avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 784 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Gratii apartament parter
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Gratii apartament parter

Buna ziua,

Am dreptul sa pun gratii la un apartament ce il am la parter?

Multumesc mult!
Cel mai recent răspuns: Maria@V , utilizator 18:28, 22 Iunie 2020
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Multumesc pentru raspuns dar nu inteleg de ce un ton atata de ostil fata de ridicarea unei probleme reale.. de auto-aparare

DinuX a scris:

Ba nu, ce parere aveti de niste "amarate de gratii" vopsite in roz, schimba sau nu schimba aspectul? Ce-ar fi ca eu sa-mi pun unele verticale rosii iar vecinul unele orizontale galbene?! Sau eu unele cu linii drepte, de inspiratie cubista, iar vecinul unele cu floricele si pasarele? Nu, singura varianta in care nu schimba aspectul exterior al fatadei ar fi ca sa le monteze in spatele sticlei... Altfel, pe exterior, trebuie cu autorizatie cu toti pasi si tot ce trebuie (inclusiv acordul asociatiei). Pe vremuri cand erau doua randuri de geamuri la tamplaria de lemn se puteau monta intre ele, am vazut asa la case vechi. O solutie mai simpla ar fi sa schimbati sticla de la fereastra cu una antiefractie.

De vazut si Legea 50/1991:
Art. 11
(1)Se pot executa fără autorizaţie de construire următoarele lucrări care nu modifică structura de rezistenţă, caracteristicile iniţiale ale construcţiilor sau aspectul arhitectural al acestora:
a)reparaţii la împrejmuiri, acoperişuri, învelitori sau terase, atunci când nu se schimbă forma acestora şi materialele din care sunt executate;
b)reparaţii şi înlocuiri de tâmplărie interioară şi exterioară, dacă se păstrează forma, dimensiunile golurilor şi tâmplăriei;
c)reparaţii şi înlocuiri de sobe de încălzit;
d)zugrăveli şi vopsitorii interioare;
e)zugrăveli şi vopsitorii exterioare, dacă nu se modifică elementele de faţadă şi culorile clădirilor;
f)reparaţii la instalaţiile interioare, la branşamentele şi racordurile exterioare, de orice fel, aferente construcţiilor, în limitele proprietăţii, montarea sistemelor locale de încălzire şi de preparare a apei calde menajere cu cazane omologate, precum şi montarea aparatelor individuale de climatizare şi/sau de contorizare a consumurilor de utilităţi;
g)reparaţii şi înlocuiri la pardoseli;
h)reparaţii şi înlocuiri la finisaje interioare şi exterioare - tencuieli, placaje, altele asemenea -, la trotuare, la ziduri de sprijin şi la scări de acces, fără modificarea calităţii şi a aspectului elementelor constructive;
i)lucrări de întreţinere la căile de comunicaţie şi la instalaţiile aferente;
j)lucrări de investigare, cercetare, expertizare, conservare şi restaurare a componentelor artistice ale construcţiilor prevăzute la art. 3 lit. b), cu avizul Ministerului Culturii şi Cultelor şi al autorităţii administraţiei publice judeţene sau locale, după caz;
k)lucrări de foraje şi sondaje geotehnice pentru construcţii de importanţă normală sau redusă, situate în afara zonelor de protecţie instituite pentru zăcăminte acvifere;
l)lucrări de construcţii funerare subterane şi supraterane, cu avizul administraţiei cimitirului.


@Maria Da, aveti dreptul sa puneti gratii, dar fie le puneti pe interior, fie solicitati in prealabil autorizatie de construire pentru a le monta pe exterior


@Emilika Nu mai dati sfaturi care nu au nici fundament logic, nici juridic!

Pompierii de obicei au unelte de descarcerare.. Mai periculos in caz de incendiu mi se pare sa pun geamuri anti-efractie decat gratii ( gratiile se pot lua repede cu o ranga)

Oricum multumesc pentru raspuns.

monick a scris:

Buna ziua. Personal, nu cred ca e o problema de estetica ci mai degraba de siguranta. V-ati gandit ce faceti la un eventual incendiu ? Ferestrele sunt o cale de iesire, iar pompierii ar fi mult incetiniti de acele gratii. Cum spunea un domn mai sus, solutia mea ar fi geamuri antiefractie. Este doar o parere, desigur.

Ultima modificare: Marți, 16 Iunie 2020
Maria@V, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Multumesc mult pentru raspuns!

Si mie mi se pare absurd sa se puna atatea conditii pt montarea unor gratii.. care nu sunt un moft, ci o chestiune de siguranta.

Cum am ajuns la ideea cu gratii? Nu la mult timp dupa ce am stins lumina, a incercat cineva sa patrunda in apartament... umbla cu surubelnita pe la geam.. Bineinteles ca am deschis lumina si am anuntat politia, dar infractorul a fugit..

Va dati seama ca daca dormeam mai profund si nu as fi observat la timp miscarea, infractorul ar fi intrat peste mine in casa... Niste gratii ar fi mai sigure..

Nu inteleg de ce atata lume de aici pune accent pe estet si nu pe siguranta unei persoane..

Emilika40 a scris:

DinuX a scris:


@Emilika Nu mai dati sfaturi care nu au nici fundament logic, nici juridic!

Puțin mai politicos se poate, vă rog? Mulțumesc.

Puneți dvs. lista actelor necesare autorizației de construire pentru montare gratii la parter. Poate o să vă dați seama că ar fi caraghios să se ceară pentru atâta lucru.
Nu că legiutorii noștri nu ar face și legi de care se poate râde, dar aici nu e cazul.

Ultima modificare: Marți, 16 Iunie 2020
Maria@V, utilizator
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
E plin netul de poze cu grilaje montate nu pe fațadă, ci puțin în fața ferestrelor, astfel încât să nu depășească golul lor. Ca exemplu:
[ link extern ] /

Mi-e foarte greu să cred că pentru așa ceva e nevoie de autorizațiile vieții. Nu sunt nici arhitect, nici jurist, așa cum nu sunt nici cei care v-au spus că aveți nevoie de aprobarea asociației și de autorizații de la primărie. Prin urmare, dvs. alegeți ce veți face.

Dacă vreți un punct de vedere oficial, listați una din cele două poze și faceți-vă drum la primărie. De la biroul Urbanism ar trebui să primiți răspunsul oficial și poate ni-l spuneți și nouă.
Sau sunați și întrebați de o adresă de mail unde puteți pune întrebarea + poza atașată.
Sunt foarte curioasă ce răspuns veți primi. Sper să ni-l spuneți și nouă :)
Multumesc pt link!

Cu siguranta o sa va tin la curent!

Ultima modificare: Miercuri, 17 Iunie 2020
gi-jane2, moderator

Alte discuții în legătură

Montaj grilaje geamuri parter Stef_74 Stef_74 Buna ziua.Exista vre-o lege în care îmi interzice,sa pun grilaje la geamuri,după izolare termica a blocului?Primăriea a pus schele pe fațada ... (vezi toată discuția)
Scara construita la pater ShadowElf ShadowElf Buna ziua, O intrebare legata de \"o scara construita la partierul unui bloc\". In urma cu aproximativ 7 ani apartamentul unde stau a fost spatiu comercial, ... (vezi toată discuția)
Autorizatie de constructie IancuV IancuV Daca izolez casa cu polistiren de 10 mm casa fiind la strada imi trebuie autorizatie de constructie. (vezi toată discuția)