avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 572 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Testare obligatorie ptr. restituire permis reținut?
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Testare obligatorie ptr. restituire permis reținut?

Bună ziua,
Vă rog să mă lămuriți referitor articolul din Regulamentul OUG 185/2002:
Art. 219.
(1) Restituirea permisului de conducere se dispune de către șeful serviciului poliției rutiere care îl are în evidență, la cererea titularului, în următoarele cazuri:
a) la expirarea termenului de suspendare, când sancțiunea a fost aplicată pentru cumul de puncte;
b) la expirarea termenului de suspendare, când sancțiunea a fost aplicată ca urmare a săvârșirii unei contravenții pentru care legea prevede suspendarea dreptului de a conduce pentru 30, 60 sau 90 de zile sau, după caz, a fost majorată cu 30 de zile, dacă titularul a promovat testul de verificare a cunoașterii regulilor de circulație;
De aici ar rezulta că dacă a fost cumul de puncte nu trebuie, dar dacă a fost contravenție cu sancțiune complementară de suspendare, sau majorare perioadă, trebuie promovat testul.
Vă mulțumesc.
Cel mai recent răspuns: latka , moderator 04:34, 27 Octombrie 2020
Articolul 106^1 OUG 195/2002
(1) Titularul unui permis de conducere eliberat de către o autoritate română sau străină susține, în mod obligatoriu, până la expirarea perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce autovehicule, tractoare agricole sau forestiere ori tramvaie stabilită prin procesul-verbal de constatare a contravenției, un test de verificare a cunoașterii regulilor de circulație, atunci când suspendarea a fost aplicată pentru:
a) conducerea sub influența băuturilor alcoolice;
b) nerespectarea regulilor privind prioritatea de trecere, depășirea sau trecerea la culoarea roșie a semaforului, dacă prin aceasta s-a produs un accident de circulație din care au rezultat avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale.
(2) Testul de verificare a cunoașterii regulilor de circulație se susține, în mod obligatoriu, și în cazurile în care s-a dispus suspendarea exercitării dreptului de a conduce autovehicule, tractoare agricole sau forestiere ori tramvaie pentru o perioadă de 90 de zile, potrivit art. 103 alin. (1) lit. c), până la expirarea acesteia.

103/1/c
c) pentru o perioadă de 90 de zile când fapta conducătorului de autovehicul sau tramvai a fost urmărită ca infracțiune contra siguranței circulației pe drumurile publice și procurorul sau instanța de judecată a dispus clasarea în condițiile art. 16 alin. (1) lit. b) teza a II-a din Codul de procedură penală, renunțarea la urmărirea penală, renunțarea la aplicarea pedepsei sau amânarea aplicării pedepsei dacă nu a fost dispusă obligația prevăzută la art. 85 alin. (2) lit. g) din Codul penal;
[ link extern ]
Ultima modificare: Marți, 27 Octombrie 2020
latka, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dacă sunt plecat în străinătate și nu pot preda permisul ... ionica.taslovan17@gmail.com ionica.taslovan17@gmail.com Dacă sunt plecat în străinătate și nu pot preda permisul de conducere, în urma unei hotărâri judecătorești definitive, pe ce perioadă mi se v-a ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! pe data de 25.07.2020 mi s-a suspendat permisul de ... mari18ro mari18ro Buna ziua! Pe data de 25.07.2020 mi s-a suspendat permisul de conducere pe o perioada de 30 zile,pe data de 24.08.2020 l-am recuperat. Astăzi 11.10.2020 mi ... (vezi toată discuția)
Suspendare permis Arminmaleki Arminmaleki Buna ziua! Eu am făcut un accident rutier cu vătămare corporală din culpa la 20 decembrie și atunci legea era suspendare 90 zile de permis iar astăzi am ... (vezi toată discuția)