avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 368 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediu de odihnă ?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediu de odihnă ?

Hristos a înviat !

Astăzi s-a pus problema dacă directorii și managerii instituțiilor publice
pot pleca în concediu de odihnă
pe perioada stării de urgență,
dar și după data de 15.05.2020 pe perioada stării de alertă.

Ne puteți ajuta cu un articol de lege care să arate cum se procedează ?

Până acum doar angajații au fost trimiși pe rând în concediu.
Ultima modificare: Miercuri, 6 Mai 2020
oanaportar, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 14:25, 7 Mai 2020
Art.144 C.mun.
Dar în perioada de urgență,
pentru a se evita lucrul cu un număr de angajați mai mare în birouri,
singura măsură a fost trimiterea, pe rând, în Concediu de odihnă a angajaților.

Aceasta a fost directiva de sus.

Pentru sistemul privat, de exemplu,
măsura a fost de trimitere în șomaj ...
Pentru cel public avem:

Decretul 240/2020
art.54
Pe durata stării de urgență, în funcție de specificul activității și de nevoi, pentru personalul din sectorul public, angajatorul:
a) poate dispune unilateral întreruperea concediilor de odihnă, de odihnă suplimentare, fără plată, de studii și pentru formare profesională ale personalului angajat și reluarea activității;
b) poate dispune unilateral sau aproba efectuarea totală/parțială a concediului de odihnă sau de odihnă suplimentar al personalului angajat.
Ce părere aveți despre Adresa / 03.04.2020 cu următorul conținut ?
Abia astăzi am putut să intru în posesia acestei adrese,
ca să o pot prezenta pentru a vă putea spune un punct de vedere.

ordonatoul principal de credite

Către
instituție:

Referitor: Măsuri organizatorice, sanitare și de altă natură aplicate corespunzător specificului și condițiilor de muncă specifice unității, ținând seama de riscul biologic-infectare cu SARS-CO V- 2.

Având în vedere evoluția situației epidemiologice determinată de răspândirea a COVID-19, precum și prevederile Decretului nr.195/2020 privind instituirea stării de urgență pe teritoriul României, vă rugăm să ne transmiteți următoarele:
- măsurile de natură organizatorică luate în scop preventiv, dar și pentru clarificarea situației noi în care angajații se află din punct de vedere al relațiilor de muncă;
- planul de măsuri tehnice și sanitare pe care l-ați adoptat pentru salariații instituției pentru asigurarea securității și sănătății acestora în toate aspectele legate de muncă.
Menționăm că, în această perioadă în care s-a instituit starea de urgență la bivel național și ținând cont de faptul că activitățile culturale sunt suspendate, în scopul prevenirii răspândirii COVID-19 și protejării sănătății salariaților instituției pe care o manageriați, se impune efectuarea concediului de odihnă neefectuat, cu prioritate a celui aferent anilor calendaristici 2018, 2019, dar și a celui aferent anului 2020, precum și prioritizarea activităților esențiale sau relevante de cele neesențiale, cu respectarea prevederilor legale în vigoare.

Angajații au făcut reclamație la ITM, ca să li se anuleze Concediul de odihnă impus forțat și să le reprogrameze, dar și să li se plătească zilele pentru care trebuiau să lucreze, pentru că au pierdut o parte din drepturi dacă ar fi lucrat .... - se poate așa ceva ?
Ei consideră că a fost o măsură abuzivă.
A fost o măsură abuzivă ?
Concediul de odihnă se mai putea impune forțat angajaților
în perioada instituirii stării de urgență ?

Ultima modificare: Joi, 7 Mai 2020
oanaportar, utilizator
Mai sus aveti textul de lege care impune unilateral luarea co.

Alte discuții în legătură

Rechemare din concediul fara plata dana manea dana manea Poate fi rechemata o persoana din concediul fara plata, tinand cont de conditiile actuale privind pandemia Covid-19? Mentionez ca este vorba de un medic care ... (vezi toată discuția)
Surprizele noului decret de prelungire a starii de urgenta Cornel  Vasile Cornel Vasile Decret nr.240/2020 privind prelungirea starii de urgenta pe teritoriul Romaniei (M.Of. 311/14.04.2020) Art. 54. - Pe durata stării de urgență, în ... (vezi toată discuția)
Concediu obligat George.Alex George.Alex Este posibil ca un angajator sa forteze salariatul sa isi ia concediu de odihna neprogramat pe motivul ca \"nu avem productie\" ? (vezi toată discuția)