avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 674 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Probleme succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Probleme succesiune

Buna ziua.

Va rog sa ma ajutati,daca se poate, cu un sfat legat de urmatoare speta:

In urma cu 8 ani bunicul meu a decedat iar in ultimele 9 luni de viata,practic de cand a vazut la pat,a fost ingrijit de tata.De la schimbat scutece pana la dat mancare ,dus la spital etc. El mai are 2 frati ,unul decedat si altul vitreg.Nepotii celui decedat nu au dat un telefon macar la fel si cel vitreg.Problema este ca vor parte din mostenire lucru cu care nu sunt de acord intrucat nu i-a interesat deloc de bunic.
Ma intereseaza sa stiu daca ii pot actiona in instanta pentru despagubiri morale.

Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Ionut.ion , utilizator 10:24, 16 Octombrie 2020
Am inteles...Va multumesc pentru raspunsuri !
Revin cu o intrebare in cadrul aceleasi situatii:

Mostenirea,indiferent de valoare,se imparte la 3,partea fiului decedat ramand sa se imparte copiilor acestuia?

Multumesc !

Buna ziua,

in situatia descrisa de dvs. este foarte posibil ca ceilalti mosteniori sau macar o parte din ei, sa se afle in situatia de a nu fi acceptat succesiunea expres sau tacit, si atunci sa nu mai aiba dreptul de a mosteni.
Insa pentru a se constata decaderea acestora din drepturile succesorale, trebuie sa va adresati instantei de judecata cu o cerere de chemare in judecata.

In situatia in care toti mostenitorii au acceptat succesiunea, aceasta se imparte in trei parti egale, copii unchiului decedat nu au dreptul decat la partea care i-ar fi revenit tatalui lor.
Mergeti la un avocat cu actele pentru o consultatie.

1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua,

Sincer sa va spun am postat aici dupa ce am luat legatura cu ei pentru ca nici unul nu este in tara pentru a incepe discutii in ideea de incepe procedurile pentru dezbaterea mostenirii.Tata a facut munca de cercetare pentru a da de ei pentru ca nu sunt in relatii foarte bune.Se pare ca doi dintre ei au cedat "partea" celui de-al treilea...deci din partea celui decedat va fii un singur mostenitor.Acesta considera ca ii se "cuvine" fara alte discutii chiar daca nu si-a sunat sau vizitat bunicul cu mult timp inainte sa se bolnaveasca si sincer este nedrept,din punctul meu de vedere,sa beneficieze de vreo mostenire atata timp cat mama si-a dat demisia de la locul de munca pentru a pleca in provincie si a avea grija de socrul ei,in spetul bunicul meu.Totate cheltuilelile si stresul provocat a fost suportat in integralitate de familia noastra ..nu mai spun ca era sa piarda si apartamentul pe care il detinea la aceea vreme care era girat + datorii al intratinere.Mai pe scurt...aproape a sacrificat totul ca sa aiba grija de un om paralizat si cu alzheimer la pat ca sa vina "mostenitorii" care nu au dat un telefon macar sa isi ia "partea".Probabil ca o sa se mearga la un avocat inainte de a se stabilii ce urmeaza de facut.

Va multumesc foarte mult pentru mesaje si sfaturi !
Ultima modificare: Miercuri, 27 Mai 2020
valentin1993, utilizator
Daca acum se va dezbate mostenirea aceasta se va imparti la 3 indiferent de cine a avut grija de bunic. Daca nu exista un testament, contract de intretinere, contract de donatie, etc din care sa rezulte ca bunicul a vrut ca tatal dumneavoastra sa culeaga o parte mai mare din mostenire atunci se va imparti in mod egal. Cel vitreg e copilul bunicului?

Alte discuții în legătură

Succesiune Alina50 Alina50 Buna seara, Am o nelamurire,Tatal meu a decedat in noiembrie,(avand doi copii si sotie) el avand o Sora dar si un frate vitreg de pe Tata,fratele vitreg si ... (vezi toată discuția)
Succesiune baloghjoe baloghjoe Buna Ziua Am si eu o intrebare legata de succesiune. Bunicul meu a decedat mai de mult (sincer nu mai stiu cand deoarece nu l-am cunoscut dar de vreo 5-6 ani ... (vezi toată discuția)
Dezbatere succesiune nicoflax nicoflax Buna ziua, Am urmatoarea problema. Maine sunt chemat la dezbaterea succesiunii bunicului din partea tatalui. Situatia e in felul urmator:Mama s-a despartit ... (vezi toată discuția)