avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 637 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Publicarea unui ebook
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Publicarea unui ebook

Buna ziua. Am in lucru o carte pe care aș vrea sa o public in format e-Book și in România, dar și pe platforme străine. Am însă câteva nelămuriri:
1. Pentru a declara veniturile din vânzarea cărții și ulterior a plăti impozit in România trebuie sa deschid un PFA? Se completează doar declarația 201?
2. Sunt absolvent de liceu, filiera real și student la facultatea de medicina, deci o diploma sau o atestare pe filiera umană nu am, decât cea de absolvire a bacalaureatului. Acest lucru reprezintă vreo problema in legătura cu deschiderea unui PFA?
Am citit diverse informații pe internet și nu știu care sunt reale și de actualitate.

Multumesc mult.
Cel mai recent răspuns: Ioan Petru Butariu , Contabil 16:50, 12 August 2020
Conform Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe

Art. 7. - Constituie obiect al dreptului de autor operele originale de creație intelectuală în domeniul literar, artistic sau științific, oricare ar fi modalitatea de creație, modul sau forma de exprimare și independent de valoarea și destinația lor, cum sunt:

a) scrierile literare și publicistice, conferințele, predicile, pledoariile, prelegerile și orice alte opere scrise sau orale, precum și programele pentru calculator;
b) operele științifice, scrise sau orale, cum ar fi: comunicările, studiile, cursurile universitare, manualele școlare, proiectele și documentațiile științifice;


Conform Codului Fiscal acestea sunt venituri din drepturi de proprietate intelectuală si nu aveti obligatia de a va inregistra PFA.

Art. 70. - Definirea veniturilor din drepturi de proprietate intelectuală

Veniturile din valorificarea sub orice formă a drepturilor de proprietate intelectuală provin din drepturi de autor și drepturi conexe dreptului de autor, inclusiv din crearea unor lucrări de artă monumentală, brevete de invenție, desene și modele, mărci și indicații geografice, topografii pentru produse semiconductoare și altele asemenea.


De exemplu in OG 30/2020 se mentioneaza ca persoanele fizice care obțin venituri din drepturile de autor nu sunt profesionistii mentionati la art. 3 alin. (2) din Legea nr. 287/2009 privind Codul civil.

(1) Alți profesioniști, astfel cum sunt reglementați de art. 3 alin. (2) din Legea nr. 287/2009 privind Codul civil, republicată, cu modificările ulterioare, precum și persoanele care au încheiate convenții individuale de muncă în baza Legii nr. 1/2005 privind organizarea și funcționarea cooperației, republicată, cu modificările ulterioare, care întrerup activitatea ca urmare a efectelor coronavirusului SARS-CoV-2, pe perioada stării de urgență instituite prin Decretul nr. 195/2020 privind instituirea stării de urgență pe teritoriul României, beneficiază, din bugetul de stat, în baza declarației pe propria răspundere, de o indemnizație lunară de 75% din câștigul salarial mediu brut prevăzut de Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2020 nr. 6/2020.
...
(4) Persoanele fizice care obțin venituri exclusiv din drepturile de autor și drepturile conexe, astfel cum sunt reglementate de Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, republicată, cu modificările și completările ulterioare, care întrerup activitatea ca urmare a efectelor coronavirusului SARS-CoV-2, pe perioada stării de urgență instituite prin Decretul nr. 195/2020 privind instituirea stării de urgență pe teritoriul României, beneficiază din bugetul de stat prin agențiile județene pentru plăți și inspecție socială, respectiv a municipiului București de o indemnizație lunară de 75% din câștigul salarial mediu brut prevăzut de Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2020 nr. 6/2020, în baza documentelor solicitate de către Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială.
Ultima modificare: Miercuri, 12 August 2020
Ioan Petru Butariu, Contabil

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizație pfa stare de urgenta Magda77? Magda77? Bună ziua. Care sunt condițiile pe care trebuie întrunească un Pfa pentru a primi indemnizația pentru stare de urgenta.? (vezi toată discuția)
Veniturile inregistrate de pfa in anul 2020 , primite ca si indemnizatie ... dinamo2010 dinamo2010 Veniturile inregistrate de PFA in anul 2020 , primite ca si indemnizatie in urma OUG 30/2020, ca urmare a intreruperii activitatii determinate de efectele ... (vezi toată discuția)
Pfa și contract de colaborator în timp de șomaj tehnic I Jutka I Jutka Dacă cineva se află în șomaj tehnic, poate incasa venit din PFA sau ca colaborator cu contract? (vezi toată discuția)