avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 385 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Rezolvare situatie - diferențe mari între apometrul ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Rezolvare situatie - diferențe mari între apometrul de scară și suma indecșilor din apartamente

Buna ziua! Locuiesc intr-o asociatie de proprietari cu mai multe scari de bloc si ma confrunt cu urmatoarea situatie: la citirea apometrului de scara (cu 19 apartamente toate proprietate), diferenta dintre valoarea apometrului de scara si suma citita a apometrelor din apartamente, rezulta in mod constant o difernta cuprinsa intre 25-50%. Cum trebuie sa actionam astfel incat sa nu mai avem aceste difernte?
Cel mai recent răspuns: alexstaneci , utilizator 09:52, 29 Iulie 2021
Buna ziua

Problema semnalata de dumneavoastra are mai multe cauze, am sa incerc sa enumer cateva din cele intalnite de mine
1.Contoare decalibrate, nu mai inregistreaza corect, se impune inlocuirea sau verificarea lor
2.Contoare demontate pe partea de numerotatie si se fura apa, pare paradoxal dar la controlul efectuat la mine in bloc am gasit foarte multe contoare care aveau partea de deasupra demontata, cand am pus partea la loc inregistra, mai departe va ganditi dumneavoastra ce faceau locatarii
3.Pierderi pe la subsol sau prin alta parte, verificati metodic instalatia
4.Daca citirea o fac locatarii este posibil sa nu comunice indexul corect, pe vremuri cand locatarii faceau citirea am gasit la un apartament aproape 500 de mc care nu fusesera comunicati, locatarul dadea la jumatate indexul in fiecare luna

Solutii? Verificati pierderile, cereti schimbarea contorului principal de la intrarea in imobil, cautati o firma si montati apometre cu radio, lasati firma sa le citeasca si sa calculeze, o sa fie o solutie mai scumpa cu cheltuiala apometrelor pe fiecare apartament, la o baie si o bucatarie la noi a fost 360 de lei in patru rate, plus 7 lei pe luna de apartament pentru citire, apometrele semnalizeaza daca cineva umbla la ele, nu se pot modifica, si de atunci cati mc avem pe factura de apa atat avem si la locatari
Cei care au postat mai sus au evidentiat corect cauzele care ar putea duce la asta ;
- pierderi ale instalatiei;
-furt de catre consumatori;
-decalibrare aparate;

Ca remediere este destul simplu sa mergeti pe date statistice si sa va indreptati suspiciunile catre cei care inregistreaza consumuri mici per locatar. Acolo sunt suspiciunile de frauda .

Cat despre apometrele cu radio , nu luati in calcul aceste apometre fiindca veti avea un cost total mult mai mare decat cel de acum cu posibila frauda . Concret , numai citirea adauga mai mult decat pretul unui MC apa rece sau 0,3 mc apa calda ... pentru toti locatarii! daca punem si pretul apometrelor ( care si acestea merg fraudate , dar mai greu ) o sa vedeti ca nu renteaza. Cereti firmei care vi le va monta sa suporte ea diferenta intre totalul individualelor si cel general , si veti vedea ca refuza ....
De asemenea, daca nu sunteti administratorul cladirii , cereti-i acestuia sa isi reduca pretentiile salariale cu echivalentul citirii , si veti vedea ca refuza. Pai daca veti plati o firma specializata , el nu va mai face munca asta , deci nu trebuie platit
4 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Se fura, cu nesimtire si dezinteres, aparati de asociatiile de proprietari care numai legea nu o respecta. Pe teme de furt si convietuire neprietenoasa am discutat in urma cu zece ani in zadar. mai toti locatarii care au in sange furtisagul dau consumuri false. Incercati sa organizati o verificare a acontoarelor si veti avea parte de o opozitie cu argumente pana la drepturile omului din partea celor cu doua fete, hoti si mincinosi, cpabilisa-ti fure capatul de ata. Doar cu o hotarare a adunarii generale a aasociatiei de proprietari ca organism juridic veti putea face un control al contoarelor care sa releve pe baza de proces verbal starea ,,tehnica" a acestora, uramand ca diferentele mari pe care comisia blocului le va stabili ca fiind ne reale fata de consumul comunicat sa constituie baza pentru actionare in judecata pentru furt fata de asociatie. Alfel nu avem, nu aveti sanse cu magarii.
Daca 25%-50% din locatari dau citiri mai mici fata de consumul real, normal ca nu se ajunge la consumul general dat de contorul de bransament.Diferenta se distribuie la toti.
Condominimul fiind o SCARA DE BLOC este la mintea cocoşului -LMC- că nu pot exista "pierderi" de la contorul de scară până la consumatori, deoarece cineva undeva va "încasa" apa în apartament. În principiu aveţi o ASOCIATEIE care trebuie sesizată şi care să efectueze CERCETĂRILE prin entităţi autorizate, astfel ca rezultatele să poată fi VALORIFICATE LEGAL, indiferent unde se "scurge" apa.

Alte discuții în legătură

Montare apometre cu citire radio petricadracea petricadracea Poate au mai fost astfel de situatii si am dori un sfat. Lunar sunt pierderi de apa rece/calda, desi la subsol este totul uscat iar la verificarea in ... (vezi toată discuția)
Apometre radio si repartitoare cu citire prin unde radio petre1981 petre1981 E ok pretul obtinut ? - Initial la nivelul asociatiei de proprietari s-a hotarat sa schimbam repartitoarele (aveau 9 ani vechime) si sa facem verificare ... (vezi toată discuția)
doamna de la asociație îmi spune că am consumuri de apă prea mici, și susține că poate cere verificarea metrologică pe cheltuiala mea. este adevărat? Dorin1988 Dorin1988 Buna ziua. Va rog sa ma ajutati cu cateva lamuriri, daca se poate. 1. Doamna de la asociatie imi spune ca am consumuri prea mici pt un apt 2 cam, 1 ... (vezi toată discuția)