avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 605 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Certificat de mostenitor cu partaj mentionat doar ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Certificat de mostenitor cu partaj mentionat doar pentru unul dintre cei 2 mostenitori

Urmeaza sa fac succesiunea in baza unui certificat de mostenitor la care au fost doi mostenitori mama si fratele ei.
La mostenirea de pe urma bunicii din masa succesorala cu 7 puncte fratele mamei primeste prin partaj mentionat in certificat 5 puncte din masa succesorala iar mamei nu i se precizeaza in certificatul de mostenitor distinct partea de mostenire.
Se mentioneaza in schimb ca bunurile se impart in cota 1/2 si ca nu exista renuntari.
Notarul care a emis certificatul de mostenitor spune ca ar trebui sa fi primit mama 1/2 din partea neatribuita distinct fratelui, dar, nu pare a fi sigur. Alt notar din zona spune ca nu se poate face succesiunea in baza certificatului de mostenitor pentru ca nu este precizat distinct care este partea mamei si ca certificatul de mostenitor ar trebui indreptat de notar sau sa apelez la instanta care sa stabileasca dreptul mamei de mostenire.
Exista o prevedere legala in baza careia mama sa mosteneasca ceea ce nu a fost atribuit distinct fratelui ei in baza faptului ca impartirea trebuia sa se faca 1/2 si ca mama nu a renuntat la mostenire?
Multumesc anticipat.

Ultima modificare: Vineri, 28 August 2020
gcoman, utilizator
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 10:18, 28 August 2020
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu s-ar putea răspunde plecând de la ceea ce se zice că s-ar fi scris. Pe cititelea, ar fi posibil.
Așa, din ce povestiți, este posibil cam orice - în funcție de intenția părților. Iar intenția lor, la momentul partajului, putea să fi fost aceea de a impărți toate cele „7 puncte” sau doar o parte din cele „7 puncte”. Intenția lor ar putea fi (eventual) dedusă din cuprinsul actului.
Ultima modificare: Vineri, 28 August 2020
romascanu, moderator
Multumesc pentru amabilitatea de a-mi raspunde. Aveti dreptate, este posibil sa nu fi redat eu exact continutul actului.
Dar, daca este o succesiune in mod logic in certificatul de mostenitor trebuia sa se fi imparitit bunurile in cote legale sau altfel. Dar daca exista mentiune ca nu s-au facut renuntari si ca bunurile se impart legal 1/2 ambii mostenitori trebuiau sa primeasca bunuri chari daca au agreat ce sa primeasca unul dintre ei distinct.
Exista posibilitatea (vag reglementata) a incheierii partajului succesoral la dezbaterea succesiunii prin efectuarea mentiunilor in certificatul de mostenitor. Daca s-au mostenit "7 puncte", ele au fost atribuita in cote egale de 1/2 fiecaruia din cei doi mostenitori. Daca, mai apoi, in cuprinsul certificatului de mostenitor apare mentiunea ca 5 puncte din cele 7 se partajeaza si se atribuie in lot fratelui, acestea au trecut in proprietatea exclusiva a sa. Celelate doua puncte despre care nu se face vorbire in cuprinsul partajului raman cu regimul juridic nemodificat, deci in coproprietatea celor doi mostenitori, fiecare cu cate o cota de 1/2.
Multumesc,
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
gcoman a scris:
...ambii mostenitori trebuiau sa primeasca bunuri ...


Cine zice că trebuie!? Într-o convenție (cum e este actul de partajul din speță) nimic nu trebuie. Este după cum am convenit.

Dacă dvs. și cu mine avem împreună un carton cu 7 prăjituri (să zicem că le-am cumpărat/plătit jumătate - jumătate) atunci putem să le împărțim după cum urmează: astăzi vă dau/luați dvs. 5 dintre ele (iaca, de-aia, pentru că așa vreau eu, pentru că sunt la dietă, pentru „n” motive) și păstrăm două (în comun) pe care le împărțim (mâncăm) mâine: una eu, una dvs. Ne împiedică cineva să procedăm astfel? Nici vorbă...

De aceea spuneam că trebuie văzut actul și descifrată cumva VOINȚA/intenția părților. Altefel nu s-ar putea spune dacă frații au împărțit toate cele „7 puncte” (și a „uitat” notarul să „povestească” despre 2 ...) sau au împărțit doar 5 și-or mai vedea.
Ultima modificare: Vineri, 28 August 2020
romascanu, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune IONY1972 IONY1972 Buna seara! Mama a decedat acum 7 ani,tatal a decedat de curand.Suntem 2 frati dintre care unul din prima casatorie a tatalui (nu infiat).Mentionez ca nu s-a ... (vezi toată discuția)
Renunțare la mostenire flori2009 flori2009 Bună! Am nevoie de o lămurire legata de situația urmatoare: Mama mea deține, împreună cu fratele ei (vitreg) un imobil, moștenire de la părinți. Mamei ... (vezi toată discuția)
Succesiune cu testament- sustragere de bunuri succesorale danicka danicka Va prezint urmatoarea situatie: In 2008 am deschis succesiunea si am impartit bunurile tatalui decedat. Mama, fratele, si eu am obtinut certificate de ... (vezi toată discuția)