avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 715 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Am împrumutat unei persoane 10000 de euro acum 10 ani ...
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Am împrumutat unei persoane 10000 de euro acum 10 ani în baza unui contract de mână

Am împrumutat unei persoane 10000 de euro acum 10 ani în baza unui contract de mână între mine și el. Persoana respectiva s.a angajat să plătească dobânda, ceea ce a și făcut, dar acum, când am probleme, nu vrea sa îmi restituie suma integral. Cum pot proceda sa ii recuperez?
2 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Dacă în contract scrie că urmează să percepeți dobândă asta se constituie în infracțiunea de camătă, se pedepsește iar contractul este nul de drept conform principiului de drept „orice înțelegere între părți, în afara legii, este nulă și neavenită”.
Această „activitate” funcționează foarte bine, după modelul din lumea interlopă: fie scrieți de la început suma ca suma dintre capital și dobândă, și dați numai capitalul, fie trimiteți „mardeiașii” să „soluționeze” cazul.
Am mai spus și cu alte ocazii: mulți forumiști încalcă legea, în complicitate cu „beneficiarii” și, când iau țeapa, invocă legea în apărarea lor.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Daca reusiti sa obtineti o recunoastere a datoriei si o intrerupere a prescriptiei - printr-o plata partiala, poate aveti o sansa.
Actiune in instanta
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Sa ne intelegem.Potrivit art. 351 din codul penal este interzisa darea imprumut cu dobinda ca INDELETNICIRE:Pina la intrarea in vigoare a noului cod penal functiona legea camatariei care definea ce este camata.'' In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 827 din data de 22 noiembrie 2011 a fost publicata Legea nr. 216/2011 privind interzicerea activitatii de camatarie.
Legea reglementeaza interzicerea activitatii de camatarie.

Astfel, darea de bani cu dobanda, ca indeletnicire, de catre o persoana neautorizata constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani.
Sumele de bani obtinute prin savarsirea infractiunii de camatarie se confisca.

Legea defineste si urmatorii termeni:
– camata – dobanda pe care o ia camatarul pentru sumele date cu imprumut;
– camatar – persoana fizica ce da imprumuturi banesti in schimbul unei camete.

Actul normativ se aplica pana la data intrarii in vigoare a Legii nr. 286/2009 privind Codul penal, in care la art. 351 este reglementata infractiunea de camatarie.''

1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Si dobanda legala cat ar trebui sa fie?
La IFN-uri gen Provident se ajunge si la 130% pe an.Iti ajuti un prieten ,e normal se ceri si o dobanda ca vb aia ",frate,frate, dar branza e pe bani".Din moment ce a platit dobanda nu are ce sa se prescrie.Daca de la momentul in care a incasat ultimii bani(banuiesc ca sau inteles la o dobanda platita anual) a trecut mai mult de 3 ani fara sa-l notifice inscris intervine prescriptia.Tot la fel de adevarat este ca un contract de mana fara martori nu are nici o valoare.

Alte discuții în legătură

Se considera camatarie giovana giovana am imprumutat unei cunostinte 5000 de euro trebuia sa mii restitue in termen de 3 luni si nu mia restituit suma. am cazut de comun acord sa facem un cuntract ... (vezi toată discuția)
Cămătărie GustavAurelian GustavAurelian Am împrumutat niște bani unor persoane.Sumele nu erau foarte mari și am cerut o mica dobânda. Politia ma acuza de cămătărie, ce pedeapsă pot primi? Au ... (vezi toată discuția)
Pedeapsa sau amenda camatarie camy20 camy20 este in codul penal camataria?daca da,care este pedeapsa? (vezi toată discuția)