuția)
Bună seara. acum câteva zile țeava principala de apa care ... adimoscaty adimoscaty bună seara. acum câteva zile țeava principala de apa care alimentează coloana a cedat în dreptul apartamentului meu,pe ghena. vecina de sub mine spune ... (vezi toată discuția)
Asociatii de proprietari - lipsa interes pentru actiune lawyer2016 lawyer2016 Buna ziua Am un proces cu asociatia unde detin in coproprietate un apartament dar nu locuiesc in el. Detin certificat de mostenitor si sunt inregistrat la ... (vezi toată discuția)