avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 627 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... La orice Adunare Generală DOAR MEMBRII ASOCIAȚIEI DE ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

La orice Adunare Generală DOAR MEMBRII ASOCIAȚIEI DE PROPRIETARI, SEMNATARI ÎN ACORDUL DE ASOCIERE AFLAT LA JUDECĂTORIE, au dreptul să voteze, să candideze, să aleagă și să fie aleși în conducerea Asociației.

Dacă pentru orice Adunare Generală a oricărei Asociații de Proprietari nu au fost convocați ABSOLUT TOȚI MEMBRII ASOCIAȚIEI PENTRU ORICE ADUNARE GENERALĂ RECONVOCATĂ (pentru prima Adunare Generală trebuie să se convoace TOȚI PROPRIETARII ASOCIAȚIEI), procesul verbal cu hotărârile Adunării Generale va fi anulat retroactiv de către Instanțele de judecată, fără comentarii, urmând și anularea contractelor și a altor acte subsecvente !
Dar cum procedăm, știind că în Asociația noastră nu se știu care sunt membrii Asociației, deoarece avem același Acord de Asociere și același Statut de acum ... 23 de ani, din ... 1997 ???
Pe cine au convocat și vor convoca incompetenții ăștia care ne conduc ilegal Asociația de Proprietari (n-au fost aleși conform procedurilor legale de convocare), cumva pe DECEDAȚI și pe ne-proprietari (cei care figurau în 1997) ?
De acum, la orice Adunare Generală care se va organiza în Asociația noastră, în prezența Poliției, dar și a inspectorilor de la Primăria locală, VA FI OBLIGATORIU SĂ SE VERIFICE DACĂ PERSOANELE PREZENTE LA ACEA ADUNARE GENERALĂ AU MAI ALES CALITATEA DE MEMBRI ASOCIAȚI.
Cei care la ședința oricărei Adunări Generale nu aduc dovada că sunt MEMBRI semnatari în Acordul de Asociere aflat la Judecătoria locală, nu au niciun drept să voteze, să candideze, să aleagă și să fie aleși în cadrul Asociației de Proprietari, mai ales în conducerea Asociației !
Legea nr. 196/2018 este extrem de explicită prin obligațiile aflate la articolul 27, care arată că „DOAR MEMBRII ASOCIAȚIEI DE PROPRIETARI, SEMNATARI ÎN ACORDUL DE ASOCIERE, AU DREPTUL DE A VOTA, DE A CANDIDA, DE A ALEGE ȘI DE A FI ALEȘI ÎN ORGANIGRAMA ASOCIAȚIEI RESPECTIVE, ÎN ORICE ADUNARE GENERALĂ LEGAL CONVOCATĂ, PENTRU TOȚI PROPRIETARII ȘI MEMBRII ASOCIAȚIEI”.
La fel, dacă președintele și membrii Comitetului Executiv, nu figurează ca semnatari în Acordul de Asociere aflat în Registrul Public de la Judecătorie, aceștia NU AU CALITATEA DE MEMBRI AI ASOCIAȚIEI RESPECTIVE, și astfel ei nu au avut și nu au dreptul să semneze acte juridice în numele proprietarilor MEMBRI ai Asociației respective, aceștia încălcând extrem de clar articolul 54 alineatul 1 și articolul 56 alineatul 1 - astfel, orice Adunare Generală va fi ilegală și se va anula retroactiv de către Instanțele de judecată, conform celor 3 articole din Legea nr. 196/2018, încălcate fără dubii.
Dacă președintele sau/și cel puțin unul din membrii Comitetului Executiv nu au calitatea de proprietari, dar și calitatea de MEMBRI ai respectivei Asociații de Proprietari (să fie semnatari în Acordul de Asociere al acelei Asociații), aceștia au încălcat fără dubii Legea nr. 196/2018, art. 27, art. 54 alin. 1 și art. 56 alin. 1, coroborate cu art. 104 alin. 2, art. 17 alin. 2, 3, 7, 8 și 9, art. 21, art. 57 literele c și o (Statutul e CADUC, expirat și fără vreo valoare juridică dacă nu a fost actualizat conform Legii nr. 196/2018), art. 105, art. 107 litera c.
Art. 2. - În sensul prezentei legi, termenii și expresiile de mai jos au următoarele semnificații:
a) Acord de Asociere - actul care consfințește decizia a cel puțin jumătate plus unu din numărul proprietarilor DINTR-UN CONDOMINIU de a se asocia în condițiile prezentei legi; ♦ NOTĂ: Dovada că Asociația de Proprietari nr. 71 din Brăila s-a constituit și funcționează ilegal și în prezent, este faptul că ACORDUL DE ASOCIERE NU S-A ÎNTOCMIT ÎN 1997 PRIN DECIZIA A 1/2 + 1 DIN TOTALUL PROPRIETARILOR „UNUI SINGUR CONDOMINIU” (BLOC-CLĂDIRE-IMOBIL), ȘTIIND CĂ A.P.71 BRĂILA ARE ÎN COMPONENȚĂ NU MAI PUȚIN DE ... 9 CONDOMINII-BLOCURI-CLĂDIRI - este evident că A.P.71 FUNCȚIONEAZĂ TOTAL ILEGAL dacă nu s-a constituit doar pentru un singur Condominiu, care trebuie să aibă, în mod OBLIGATORIU, părți, proprietăți și branșamente comune, ceea ce este imposibil de realizat în cazul celor 9 blocuri ale A.P.71.
o) MEMBRU al Asociației de Proprietari - PROPRIETARUL SEMNATAR AL ACORDULUI DE ASOCIERE (...);
Art. 27. - (Doar) TOȚI PROPRIETARII MEMBRI AI ASOCIAȚIEI DE PROPRIETARI AU DREPTUL să participe, cu drept de vot, la Adunarea Generală a Asociației de Proprietari, să își înscrie candidatura, să candideze, să aleagă și SĂ FIE ALEȘI ÎN STRUCTURA ORGANIZATORICĂ A ASOCIAȚIEI DE PROPRIETARI (în conducerea acesteia).
Art. 54. - (1) Membrii Comitetului Executiv SUNT DESEMNAȚI DE CĂTRE ADUNAREA GENERALĂ a Asociației de Proprietari, DINTRE MEMBRII ASOCIAȚIEI DE PROPRIETARI.
Art. 56. - (1) Președintele Asociației de Proprietari este candidatul, MEMBRU AL ASOCIAȚIEI DE PROPRIETARI, ales prin voința sa și a jumătate plus unu DIN NUMĂRUL PROPRIETARILOR PREZENȚI ÎN CADRUL ADUNĂRII GENERALE. ♦ NOTĂ: Dacă președintele oricărei Asociații de Proprietari din România își încalcă atribuțiile (obligațiile) explicite prevăzute în Legea nr. 196/2018, articolul 57 (mai ales literele a, c, d, e, i, j, k, n, o, r și s), plus articolele 53. 54, 55, 56 și 58, va fi amendat fără dubii de către cei din Primăria și/sau din Poliția Locală cu sume cuprinse între 2.500 de lei și 5.000 de lei, conform art. 102, alin. 1 litera e.
Art. 57. - PREȘEDINTELE ASOCIAȚIEI DE PROPRIETARI ARE URMĂTOARELE ATRIBUȚII:
c) SUPRAVEGHEAZĂ ȘI URMĂREȘTE CORECTA PUNERE ÎN APLICARE A HOTĂRÂRILOR ADUNĂRII GENERALE, respectarea prevederilor Statutului și Acordului de Asociere și aplicarea deciziilor Comitetului Executiv;
d) ADUCE LA CUNOȘTINȚĂ PROPRIETARILOR PREVEDERILE STATUTULUI și Regulamentului Condominiului;
k) ÎNTOCMEȘTE TABELUL NOMINAL CONVOCATOR (...) pentru Adunările Generale și ASIGURĂ SEMNAREA ACESTUIA DE CĂTRE PROPRIETARII ASOCIAȚIEI DE PROPRIETARI;
o) ÎN CAZUL MODIFICĂRII CADRULUI LEGISLATIV PRIVIND ASOCIAȚIILE DE PROPRIETARI, PREȘEDINTELE CONVOACĂ ADUNAREA GENERALĂ A ASOCIAȚIEI DE PROPRIETARI PENTRU MODIFICAREA CONFORMĂ A STATUTULUI ASOCIAȚIEI;
Art. 104 alin. (2) - Asociațiile de Proprietari înființate anterior intrării în vigoare a prezentei legi (...) SE VOR ORGANIZA ȘI VOR FUNCȚIONA ÎN CONFORMITATE CU PREVEDERILE PREZENTEI LEGI NR. 196/2018.

Ascultați confirmarea celor scrise mai sus (doar MEMBRII Asociației de Proprietari au dreptul legal de a vota, de a candida, de a alege și de a fi aleși într-o funcție, în cadrul Adunării Generale) din partea avocatului Gelu Pușcaș, care este foarte explicit în această înregistrare video LIVE, descărcată pe YouTube: [ link extern ]

♦ VEDEȚI SENTINȚE LEGATE DE LIPSA CALITĂȚII DE MEMBRU AL ASOCIAȚIEI DE PROPRIETARI PENTRU PREȘEDINTE ȘI PENTRU CEI MAXIM 4 MEMBRI AI COMITETULUI EXECUTIV AL ASOCIAȚIEI DE PROPRIETARI: [ link extern ]
Ultima modificare: Luni, 10 August 2020
flory_mr, utilizator
Cel mai recent răspuns: latka , moderator 16:23, 21 Octombrie 2020
Ce inseamna constructiv ? Eu am prezentat un punct de vedere, conform legii (care nu se aplica retroactiv), am expus si cum as vedea eu organizarea asociatiilor de proprietari. Nu pot sa ma bag in afacerile "private" ale autorului topicului, care are unic scop a se judeca cu asociatia proprie din Braila. Nu a demonstrat, intre timp, ca si poate sa faca ceea ce propavaduieste pe aici, sa-si constituie cu cei de pe scara sau bloc o asociatie proprie. Asta spune, dar nu face, sau nu reuseste.
latka a scris:

Ce înseamnă constructiv ? Eu am prezentat un punct de vedere, conform legii (care nu se aplica retroactiv), am expus și cum as vedea eu organizarea asociațiilor de proprietari. Nu pot sa ma bag în afacerile "private" ale autorului topicului, care are unic scop a se judecă cu asociația proprie din Brăila. Nu a demonstrat, intre timp, ca și poate sa facă ceea ce propovăduiește pe aici, sa-și constituie cu cei de pe scară sau bloc o asociație proprie. Asta spune, dar nu face, sau nu reușește.

Văd că nu te liniștești și mă jignești iar, în loc să vii pregătit, să studiezi mai temeinic articolele de legi, să nu te râdă toți cei de pe Forumul avocatnet.ro.
Ia zi, mai susții aberația precum că O ASOCIAȚIE DE PROPRIETARI FUNCȚIONEAZĂ LEGAL DACĂ S-A CONSTITUIT ȘI EXISTĂ ȘI AZI FORMATE DIN MAI MULTE CLĂDIRI-BLOCURI-CONDOMINII DISTANȚATE ÎNTRE ELE ?
Nu te mai face de râs, că ai citat aiurea din Legea nr. 196/2018, pentru că orice copil știe că o Asociație de Proprietari nu se putea înființa, încă din 1996, DECÂT PENTRU O CLĂDIRE (pentru un bloc-Condominiu-imobil) !
Dacă tu nu știi nici măcar o frază s-o citești cu atenție, măcar lasă-te păgubaș, și NU-I MAI INDUCE ÎN EROARE PE CEILALȚI VIZITATORI AI FORUMULUI AVOCATNET.RO, pentru că aici nu putem admite personaje care se cred atot-știutori, provocând confuzie în rândul celor care ne citesc postările.
Mai urmează să-ți desenez, să înțelegi că o Asociație de Proprietari nu poate exista pentru administrarea a xx clădiri-Condominii-blocuri-imobile, DEOARECE ACESTEA NU POT AVEA VREODATĂ CEVA ÎN COMUN, FIIND SITUATE LA MARI DISTANȚE UNELE FAȚĂ DE ALTELE (nu pot avea părți, proprietăți și instanței COMUNE)
Deoarece ți-am tot citat din toată legislația privind Asociațiile de Proprietari, dar și din Codul Civil (referitor la PROPRIETATEA COMUNĂ - ART. 648-659), acum citez aceste definiții date de ANRSC, privind furnizorii de Utilități Publice:
CAPITOLUL II - DEFINIȚII.
Art. 5. În cadrul prezentului Regulament, noțiunile de mai jos se definesc după cum urmează:
5.2. CONDOMINIU - O PROPRIETATE IMOBILIARĂ (IMOBIL, BLOC DE LOCUINȚE, CLĂDIRE, inclusiv terenul aferent), din care unele părți sunt proprietăți individuale (...) iar restul sunt PĂRȚI AFLATE ÎN PROPRIETATE COMUNĂ. Prin asimilare poate fi definit Condominiu și una sau sau multe scări DIN CADRUL CLĂDIRII DE LOCUIT, în condițiile în care SE POATE DELIMITA PROPRIETATEA COMUNĂ.

5.3. Apartament -  PARTE DINTR-UN CONDOMINIU destinată locuirii, în regim de proprietate individuală, care, alături de COTA-PARTE DIN PROPRIETATEA COMUNĂ, constituie o unitate de proprietate imobiliară.
5.7. Branșament - parte din rețeaua publică de distribuție, care face legătura între rețeaua publică ȘI REȚEAUA INTERIOARĂ A UNEI INCINTE SAU CLĂDIRI APARȚINÂND UTILIZATORULUI. Branșamentul deservește un singur utilizator. ÎN CAZUL UNUI CONDOMINIU, pentru separarea măsurării consumului pe apartamente sau pe spații cu altă destinație, se va utiliza un branșament modificat, care poate deservi mai mulți utilizatori. Branșamentul, inclusiv căminul și contorul general, aparțin rețelei publice de distribuție a apei.
Ultima modificare: Marți, 1 Septembrie 2020
flory_mr, utilizator
Bineinteles ca mai sustin, din moment ce nu ai contestat niciodata urmatorul paragraf din legea 196/2018:
"Asociatiile de proprietari infiintate anterior intrarii in vigoare a prezentei legi isi pastreaza statutul juridic obtinut la data infiintarii acestora, dar se vor organiza si vor functiona in conformitate cu prevederile prezentei legi."

Este clar ca a se organiza si functiona dupa prevederile acestei legi nu inseamna sa se imparta in mai multe asociatii.

Chiar si cei de la Iasi, care au pierdut procesul, aveau o posibilitate, daca:
- mizau pe urmatoarea definitie: constituie condominiu: a)cladiri cu mai multe locuinte sau spatii cu alta destinatie in care exista proprietati individuale si proprietati comune;
- achizitionau toti proprietarii din acele cladiri o "proprietate comuna" gen sistem video de supraveghere, care deservea cele X blocuri ce urmau sa se constituie in asociatie de proprietari

Ultima modificare: Marți, 1 Septembrie 2020
latka, moderator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
latka reciteste art 2 din 196...d) asociație de proprietari - formă de asociere autonomă și fără scop lucrativ a proprietarilor
dintr-un condominiu, având ca scop administrarea, exploatarea, întreținerea, repararea,
reabilitarea și modernizarea proprietății comune, menținerea în stare bună a imobilului,

respectarea drepturilor și asumarea obligațiilor de către toți proprietarii;
Nu am inteles unde bateti.
Proprietate comuna este si interfonul., liftul, sistemul de supraveghere video, o parcare (daca e privata), un teren intre blocuri (la fel, proprietate privata), samd
Si un sistem de supraveghere video se repara, intretine, modernizeaza. Poate fi pe o scara, bloc, blocuri samd Poate fi cu transmisie pe fir, wireless.

Ideea e ca in legea 196 scrie clar ca ea, aceasta lege, nu se aplica retroactiv. Am exemplificat pasajul respectiv, este din articolul 104.

Asociiatiile mari (si eu sunt proprietar intr-o asociatie din asta) au fost declarate la judecatorie, la vremea lor, prin urmare nu-si pierd statutul juridic.

Dl. florymr si-ar dori asta, se judeca din 2014, nu a reusit sa sparga asociatia sa din Braila si nici sa-si convinga vecinii sa faca una noua, pe scara sau bloc .

Ideea e ca atit codul civil, cit si legea 196 vorbesc de parti comune de folosinta exclusiva. Nu mai dezvolt aici subiectul, dar luate dupa principiul asta sunt foarte multe, ca exemplu sunt coloanele verticale de utilitati, care deservesc doar anumiti proprietari. Cind se fac reparatii la acele coloane, doar aia participa.

De aia spun ca mai usor cu "partea comuna, pe scari (adica de-a dura)".

Pe de alta parte, a sparge acum chiar si o asociatie mai mica si a o organiza pe scari , sau tronsoane e o nebunie. Abia gasesti oameni sa accepte citeva functii de CEx (noi avem numai presedinte). Ce propune musiu e utopie.

Alte discuții în legătură

Asociațiile de proprietari sunt obligate să actualizeze toate actele constitutive la judecătoria locală, altfel încalcă legea nr. 196/2018, art. 11, 17, 21, 104 și 107 ! flory_mr flory_mr Este foarte explicită această speță de la Judecătoria Sectorului 5 din București, chiar dacă se referă la Asociațiile de Locatari care nu aveau ... (vezi toată discuția)
Mai este legală o asociație care a fost înființată în 1997 ca un singur condominiu, cu toate că e formată din 458 de proprietari ce locuiesc în 9 blocuri și 28 de scări ? flory_mr flory_mr În aproape orice articol din Legea nr. 196/2018 Condominiul și Proprietatea Comună se referă (se aplică în listele de plată lunare) doar pentru maxim ... (vezi toată discuția)