avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 562 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Bună seara, se poate să achiziționez un apartament ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Bună seara, se poate să achiziționez un apartament astfel ...

Bună seara, se poate să achiziționez un apartament astfel încât soțul meu să nu aibă drepturi asupra lui? Urmează ca apartamentul să-l donez fiicei mele peste 8 luni.
Vă mulțumesc anticipat pentru eventuale răspunsuri!
Cel mai recent răspuns: Irina Pricop , Consilier juridic 19:06, 12 Noiembrie 2020
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Se poate.daca vi se donează in nume propriu.se pot găsi și alte soluții in functie de situație.
Transferul de proprietate se va face prin contract de vânzare cumpărare

Antoanela Geaman a scris:

Se poate.daca vi se donează in nume propriu.se pot găsi și alte soluții in functie de situație.

7 din 7 utilizatori consideră
acest răspuns util
il cumparati ? din ce bani ?
4 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Puteti incheia cu sotul dvs. o conventie matrimoniala prin care sa schimbati regimul matrimonial al comunitatii legale de bunuri in cel a separatiei de bunuri. Insa, acest lucru presupune ca sotul este de acord cu schimbarea regimului matrimonial.

Dupa schimbarea regimului matrimonial in cel al separatiei de bunuri, apartamenul pe care il veti cumpara va fi bunul dvs. propriu.

Regimul matrimonial poate fi schimbat si prin instanta, dar doar in cazul in care soţul încheie acte care pun în pericol interesele patrimoniale ale familiei. Nu stiu daca sunteti in situatia de a apela la o astfel de solutie.

O alta varianta care nu implica schimbarea regimului matrimonial ar fi ca banii din care cumparati apartamentul sa fie proprii si nu comuni, ceea ce inseamna ca provin dintr-o donatie, mostenire, obtinuti din vazarea unui bun propriu, etc.


4 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Dacă suma de bani cu care veti achiziționa respectivul apartament este bunul dvs. propriu, atunci nu vor exista probleme.

Pentru ca suma respectiva sa fie bunul dvs. propriu, trebuie sa provină din cel putin una din situatiile prevazute mai jos :

Art. 340 C. civ: Bunurile proprii

Nu sunt bunuri comune, ci bunuri proprii ale fiecărui soţ:
a) bunurile dobândite prin moştenire legală, legat sau donaţie, cu excepţia cazului în care dispunătorul a prevăzut, în mod expres, că ele vor fi comune;
b) bunurile de uz personal;
c) bunurile destinate exercitării profesiei unuia dintre soţi, dacă nu sunt elemente ale unui fond de comerţ care face parte din comunitatea de bunuri;
d) drepturile patrimoniale de proprietate intelectuală asupra creaţiilor sale şi asupra semnelor distinctive pe care le-a înregistrat;
e) bunurile dobândite cu titlu de premiu sau recompensă, manuscrisele ştiinţifice sau literare, schiţele şi proiectele artistice, proiectele de invenţii şi alte asemenea bunuri;
f) indemnizaţia de asigurare şi despăgubirile pentru orice prejudiciu material sau moral adus unuia dintre soţi;
g) bunurile, sumele de bani sau orice valori care înlocuiesc un bun propriu, precum şi bunul dobândit în schimbul acestora;
h) fructele bunurilor proprii.

Alte discuții în legătură

Cote parti succesiune nicoleta17 nicoleta17 Buna ziua, Eu sunt vaduva ,sotul meu a decedat in urma cu 15 ani,cand fetita noastra avea 2 ani.Acum un an am cumparat un apartament prin credit Prima Casa si ... (vezi toată discuția)
Pot sa cumpar un apartament ca bun propriu daca sunt casatorit. ... Byzy22 Byzy22 Pot sa cumpar un apartament ca bun propriu daca sunt casatorit. Si sotia este de acord ca sa nu fie bun comun? (vezi toată discuția)
În ce condiții pot cumpăra un imobil în timpul căsătoriei și sa fie numai al meu? grecudana grecudana Vreau sa cumpăr un apartament cu credit imobiliar, căsătorit fiind. Soția nu este de acord nici cu cumpărarea apartamentului și nici cu creditul. În ce ... (vezi toată discuția)