avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 541 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Supraveghere video
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Supraveghere video

Buna ziua!

Suntem o gradinita particulara. Am construit o cladire unde isi va desfasura activitatea gradinita, incepand cu luna Septembrie 2020. Mentionez ca suntem o gradinita acreditata.
Intrebare:
1) Avem obligatie legala sa instalam camere video?
2) Daca da, putem face noi proiectul pentru camere iar apoi sa il trimitem catre politie spre aprobare sau trebuie firma specializata in domeniu pentru proiectarea instalatiei si pozitionarea camerelor video?
3) Care este actul normativ cre prevede aceasta obligatie chiar si pentru domeniul privat?
4) As putea sa aleg sa angajez paznic, in felul acesta nemaifiind nevoie de instlare camere de supraveghere?

Va multumesc anticipat pentru raspuns!
Cel mai recent răspuns: CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA" , Avocat 20:45, 19 Octombrie 2020
Supravegherea audio-video a copiilor reprezintă, în multe cazuri, un avantaj concurențial pentru grădinițe.
Supravegherea audio-video a copiilor, prin intermediul unui sistem de tip CCTV, cu posibilitatea accesării imaginilor și a sunetului de către părinți, prin utilizarea unei conexiuni la internet, este o situație clară de procesare a datelor personale.
Atunci când o grădiniță oferă acest beneficiu părinților, trebuie să aibă în vedere (cel puțin) următoarele aspecte:
– Este necesară semnalizarea adecvată a supravegherii video, în interiorul zonelor supravegheate.
– Supravegherea video nu poate viza zonele care prin natura lor sunt strâns legate de intimitatea persoanei, precum toaletele sau vestiarele de la intrare.
– Trebuie asigurată securitatea înregistrărilor; toate echipamentele aferente sistemului CCTV trebuie securizate, inclusiv fizic, astfel încât nicio persoană neautorizată să nu poată vedea înregistrările, să nu poată descărca înregistrările, să nu aibă acces live la sistem și să nu poată modifica setările sistemului; securitatea și integritatea sistemului CCTV trebuie verificate periodic.
– Este necesar să se desemneze, printr-o procedură internă, angajații grădiniței (și colaboratori externi) care au acces la sistem, inclusiv în locul unde este instalat modulul de comandă și de înregistrare, cu păstrarea unei evidențe a accesării sistemului sau a locației în care acesta se află și a activităților realizate (de exemplu, descărcarea unei înregistrări pe un memory stick).
– Grădinița trebuie să asigure securitatea accesării înregistrărilor, respectiv a accesului live la sistemul CCTV, prin soluții tehnice (hardware și software) care să garanteze că accesul neautorizat poate fi detectat și întrerupt în timp real; un simplu firewall, destinat utilizării „în casă”, este insuficient.
– Este recomandabil ca sistemul să fie setat astfel încât să nu permită decât accesul de la IP-uri fixe cunoscute (ale părinților), ceea ce permite o trasabilitate a accesării sistemului, cu identificarea persoanelor care l-au accesat și a activității acestora – de exemplu, ce înregistrări au descărcat și când.
– Este recomandabilă utilizarea de sisteme CCTV cu opțiuni de anonimizare a imaginilor, prin blurarea fețelor; aceasta este o modalitate de păstrare a înregistrărilor o perioadă mai îndelungată, dacă există motive practice (de exemplu, verificarea îndeplinirii corespunzătoare de către personal a atribuțiilor de serviciu).
– Înregistrările audio-video trebuie șterse la intervale predefinite de timp; este recomandabil ca această operațiune să se realizeze lunar; păstrarea înregistrărilor dincolo de durata stabilită de grădiniță trebuie să fie justificată prin survenirea unui eveniment care face necesară păstrarea acestora ca eventuale probe (de exemplu, pentru a dovedi comportamentul abuziv al unui angajat).
– Ca un ultim aspect, înregistrările nu pot fi transferate către terți, neexistând niciun motiv pentru care să se solicite părinților consimțământul pentru un asemenea transfer (exceptând situația unei investigații din partea unei autorități publice, care la rândul său are obligația de a trata datele personale ale copiilor cu cea mai mare grijă).
Toate societatile, organizaţiile şi autorităţile vor fi nevoite să respecte noile obligaţii conform GDPR, altfel riscă amezi foarte mari şi procese cu clienţii sau angajaţii.
Ultima modificare: Luni, 19 Octombrie 2020
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Este legală conectarea video-camerelor condominiului, prin internet, cu locuințele responsabililor? marioenergodna marioenergodna Bună ziua, Vă rugăm, avem nevoie de o părere legală din partea dumneavoastră privind securitatea supravegherii video. Asociația noastră de ... (vezi toată discuția)
Sistem supraveghere video Spider06 Spider06 Buna ziua Stiu ca s-a mai discutat pe forum cu privire la sistemele de supraveghere video dar tot nu sunt foarte lamurit. Pe scurt: 1. Firma doreste ... (vezi toată discuția)
Dacă poți dovedi că ești supravegheat video și audio fără ... Prezumtivul1982 Prezumtivul1982 Dacă poți dovedi că ești supravegheat video și audio fără consimțământul tău și fără să fii notificat de vreo instituție a statului român , ... (vezi toată discuția)