avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 711 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Buna ziua! Locuiesc cu sotul in apartamentul mamei ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Buna ziua! Locuiesc cu sotul in apartamentul mamei sale, suntem ...

Buna ziua! Locuiesc cu sotul in apartamentul mamei sale, suntem căsătoriți de 22 de ani, el vrea sa divotam, iar soacra mea mi-a spus telefonic sa imi caut chirie. In ce conditii poate sa faca asta?
Cel mai recent răspuns: DlGoe , utilizator 13:24, 14 Octombrie 2020
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Doamna specialist in drepturi. Pentru inscrierea in cartea funciara ca locuinta de familie este necesar consimtamantul ambilor soti, in caz contrar se poate inscrie doar prin instanta.

In plus, locuinta de familie egalizeaza drepturile asupra locuintei in situatiile in care unul din soti este inferior din punct de vedere al drepturilor asupra bunului. Asta insemnand situatia in care doar unul din soti este proprietar ori unul din soti este titluarul unui contract de inchiriere, nu impotriva proprietarilor. In situatia de fata insa, din informatii, niciunul din soti nu are drepturi asupra locuintei.


Nu vad ce legatura are moralitatea cu situatia de fata. Nu s-a prezentat decat o parte a problemei, nu se poate determina daca este moral sau nu ori care este cu adevarat situatia.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Avocat Clinciu Ana-Maria Mălina a scris:


Mai exact, puteti solicita la Cartea Funciara (de unde este inscris imobilul) sa notati imobilul respectiv (in care in prezemt locuiti) drept LOCUINTA DE FAMILIE - chiar daca sunteti chirias/tolerat , conform art 321 alin 2 Cciv


Din păcate, în lipsa unui contract de închiriere sau a unui contract de comodat nu poate rezolva așa cum spuneți.

Regulamentul de avizare, recepţie şi înscriere în evidenţele de cadastru şi carte funciară

Articolul 182
(1) Notarea destinaţiei de locuinţă a familiei conform art. 902 alin. (2) pct. 5 din Codul civil se poate face, la cererea oricăruia dintre soţi, cu privire la imobilul ce face obiectul dreptului de proprietate intabulat în beneficiul unuia dintre soţi ori al unui drept de folosinţă izvorât dintr-un contract de închiriere, notat în cartea funciară în beneficiul unuia dintre soţi, chiar dacă soţul care solicită notarea nu este cel indicat în cartea funciară drept proprietar sau locatar. Notarea se va efectua în baza declaraţiei în formă autentică din care să rezulte că imobilul înscris în cartea funciară este locuinţa comună a soţilor sau locuinţa soţului la care se află copiii.

(2) Notarea destinaţiei de locuinţă a familiei se va putea face şi atunci când solicitantul sau soţul acestuia este titularul unui drept de uzufruct sau de abitaţie asupra locuinţei, intabulat în cartea funciară, ori titularul unui drept de folosinţă izvorât dintr-un contract de comodat. În acest ultim caz, notarea destinaţiei de locuinţă a familiei va arăta şi împrejurarea că imobilul este deţinut în temeiul unui contract de comodat, făcându-se menţiune şi despre durata comodatului sau, după caz, despre perioada nedeterminată a comodatului.

..................

(4) Pentru notarea destinaţiei de locuinţă a familiei, soţul solicitant va prezenta certificatul de căsătorie, în copie legalizată, precum şi dovada faptului că soţii au locuinţa în imobilul cu privire la care se solicită notarea ori, după caz, că în acel imobil locuieşte unul dintre soţi, împreună cu copiii. Dovada locuinţei se va face în condiţiile art. 90-95 din Codul civil privind dovada domiciliului şi a reşedinţei. Dacă folosinţa locuinţei se exercită în temeiul unui contract de comodat, se va prezenta şi înscrisul constatator al comodatului, în formă autentică sau sub semnătură privată, în original sau în copie legalizată.

[ link extern ]
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
si daca s-ar putea nota, nu ajuta. soacra fiind proprietar, oricum poate cere evacuarea toleratilor si odata ca obtinerea hotararii, se radiaza si notarea.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Unui amic i-a murit baiatul. Baiatul locuia intr-un imobil aflat in proprietatea amicului in cota de 1/1. Tanarul era casatorit, cel putin asa stiam toti. Cu doua luni inainte de moarte a divortat, n-a stiut nimeni, nimic. Ex-nevasta a continuat sa locuiasca cu el. De mai bine de un an se chinuie amicul sa evacueze ,,nora". Notificari, etc, etc, I-a taiat utilitatile (apa, curentul, gazele), degeaba. A schimbat incuietoarea la poarta, a venit melitia si i-a dres pv pe motiv ca a ,,tulburat-o" pe respectiva. Si-au deschis unul altuia actiuni in instanta, el pt. evacuare, ea pt investitiile facute in imobil (n-a lucrat o zi, dar nu conteaza, stiti expresia ,,se prezuma...."! nici n-a mostenit, nici la loterie n-a castigat). Justitia din Romania e tare ciudata si mai ales IMPREVIZIBILA/IMPREDICTIBILA!
Daca nu a gandit o sa plateasca.Eu sunt 100% ca fosta nora o sa piarda o sa trebuiasca sa plateasca pentru pentru cheltuielile aferente evacuari(executorul costa si nu putin),cheltuielile de judecata si daca proprietarul cere sigur va obtine si daune materiale pentru lipsa de folosinta a imobilului (chirie) pentru perioada de cand ex-nora a primit prima notificare de eliberare a locuintei si pana in momentul in care a eliberat efectiv imobilul.Adevarat, o sa dureze(poate si mai bine de 2 ani)dar nu are cum sa piarda.Partea frumoasa o sa vina dupa cand ex-nora (fara nici un drept de proprietate asupra imobilului)o sa incerce cu povestae ei sa spuna la toata lumea ca justitia este corupta.Poate apuci sa ne anunti si pe noi cum sa terminat povestea amicului

Alte discuții în legătură

Posibilitatea de a nota in cartea funciara ca locuinta familiala a unui apartament care este proprietatea unui tert Costi2014 Costi2014 Buna ziua domnule Profesor, Va rog sa-mi dati un sfat: De 8 ani saunt casatorita si locuiesc cu sotul meu intrun apartament proprietate a socrilor.In timp am ... (vezi toată discuția)
Evacuare din domiciliu coca ioana coca ioana Eu,sotul si soacra mea avem domiciliul la locuinta cumnatului meu care este proprietar.Doar soacra mea locuieste acolo iar acum baiatul ei vrea sa o scoata ... (vezi toată discuția)
Primire in spatiu, declaratie de consimtamant doar de la un proprietar Diore Diore Buna ziua, In cazul in care exista 2 proprietari pe acelasi imobil, este necesar acordul ambilor pentru luarea in spatiu a unei persoane? Va multumesc! (vezi toată discuția)