avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 572 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Uniunea Europeana clasează Covid 19 in grupa a 3-a de ...
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Uniunea Europeana clasează Covid 19 in grupa a 3-a de periculozitate in legislaţia privind protecţia muncitorilor la locul de munca impotriva agentilor biologici.

HG nr.1092 din 16 august 2006 privind protecţia lucrătorilor impotriva riscurilor legate de expunerea la agenţi biologici clasifica agenţii biologici în 4 grupe de risc, în funcţie de importanta riscului de infectie pe care îl prezintă, astfel cum se prevede în anexa nr. 3:
a) grupa 1 - agenţi biologici care nu sunt susceptibili sa provoace o boala la om;
b) grupa 2 - agenţi biologici care pot provoca o boala omului şi constituie un pericol pentru propagarea lor în colectivitate este improbabila; exista, în general, o profilaxie sau un tratament eficace;
c) grupa 3 - agenţi biologici care pot provoca îmbolnăviri grave la om şi constituie un pericol serios pentru lucrători; ei pot prezenta un risc de propagare în colectivitate, dar exista în general o profilaxie sau un tratament eficace;
d) grupa 4 - agenţi biologici care pot provoca boli grave omului şi constituie un pericol serios pentru lucrători; ei pot sa prezinte un risc ridicat de propagare în colectivitate şi nu exista în general o profilaxie sau un tratament eficace.
Joi, 14 mai 2020, Comisia Europeană a informat că a hotărât să nu claseze COVID-19 în grupa de maximă periculozitate din legislaţia privind protecţia muncitorilor a anunţat joi, într-o conferinţă de presă, la Bruxelles, o purtătoare de cuvânt a Comisiei Europene, Marta Wieczorek.
Această decizie urmează să intre în vigoare în iunie, a anunat ea, precizând că Parlamentul European (PE) şi Consiliul European - care reprezintă statele membre - au la dispoziţie o lună pentru a se opune acestei decizii.
Comitetul pentru Progres Tehnic a dat un aviz pozitiv în vederea includerii COVID-19 în lista grupei de risc 3.
[ link extern ]
Ce masuri privind ssm implica aceasta incadrare pentru angajatori ?
-art.8 (3) Angajatorul trebuie sa reînnoiască periodic evaluarea riscurilor şi, în orice caz, la orice modificare a condiţiilor de lucru care pot sa determine expunerea lucrătorilor la agenţi biologici, precum şi atunci când creste numărul bolilor profesionale pe care le-a înregistrat.
(4) Angajatorul trebuie sa furnizeze autorităţii de sănătate publica sau Inspecţiei Muncii, la cererea acestora, elementele care au stat la baza evaluării riscurilor profesionale.
-art.12 (1) Dacă rezultatele evaluării releva existenta unui risc pentru securitatea şi sănătatea lucrătorilor, angajatorul trebuie sa ia măsurile necesare pentru ca expunerea acestora sa fie evitata.
(2) Când acest lucru nu este tehnic posibil, ţinând seama de activitate şi de evaluarea riscurilor, angajatorul trebuie sa reducă riscul de expunere profesională la un nivel suficient de scăzut pentru a proteja adecvat sănătatea şi securitatea lucrătorilor respectivi, prin aplicarea următoarelor măsuri:
a) limitarea, la un nivel cat mai scăzut posibil, a numărului de lucrători expusi sau care pot fi expusi;
b) conceperea proceselor de munca şi a măsurilor de control tehnic, astfel încât sa se evite sau sa se reducă la minimum diseminarea agenţilor biologici la locul de munca;
c) măsuri de protecţie colectivă şi/ sau măsuri de protecţie individuală, atunci când expunerea nu poate fi evitata prin alte mijloace;
d) măsuri de igiena adecvate obiectivului de prevenire sau reducere a transferului ori
diseminarii accidentale a unui agent biologic în afară locului de munca;
e) utilizarea panourilor care semnalizeaza pericolul biologic, conform anexei nr. 2, şi a altor semne de avertizare relevante;
f) elaborarea unor planuri care sa fie puse în aplicare în caz de accidente ce implica prezenta agenţilor biologici;
g) dacă este necesar şi tehnic posibil, detectarea în afară izolarii fizice primare a prezentei agenţilor biologici utilizaţi în procesul de munca;
h) utilizarea de mijloace ce permit colectarea, depozitarea şi eliminarea deşeurilor în deplina securitate de către lucrători, dacă este cazul, după tratarea acestora, inclusiv utilizarea unor recipiente sigure, uşor identificabile;
i) măsuri care sa permită manipularea şi transportul fără risc ale agenţilor biologici la locul de munca.
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 15:51, 20 Mai 2020
Inspectia muncii a pus la dispozitia angajatorilor un Ghid de urmat pentru revenirea la munca dupa covid 19
[ link extern ]
Mai bine mai tarziu decat niciodata.
A fost emis Ordinul comun MMPS+MS nr. 3577/ 831/ 15.045.2020 Masuri privind asigurarea desfasurarii activitatii la locul de munca in conditii de securitate si sanatate in munca pe perioada de stare de alerta.
[ link extern ]
S-a publicat in MO nr. 403/ 16.05.2020

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vaccinare angajati - din firmele de salubritate. raresbogdan raresbogdan Lucrez la o firma de salubrizare si cei de la Sanepid spun ca suntem obligati sa facem vaccinarea anuala a personalului cu antitetanos si antitifoidic. ... (vezi toată discuția)
Mediu toxic Jucika Jucika Buna ziua! Am lucrat timp de 8 ani in trezorerie,am numarat foarte multi bani ,simteam ca de la praful acela inhalat din masinile de numarat bani aveam un ... (vezi toată discuția)
Proceduri de urmat in caz de risc biologic florin1205 florin1205 Buna ziua ,As dori daca se poate un model de PROCEDURI DE URMAT IN CAZ DE CONTAMINARE CU AGENTI BIOLOGICI,INTEPARE SI TAIERE UTILIZIND ECHIPAMENTE ... (vezi toată discuția)