avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 731 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cota parte apartament sotie cumparat inainte de ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cota parte apartament sotie cumparat inainte de casatorie

Buna ziua,

Sotia mea a cumparat un apartament cu credit ipotecar.
Anul acesta ne-am casatorit si m-am gandit sa acopar jumatate din creditul total prin urmare doresc sa devin si eu proprietar pe jumatate din apartament. Sotia doreste si ea acest lucru. Creditul a fost de 77000 euro , mai sunt de plata 57000 din care vreau sa platesc 40000 euro. Apartamentul valoareza undeva la 110-120 mii acum

Ce optiuni am?
Noi am ales regimul matrimonial comun. Se poate adauga acest apartament dobandit de sotie inainte de casatorie acum?

Nu doresc prin donatie pentru ca mi se pare o porcarie si poate fi revocat si atacata usor.
Singura solutie pe care o cunosc momentan este contract de vanzare cumparare pe jumatate din apartament cu acordul bancii (fiind ipotecat), dar cumva mi se pare nepotrivita. Ma intreb daca exista alternative.
Ultima modificare: Vineri, 16 Octombrie 2020
JohnRomero, utilizator
Cel mai recent răspuns: JohnRomero , utilizator 19:57, 28 Octombrie 2020
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Dreptul de creanta se poate dovedi cu orice document : ordin de plata, foaie de varsamant, extras de cont etc.
Chiar nu ajuta cu nimic declarația.
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
E extrem de folositoare în instanță în caz că s-ar ajunge acolo. Nu mai e nevoie de lămuriri suplimentare cum ar fi în cazul unui document din seria celor enumerate de dvs. și nici nu poate fi combătută.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Daca banii sunt bun propriu, atunci prin vanzare-cumparare cota de apartament corespunzatoare devine bun propriu? Indiferent de regimul matrimonial. Intreb si eu...
Care cota, daca sotii sunt casatoriti sub regimul comunitatii legale si :

"Bunurile dobândite în timpul regimului comunității legale de oricare dintre soți sunt, de la data dobândirii lor, bunuri comune în devălmășie ale soților." (art.339 Cod civil)

"Există proprietate în devălmășie atunci când, prin efectul legii sau în temeiul unui act juridic, dreptul de proprietate aparține concomitent mai multor persoane fără ca vreuna dintre acestea să fie titularul unei cote-părți determinate din dreptul de proprietate asupra bunului sau bunurilor comune." (art.667 Cod civil) ?

Practic, atat timp cat sotii sunt casatoriti sub regimul comunitatii legale, nu se poate stabili nicio cota.
Cota fiecarui sot se poate stabili, doar daca in prealabil isi modifica regimul in cel al separatiei de bunuri, caz in care imobilele cumparate impreuna sunt dobandite in indiviziune, nu in devalmasie.
Ultima modificare: Miercuri, 21 Octombrie 2020
raluk0207, utilizator
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Probabil nu inteleg eu... Aici nu vorbim de un bun comun... Sotia are un bun propriu achizitionat inainte de casatorie, chiar daca mai plateste credit acum. Sotul are un bun propriu dinainte de casatorie - 40.000 euro. Daca fac vanzare cumparare fiecare va detine ca bun propriu cate 50% dintr-un apartament. Sotia pentru ca vinde 50% (iar banii merg la banca pentru stingerea creditului), sotul inlocuieste un bun propriu cu alt bun propriu...
Ultima modificare: Miercuri, 21 Octombrie 2020
DinuX, utilizator

Alte discuții în legătură

Art. 317 - independența patrimonialã a soților ContSters4579 ContSters4579 Art. 317 Independenţa patrimonială a soţilor (1) Dacă prin lege nu se prevede altfel, fiecare soţ poate să încheie[b] orice acte juridice cu celălalt ... (vezi toată discuția)
Cumparare apartament pe numele parintilor, bun comun la partaj in casatorie? georgesima georgesima Daca sunt casatorit si cumpar doar cu fondurile mele un apartament, pe numele parintilor, la un eventual partaj sotia are vreun drept la acest bun? Se ... (vezi toată discuția)
Regimul comunitatii conventionale irinaa88 irinaa88 Iubitul meu a cumparat luna trecuta un apartament cu creditul prima casa(creditul facut doar pe numele lui).eu sunt trecuta ca si coplatitor.. Peste putin timp ... (vezi toată discuția)