avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 621 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... 2 CIM uri
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

2 CIM uri

Bună ziua, dețin 2 contracte de munca unul la 8 ore cu funcție de baza al doilea la 6 ore fără funcție de baza, contractul 1 este valid, contractul 2 a trimis angajații în șomaj tehnic, motivând ca eu nu beneficiez datorita faptului ca contractul 1 este valid. Asta este de înțeles, întrebarea este nu beneficiez de nimic de la jobul 2 o indemnizație de suspendare a CIM ului? Contractul este suspendat în aceasta perioada la jobul 2!va mulțumesc anticipat! As dori dacă se poate va rog și baza legala!
Art. 52 alin 1 lit. c din Codul muncii si art. 11 din OUG 30/2020 modificata prin OUG 32/2020.

OUG 30/2020 si 32/2020 sunt legi speciale care se aplica, cu prioritate si acolo scrie ca daca salariatul are cel putin 1 contract cu norma intreaga (8 ore) activ acesta nu beneficiaza de indemnizatia recuperata de la stat. OUG-urile mentionate sunt emise pentru a proteja angajatorii care au avut de suferit din cauza situatiei de urgenta. Daca ne limitam la aceste prevederi, angajatorul dvs. nu beneficiaza pt. dvs de recuperarea acestei indemnizatii de la stat.

Dar reglementarile nu se opresc aici. Chiar daca e situatie de urgenta si celelalte legi sunt in vigoare si trebuie respectate. Nu se poate nimeni sustrage de la aplicarea codului muncii si a celorlalte legi conexe care reglementeaza munca.
In ordine, dupa ce epuizam aplicarea legii speciale, continuam sa aplicam legea generala care este codul muncii iar acolo la art. 52 alin 1 lit. c " Art. 52 - (1) Contractul individual de muncă poate fi suspendat din iniţiativa angajatorului în următoarele situaţii: c) în cazul întreruperii sau reducerii temporare a activităţii, fără încetarea raportului de muncă, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare;" iar la art. 53 spune ca : "Art. 53 - (1) Pe durata reducerii şi/sau a întreruperii temporare a activităţii, salariaţii implicaţi în activitatea redusă sau întreruptă, care nu mai desfăşoară activitate, beneficiază de o indemnizaţie, plătită din fondul de salarii, ce nu poate fi mai mică de 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat, cu excepţia situaţiilor prevăzute la art. 52 alin. (3).
(2) Pe durata reducerii şi/sau a întreruperii temporare prevăzute la alin. (1), salariaţii se vor afla la dispoziţia angajatorului, acesta având oricând posibilitatea să dispună reînceperea activităţii."

Angajatorul dvs. poate beneficia de consultanta de specialitate, daca nu are cunostinte de dreptul muncii si dvs. de asemenea. Exista atat specialisti in resurse umane si legislatia muncii cat si avocati specializati pe dreptul muncii.

Dvs. nu trebuie sa faceti nimic pentru ca angajatorul dvs. sa respecte legea. Insa daca nu o respecta si apare un conflict de munca, va puteti indrepta impotriva lui cu o actiune in instanta. Eventual puteti face o sesizare la ITM.

E neplacut sa vedem cum unii angajatori vor sa se sustraga obligatiilor ce le revin intr-un contract de munca.

Opinia mea este ca nu poate fi suspendat un CIM iar salariatul sa nu primeasca indemnizatia stipulata in lege.

Vezi si analiza de pe acest site care merge pe aceeasi linie cu cea pe care v-am prezentat-o mai sus pe care o gasiti aici:www.avocatnet.ro/articol_543...
si din care citez:
"OUG 32/2020 reglementează deopotrivă și o serie de limitări cu privire la drepturile salariaților, prin introducerea alin. (9), respectiv alin. (10), dar care, în final, s-ar putea dovedi problematice pentru angajatori:
”(9) În situaţia în care un angajat are încheiate mai multe contracte individuale de muncă din care cel puţin un contract cu normă întreagă este activ pe perioada instituirii stării de urgenţă, acesta nu beneficiază de indemnizaţia prevăzută la alin. (1).
(10) În situaţia în care un angajat are încheiate mai multe contracte individuale de muncă şi toate sunt suspendate ca urmare a instituirii stării de urgenţă, acesta beneficiază de îndemnizaţia prevăzută la alin. (1) aferentă contractului individual de muncă cu drepturile salariale cele mai avantajoase.”
Întrucât prin adoptarea măsurilor de protecție socială prevăzute de OUG 30/2020 se urmăreste protejarea salariaților, considerăm că, cel mai probabil, textele de lege vizează situațiile în care angajatorilor li se rambursează / alocă (sau nu) îndemnizația de la stat, urmând ca salariații care intră în șomaj tehnic să primească îndemnizația aferentă în toate cazurile de suspendare în temeiul art. 52 din Codul muncii, indiferent la câți angajatori sunt încadrați.
Astfel, în lipsa unor derogări exprese de la prevederile art. 53 din Codul muncii, angajatorii care dispun suspendarea în temeiul art. 52 din Codul muncii sunt obligați să achite indemnizație de șomaj tehnic chiar dacă prin raportare la alin. (9) și alin. (10) nu sunt eligibili să li se aloce îndemnizația prevăzută de OUG 30/2020."

Sper sa rezolvati pe cale amiabila aceasta situatie.

Ultima modificare: Duminică, 5 Aprilie 2020
MINOKA HR, Consultant resurse umane
Mulțumesc mult, sper sa rezolv!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Stat martie somaj tehnic tyadaria tyadaria buna ziua! in urma atentionarii celor de la saga si a art 11, alin 7 din Ordonanta 30/2020 somajul tehnic ce se va recupera de la stat va fi evidentiat si ... (vezi toată discuția)
Somaj tehnic padicam padicam Buna ziua, Ma poate informa cineva cum e cu somajul tehnic? Putem da in somaj tehnic parte din angajatii firmei? Angajatul trebuie sa aiba o anumita vechime ... (vezi toată discuția)
Incetare activitate cf art.52 alin1 lit c din cm antonia_m09 antonia_m09 As vrea sa stiu daca la o societate cu activitate de costructii este legala suspendarea pe 30 zile a CIM angajatilor( fara plata slariilor) datorita incetarii ... (vezi toată discuția)