avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 620 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Bună ziua, dețin un imobil la ultimul etaj din bloc, ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Bună ziua, dețin un imobil la ultimul etaj din bloc, in repetate ...

Bună ziua, dețin un imobil la ultimul etaj din bloc, in repetate rânduri am solicitat Asociației de proprietari sa rezolve situația acoperișului care este in proprtie de 50%infiltrat cu apă, iar apartamentul arată mai mult decât deplorabil, mucegai și igrasie. De 4 ani de zile am insistat sa se rezolve aceasta problemă, chiar si in scris, insa nici până acum nu s-a rezolvat, invocând motive ca sunt locatari care nu vor sa dea bani la repararea acoperișului.
Va rog sa imi dati o solutie pentru aceasta situație.
Mulțumesc.
Cel mai recent răspuns: Adam Grecu , utilizator 15:06, 2 Noiembrie 2020
Mulțumesc de răspunsuri, nu am știut de compartimentul di Primărie, am trimis acum o sesisare, deoarece catre asociatie deja am notificat in scris acum un an si nimic.
Am primit un răspuns in care s-a urlat la mine cu majuscule, adica chiar am fost certata si luata la întrebări, de unde bani?
Mulțumesc încă o dată.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua,

Acoperisul trebuie reparat prin eforturile conjugate ale tuturor coproprietarilor, in sarcina acestora revine obligatia de intretinere.

Insa reprezentantii asociatiei de proprietari trebuie sa convoace adunarea generala, in acest sens.

Vor trebuie chestionati toti locatarii , in vederea realizarii acestui obiectiv.

Depuneti o solicitare, prin care invederati problemele cu care v-ati confruntat, precum si faptul ca doriti ca acestea sa fie indepartate.

Daca varianta amiabila de a solutiona conflictul in care sunteti prinsa nu se soldeaza cu un succes, actionati ASOCIATIA DE PROPRIETARI in instanta.


Va sugerez sa apelati la un avocat, pentru a fi consiliata.


In sesizare unde o faceti specificati vreti sa se repare doar acoperisul de deasupra garsonierei sau tot acoperisul blocului...deoarece sunt asociati in care administratorul cind cere o estimare de costuri a reparatiei o face pe tot acoperisul si asfel in loc de 4000 ron cit ar costa doar suprafata garsonierei administratorul le comunica celorlanti locatari costul intregului acoperis care in functie de marime si materiale poate costa 20.000-50.000 ron si asfel locatari nici nu vor sa auda.Dar fond de rulment si reparati nu aveti la asociatie..... ? ati aflat in ce suma este....?
Buna ziua. Intervin peste postare, imi cer scuze, dar sunt in aceeasi situatie. La noi, dupa "amenintari" cu judecata, nu am reusit decat sa ni se spuna ca se pot, cel mult, deconta materialele. Manopera cui ramane? Cum ar trebui sa se deconteze, totusi? Totul sau pe bucati? Si cum se calculeaza, , mai exact, CPI? Multumesc.

latka a scris:

Acoperișul este parte comună a tuturor, nu e optional sa dai bani, ci obligatoriu. De înțelegerea celor din conducerea asociației depinde ce cale veți urma. Începeți prin a cere în scris președintelui de asociație să facă demersurile necesare (cereri de ofertă și analiza lor) pentru repararea acoperișului. Cereți sa vi se răspundă tot în scris. Dacă nu aveți succes, reclamați în scris la primărie (compartimentul specializat pentru îndrumarea și controlul asociațiilor de proprietari) neîndeplinirea obligațiilor de către președintele asociației, în conformitate cu art. 102 alin 1 litera e din legea 196/2018. Amenda e de minim 2500 RON. Daca nici asa nu reușiți va trebui să vă angajați un avocat pentru a da asociația în judecată. Cea mai bună însă e calea amiabila, dacă reușiți să ajungeți la ea.
[ link extern ]

1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
In primul rind temeiul legal (din legea 196/2018) :
Articolul 85 Cheltuielile pe cota-parte indiviza de proprietate reprezinta cheltuielile asociatiei cu privire la proprietatea comuna, cu privire la: fondul sau fondurile pentru lucrari de intretinere, service, reparatii si, dupa caz, de consolidare, reabilitare, eficienta energetica, modernizare la partile de constructii si instalatii aflate in/si pe proprietatea comuna, astfel cum este descrisa in cartea tehnica a constructiei si in acordul de asociere: subsolul; conductele de distributie si coloanele instalatiilor de apa, canalizare, incalzire, energie electrica; echipamente de echilibrare hidraulica a instalatiilor; casa scarii; podul; spalatoria; uscatoria; terasa; ascensorul; interfonul - partea de instalatie de pe proprietatea comuna; centrala termica proprie; crematoriul; tubulatura de evacuare a deseurilor menajere; structura de rezistenta; fatadele; acoperisul si altele asemenea, conform prevederilor din acordul de asociere; personalul angajat sau contractat al asociatiei; salarii sau remuneratii pentru administrator, contabil, instalator, electrician, portar, ingrijitor, personalul care asigura curatenia etc.; indemnizatii acordate membrilor asociatiei de proprietari ori persoanelor alese: presedintele, membrii comitetului executiv si cenzorului/comisiei de cenzori; prime; credite bancare; contracte sau polite de asigurari; cheltuieli cu produse si accesorii pentru curatenie, alte servicii administrative catre proprietatea

Adica platesc toti proprietarii de sub acel acoperis, pe CPI, tot ce se cheltuie pentru reparatii legate de acel acoperis: materiale, manopera etc.

Articolul 75
(1)Cheltuielile asociatiei de proprietari sunt cheltuieli legate de exploatarea, repararea sau intretinerea proprietatii comune si cheltuielile pentru asigurarea serviciilor de care beneficiaza proprietarii si care nu sunt facturate individual catre proprietatile individuale.
(2)Cheltuielile asociatiilor de proprietari, in functie de modul de calcul si de criteriile de repartizare pe proprietati individuale, sunt urmatoarele:
a)cheltuieli pe numar de persoane care locuiesc sau desfasoara activitati in proprietati individuale;
b)cheltuieli pe consumuri individuale;
c)cheltuieli pe cota-parte indiviza, in functie de suprafata utila a proprietatii individuale;
d)cheltuieli pe beneficiari, aferente serviciilor individuale ale proprietarilor, dar gestionate financiar prin intermediul asociatiei de proprietari;
e)cheltuieli pe consumatori tehnici;
f)cheltuieli de alta natura.
(3)Asociatia de proprietari are obligatia de a respecta prevederile legale privind modul de repartizare a cheltuielilor comune, in caz contrar hotararile luate de adunarea generala a proprietarilor cu incalcarea acestor dispozitii sunt nule de drept.

Articolul 55
(1)Comitetul executiv are urmatoarele atributii:
..............
f)stabileste conditiile privind folosirea, intretinerea, repararea, inlocuirea si modificarea partilor proprietatii comune, conform prevederilor legale;

Articolul 63
(1)Administrarea, exploatarea, intretinerea, repararea, reabilitarea si/sau modernizarea, dupa caz, a proprietatii comune aferente condominiului sunt in sarcina asociatiei de proprietari, iar cheltuielile legate de aceste activitati reprezinta cheltuieli comune.
(2)In scopul administrarii si intretinerii condominiului, asociatia de proprietari incheie contracte in numele proprietarilor cu persoane fizice, persoane fizice autorizate sau cu persoane juridice cu obiect de activitate administrarea condominiilor, infiintate potrivit prevederilor legale in vigoare.

Articolul 67
(1)Pentru realizarea lucrarilor de intretinere, reparatii sau investitii privind proprietatea comuna, administratorul, tinand seama de pret, durata de executie si calitate, supune spre analiza si aprobare comitetului executiv oferte ale operatorilor economici care satisfac cerintele asociatiei de proprietari, conform legislatiei in vigoare.


Deci materiale si manopera.

[ link extern ]

Ultima modificare: Marți, 13 Octombrie 2020
latka, moderator

Alte discuții în legătură

bună ziua. locuiesc ... viorel 33 viorel 33 Recuperare cheltuieli reparația acoperis. Bună ziua. Locuiesc într-un imobil cu patru etaje. Un vecin de la etajul patru a depus la asociație o factura ce ... (vezi toată discuția)
Legea 196 /2018 din 20 iulie RazvanBond RazvanBond Bună ziua, am tot citit noua lege si nu reusesc sa gasesc exact art. In care asociatia este de datoria iei sa repare acoperisul blocului in care locuiesc. Am ... (vezi toată discuția)
Şedinţă decizie reparaţii terasă acoperiş LoAlice LoAlice Bună ziua. M-am documentat în legătură ce ar putea presupune un demers pentru repararea unei terase a scarii blocului. Am depus la asociaţie o sesizare ... (vezi toată discuția)