Va rog sa ma lamuriti/sfatuiti in urmatoarea problema, locuiesc la casa- curtea este orientata catre vecin.
De la hotar pana la constructia lui sunt fix 60 cm.
De la casa mea pana la hotar sunt 3 m.
Casa lui este dispusa total cat hotarul- are in total 80 mp lotul, construit in totalitate, mai putin cei 60 cm de a lungul hotarului.
In acest moment el a demolat si vrea sa construiasca P+1. Mentionez ca nu mi-a cerut acordul, nu a afisat santier in lucru, totul pare facut clandestin.
Intrebarea mea este daca ar avea dreptul sa construiasca pe tot lotul de 80 mp o constructie cu etaj- magazin alimentar parter, tinand cont ca are vecini in toate partile (unul avand casa lipita de a lui), iar mie imi va lua total lumina.
De asemenea catre ce institutie sa ma adresez pentru a verifica daca are autorizatii- demolare/ constructie? Va trebui sa tin cont si de eventuale amenintari, deoarece sunt genul de oameni care isi regleaza problemele in asa fel, forteaza orice limita a legii in a face lucruri. (Pentru ca a functionat cu magazin alimentar, niciodata nu mi-a cerut acord-semnatura pentru nimic)
Cât timp a trecut de la momentul la care dumneavostră ați aflat ca vecinul a mutat gardul?
Va întreb pentru ca infracțiunea de tulburare de posesie se judeca la plângerea prealabila a persoanei vătămate, plângere care poate fi introdusa în termen de 3 luni de la data când ați aflat de săvârșirea acestei fapte.
În situația in care va aflați în acest termen, puteți depune o plângere prealabila la parchet, în caz contrar, puteți sa va adresați instantei civile.
Cu privire la martori, administrarea acestei probe va ajuta atât în cadrul unui proces civil, cât și în cadrul unui proces penal.
În aceasta situație, eu consider ca cea mai buna soluție este sa adresați o cerere de chemare în judecata instantei civile prin care sa solicitați, în principal, obligarea vecinului la repararea prejudiciului in natura, și anume, obligarea vecinului sa mute gardul, iar, în subsidiar, obligarea acestuia la repararea prejudiciului suferit prin echivalent, adică sa va despăgubească cu o suma în bani.
De asemenea, menționez ca în cazul în care construcția a fost făcută fără autorizație de construire, primarul poate dispune demolarea acesteia. În aceasta situație, va puteți adresa și Primarului cu aceasta solicitare. În situația în care acesta nu va răspunde în termen de 30 de zile sau va da un răspuns nefavorabil puteți ataca aceasta decizie la instanta de contencios administrativ.
Eu, personal, ținând cont de cele precizate de dumneavostră, consider ca cea mai buna soluție ar fi sa va adresați instantei civile.