avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 758 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Buna ziua! Se poate face o declaratie de renuntare la ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Buna ziua! Se poate face o declaratie de renuntare la mostenire ...

Buna ziua!
Se poate face o declaratie de renuntare la mostenire atat timp cat parintii mei sunt in viata?
Mama mea urmeaza sa mosteneasca o casa in valoare de peste 100000 euro si vreau ca aceasta sa ii ramana fratelui meu.
Eu voi primi de la frate un teren de 10000 euro si pentru acest gest vreau sa renunt la mostenire.
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 12:52, 8 Septembrie 2020

CHKa a scris:

Daca mama dvs. nu a acceptat inca succesiunea , cred ca ar putea da o declaratie notariala ca nu o accepta , iar atunci veniti dvs. si fratele la succesiune , asta daca nu mai aveti alti frati . Pe urma , prin partaj , fratele poate obtine toata casa dand la schimb ( pentru partea dvs. ) terenul , sau casa plus o suma de bani - ca spuneati ca urmeaza sa-l cumparati - si dvs. terenul . Daca mama a acceptat-o deja ,dupa ce obtine certificatul de mostenitor , poate sa va doneze amandurora casa , si pe urma faceti la fel partajul . Cred ca pentru a doua ipoteza are nevoie ca sotul sa consimta la donatie . Domnii avocati sau notari pot sa va spuna daca e fezabila vreuna din aceste tranzactii.


Nu am inteles nimic.
La care succesiune sa renunte mama? Ca ambii părinți trăiesc.
Si de ce ar trebui să consimta soțul la o donație de la soacră către sotie?
Ultima modificare: Vineri, 4 Septembrie 2020
raluk0207, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Userul spune ca bunicul sau a decedat cu patru luni in urma , mama userului fiind singura mostenitoare. Casa cu pricina ( cea de 100.000 euro ) a fost a bunicului , mama userului inca nu a facut succesiunea , dar fratele userului isi doreste acest imobil . Asta am inteles eu , daca gresesc , mea culpa .
Ultima modificare: Vineri, 4 Septembrie 2020
CHKa, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Corect!

CHKa a scris:

Userul spune ca bunicul sau a decedat cu patru luni in urma , mama userului fiind singura mostenitoare. Casa cu pricina ( cea de 100.000 euro ) a fost a bunicului , mama userului inca nu a facut succesiunea , dar fratele userului isi doreste acest imobil . Asta am inteles eu , daca gresesc , mea culpa .

3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Mda. Iată un amănunt interesant. V-am cam provocat să-l povestiți, legându-mă, mai mult sau mai puțin subtil, de timpul verbului pe care l-ați folosit în prima postare. (îmi ridica o bănuială).

Din acest moment se pot vedea vreo câteva soluții. Și dacă mai aflăm vreo două amănunte, căile de rezolvare apar ca o autostradă cu 12 benzi.

ORICE amănunt contează într-o speță civilă. Și, în general, contează exact acelea la care nici nu vă gândiți sau nu le acordați importanța cuvenită. Mai mult, are înfiorător de mare importanță poziția subiectivă a părții/părților. (de ce vreți ceea ce vreți etc.).

Da, da, exact așa. Întrebările de tipul celei formulate de dvs (începând cu „se poate ...” urmată de soluția la care s-a gândit utilizatorul) nu prea duc nicăieri.

La fel și atunci când vorbiți cu avocatul. Nu-l întrebați (doar) dacă „se poate” soluția la care v-ați gândit. Spuneți-i ce vreți să faceți, spuneți-i motivul determinant și alte amănunte (cât mai multe amănunte, inclusiv din viața dvs.) și veți avea de ales între mai multe soluții.

Niciodată, dar absolut niciodată (și nu folosesc cuvinte la întâmplare - chiar dacă expresia aceasta sună a violare de metalimbaj) nu există o singură variantă de rezolvare într-o speță civilă.

Da. Soluția renunțării mamei la moștenirea tatălui său (decedat) sau acceptarea moștenirii, urmată de o donație simultană către cei doi copii, reprezintă un început de rezolvare pentru ceea ce va interesează pe dvs. (și anume terenul fratelui.)
Dar necesită atenție la ... alte amănunte.

Spre pildă, casa aceea a fost 100% a tatălui mamei (bunicul)? Sau mai aflu... te miri ce, dacă mă apuc de întrebat.

Un singur amănunt trecut cu vederea ar putea să schimbe o soluție (aparent) bună într-una proastă, cu o uluitoare rapiditate.
Ultima modificare: Sâmbătă, 5 Septembrie 2020
romascanu, moderator
Casa a fost exclusiv a bunicului si in extrasul de informare este singurul proprietar. A facut toate actele in timpul vietii.
Ultima modificare: Sâmbătă, 5 Septembrie 2020
Manuela Rășină, administrator

Alte discuții în legătură

Bună seara! mă poate ajuta cineva cu o speță, vă rog? ce ... Oanarsk Oanarsk Bună seara! Mă poate ajuta cineva cu o speță, vă rog? Ce presupune o declarație la notar de renunțare la moștenire în favoarea fratelui contra unei ... (vezi toată discuția)
Contract vanzare -cumpărare sau donație Dacus Dacus Buna ziua. Va rog sa ma ajutați cu situația de mai jos. Mama mea nu are niciun ajutor financiar inafara de ajutorul social dat de primărie si m-am oferit ... (vezi toată discuția)
Act intre frati in vederea despagubirii partii mostenite DanaX11 DanaX11 Buna ziua, Imi cer scuze daca nu e locul potrivit unde sa intreb acest lucru, insa am nevoie rapida de o lamurire. Situatia este urmatoarea: In urma ... (vezi toată discuția)