avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1290 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Se da urmatoarea situatie: In urma cu un an asociatia ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Se da urmatoarea situatie: In urma cu un an asociatia de proprietari ...

Se da urmatoarea situatie: In urma cu un an asociatia de proprietari a hotarat sa inlocuiasca apometrele de apa pentru toti locatarii. S- au instalat apometre cu citire Radio, de catre o firma despre care s- a mai fot scris pe aici.
Dupa mai bine de un an de zile, m- am trezit cu 1500 de lei de plata la intretinere, intrucat se pare ca apometrele mele in tot acest timp au functionat in mode defectuos, inregistrand mai putin decat consumul real. Ce pot face in aceasta situatie? Ce vina am eu, cel care a mai si platit noile apometre, ca sistemul lor are erori de functionare?! Mentionez ca apometrele au garantie 24 de luni, iar de la montaj si pana in prezent nu s- a intervenit in niciun fel asupra lor. Cum ar trebui sa procedez in aceasta situatie?

Dupa ce se solutioneaza cumva aceasta situatie, am sa vreau sa schimb aceste apometre cu unele clasice. As putea face asta? Cat de legal ar fi?

Multumesc!
Ultima modificare: Sâmbătă, 22 August 2020
Daniella023, utilizator
Cel mai recent răspuns: Daniella023 , utilizator 16:02, 24 August 2020
În continuare, unde as putea depune o sesizare pentru neconformitatea produselor pe care aceasta firma le comercializeaza, cat si pentru asociatia de proprietari?
Reclamatie impotriva firmei puteti face la :
[ link extern ]

Cu asociatia nu prea am inteles care e problema. Daca apometrele functionau defectuos, ar fi reiesit de la inceput o neinchidere a sumei contorilor din apartament fata de valoarea indicata de cel de bransament. Astfel, luna de luna ar fi trebuit sa apara o repartitie a acestei diferente in listele de cheltuieli lunare, iar asociatia trebuia sa cerceteze "cazul", sa descopere unde e problema. Daca asta s-a sesizat abia dupa un an, vina apartine asociatiei. Exista vreun proces verbal prin care s-a cercetat acest eveniment si s-a constatat defectiunea ?

Va puteti indrepta asupra asociatie pe 3 cai, prima fiind contestarea in 10 zile de la afisare a sumei pe care o datorati la intretinere (trebuie sa primiti un raspuns scris de la presedintele de asociatie), cea a reclamatiei la compartimentul specializat din primarie, sau cea a judecatii in instanta, contestind acea cheltuiala.

Art. 28 din legea 196/2018
(3)Proprietarii din condominii au dreptul sa primeasca explicatii cu privire la calculul cotei de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari si, dupa caz, sa o conteste in scris in termen de 10 zile de la afisarea listei de plata. Presedintele asociatiei de proprietari este obligat sa raspunda, in scris, la contestatie in termen de 10 zile de la primirea acesteia.

Reclamatie la primarie puteti depune in baza art. 102 din legea 196/2018 :
Articolul 102 (1)Urmatoarele fapte constituie contraventii, daca nu au fost savarsite in astfel de conditii incat sa constituie, potrivit legii penale, infractiuni:
..................
e)nerespectarea statutului, a acordului de asociere, precum si neindeplinirea sau depasirea atributiilor de catre presedinte, membrii comitetului executiv, cenzor/comisia de cenzori sau de catre administrator;

Amenda e de minim 2500 RON.

Nu exista niciun proces verbal, dupa prima luna de la montaj, am adus la cunostinta administratorului faptul ca mi se pare prea mic consumul afisat. Administartorul mi- a raspuns ca este imposibil, intrucat aceste apometre sunt de cea mai inalta precizie.
Exista un tenplate pt contestatie?! Ma gandesc ca acolo trebuie sa mentionez un anumit articol/ lege....
Sunt super frustrata din cauza situatiei, cei de la firma care au facut montajul se fac ca nu inteleg situatia, ca nu stiu despre ce este vorba si ca de fapt nu este o problema tehnica...
Dacă va referiți la contestația adresată președintelui de asociație, nu există model. Temeiul legal vi l-am precizat.
Multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua! care este temeiul legal prin care asociația îmi ... evelina78 evelina78 Buna ziua! Care este temeiul legal prin care asociația îmi baga pe gât plata pierderilor de apă, doar pentru faptul că nu am apometre cu citire radio? ... (vezi toată discuția)
Buna seara! am fost anuntata de presedintele asociatiei de locatari ... Cristescuaia Cristescuaia Buna seara! Am fost anuntata de presedintele asociatiei de locatari ca trebuie sa imi schimb apometrul de apa calda ,deoarece nu se poate face citirea radio pe ... (vezi toată discuția)
Bună ziua! as vrea sa știu dacă este obligatoriu prin lege ... Maria Izabela Maria Izabela Bună ziua! As vrea sa știu dacă este obligatoriu prin lege schimbarea apometrelor cu apometre telecitire? Asa mai avea încă o intrebare .Nu ajuns cu ... (vezi toată discuția)