avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 758 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice [Coronavirus - Covid-19] ... Legalitate masuri impotriva coronavirus
Discuție deschisă în [Coronavirus - Covid-19] Răspunsuri la probleme juridice, fiscale și economice generate de criza actuală

Legalitate masuri impotriva coronavirus

Incepand cu saptamana viitoare voi reincepe munca ,lucrez intr o corporatie americana si inca dinainte de aceasta stare de urgenta ni se lua temperatura.Doresc sa refuz acest lucru intrucat au fost persoane care au fost luate si duse la spital pe fondul unei mici febre.cred ca am ajuns intr un punct in care ne sunt grav afectate drepturile si libertatile.ce pot face in acest sens?am dreptul de a refuza acest lucru?
Ultima modificare: Marți, 12 Mai 2020
eduard27, utilizator
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
@eduard27
Potrivit unui recent ordin comun al miniștrilor muncii și sănătății da, sunteți obligat să acceptați să vi se măsoare temperatura.

"Pe durata stării de alertă, pentru prevenirea răspândirii COVID-19, toți angajații din sectorul public și privat au obligația să urmeze măsurile de mai jos:
(...) acceptă verificarea temperaturii corporale la intrarea în sediu, la începutul programului și ori de câte ori revin în sediu", scrie în Ordinul ministrului muncii și ministrului sănătății nr. 3577/831/2020, apărut sâmbătă în Monitorul Oficial, care tratează măsuri general valabile pentru toate locurile de muncă din sectorul public și privat.

Aveți detalii în articol:
www.avocatnet.ro/articol_547...
2 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
In Romania noi nu mai stim nici care este temperatura normala a corpului, la scoala noi invatam ca o temperatura normale este 37.5, daca va uitati pe niste termometre mai vechi linia rosie incepe dupa aceasta temperatura, acum s-a scazut la 37.3 din considerente de zel, noi romanii ne pricepem la hei rup si zel, si probabil ca noua generatie de hipsterasi o sa ne coboare temperatura la 30 de grade sa fim toti pe la spitale
PS Sa nu uit referitor la acel ordin, cineva spunea ca a lua temperatura in mod oficial este un act medical, acum nu stiu cat de pregatiti sunt paznicii de la supermarketuri

CLAUDIU LASCOSCHI a scris:

Trebuie ca lucrurile sa fie clar stabilite.
Este greu cand mai nimeni nunstie de capul sau...
In toata Europa este asa...

Nu au specialisti...

Ultima modificare: Marți, 19 Mai 2020
Karapok, utilizator
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Problema este ca exista o corelatie intre cresterea temperaturii si cresterea pulsului din cauza unui efort ridicat.Asa ca nu mergeti imediat sa va ia temperatura daca ati fugit sa prindeti autobuzul.Temperatura se ia intotdeauana dupa o stare de repaus.'' Febra este una dintre cele mai eficiente metode ale corpului nostru de a lupta contra infectiei. Temperatura medie a corpului este de 37°C, dar sa nu uitam ca temperatura "normala" variaza de la o persoana la alta. In plus, temperatura corpului se modifica in timpul zilei, ea creste putin dupa ce mananci sau dupa ce faci efort fizic (de exemplu, dupa ce faci exercitii fizice). Temperatura corpului este, adeseori, mai mare la orele dupa-amiezei decat valoarea pe care o are cand te trezesti dimineata. ''


[ link extern ]
Ultima modificare: Marți, 19 Mai 2020
Florin Cornea , Consilier juridic
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
@eduard27 N-ai inteles absolut nimic. Eu, in locul angajatorului tau, te-as zbura imediat. Cu oameni ca tine, care "inteleg" numai din zvonuri si prostii...se ajunge rapid la faliment. Probabil - printre altele - ai "inteles" si ca e o conspiratie mondiala si ca 5G genereaza Covid etc etc.
Ultima modificare: Marți, 19 Mai 2020
Radutz, utilizator
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu cred ca e vorba de GDPR că nu sunt date care se stochează, se operează, șamd. Eu deja ma supun de două zile unei astfel de scanări, o face agentul de pază și la ritmul în care ia temperaturile nu stochează nimic nicăieri, nici in minte. Temperaturile nu sunt asociate cu alte date personale, decât cu imaginea fizionomiei tale in ochii agentului. Probabil intervine operqrea datelor când temperatura este peste 37,5. Luat pe sus cu salvarea nu ai cum să fii, ci trimis să investighezi infecția sau viroza.

Și acum s-o luam din perspectiva cealaltă: dacă eu sunt colegul tău , iar tu ai copil mic acasă, sau o persoană bătrână în ingrijire, iar eu vin febril la muncă, ți se pare normal? Ai accepta riscul de a lua ceva de la mine și a duce la copilul tău? Sau la părinții tăi bătrâni și bolnavi? Nu vorbim de covid, ci de orice viroză... Ești ok cu ideea de a-ti vedea copilul manifestând aceleasi simptome cu ale colegului de muncă? Mi se pare o măsură de bun simț in colectivități, și dacă îți dorești un sistem medical ca cel din Koreea, Singapore sau Taiwan, ar trebui să contribui și tu măcar cu atâta lucru.
Ultima modificare: Marți, 19 Mai 2020
Gabby26, utilizator

Alte discuții în legătură

Termoscanarea incalca drepturile cetatenilor, este discriminatorie si este un gest degradant adalgia2003 adalgia2003 1. Constitutia spune ca statul respecta viata privata. Dreptul la viata intima si privata presupune si respectarea dreptului la informatiile referitoare la ... (vezi toată discuția)
Necesitatea ca toti oamenii sa poarte masti de protecție daca ies în public CLAUDIU LASCOSCHI CLAUDIU LASCOSCHI Este necesar sa purtati toti masti de protectie pentru a impiedica transmiterea noului coronavirus. În acest mod nimeni nu va mai fi infectat sau cel puțin ... (vezi toată discuția)
Perioada dintre ziua in care salariatul anunta la dsp aparitia ... dan_cornea@yahoo.com dan_cornea@yahoo.com Perioada dintre ziua in care salariatul anunta la DSP aparitia simptomelor de Covid 19 (fiind anuntat sa stea acasa ca vine ambulanta sa-l testeze) si ziua ... (vezi toată discuția)