avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 680 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Condominiu sau nu ?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Condominiu sau nu ?

Buna ziua, am o dilema legata de condominiu. Mai exact daca pe un teren sunt construite mai multe case , fiecare fiind proprietate individuala, au un drum de acces privat catre drumul public, drumul privat fiind proprietate comuna. Si daca fiecare proprietate are carte funciara individuala, drumul are deasemeni carte funciara individuala si nici nu exista o carte funciara colectiva a intregului teren, acesta poate fi asimilat unui condominiu ? Multumesc !
Aveti dreptate, definitia este destul de laxa, astfel incat poate fi considerat condominiu orice numar de locuinte aflate intr-o anumita zona daca accesul se face printr-un drum comun detinut in coproprietate de proprietarii locuintelor. Personal, mi se pare exagerat, e ca si cum ai spune ca oriunde exista un drum de acces privat detinut in coproprietate, exista un condominiu, ceea ce este absurd. Cred ca "proprietatile comune" la care se refera articolul de lege de mai sus reprezinta mai mult decat un drum stapanit in comun, dar legea nu distinge.
@MihailZC dar la articolul 2 litera b), un ansamblu rezidențial este definit tot ca un imobil! Deci art. 3, alin. 3) litera c) subliniată de dvs. nu răspunde obiecției inițiale a autorului. Toate definițiile condominiului zic că este un imobil.

Art 2, lit. b din legea 196/2018:

b) ansamblu rezidențial - imobilul format din teren pe care sunt amplasate izolat, înșiruit sau
cuplat locuințe sau locuințe și construcții cu altă destinație, în care există proprietăți comune și
proprietăți individuale;
Ultima modificare: Vineri, 18 Iunie 2021
mlutescu, utilizator
De acord cu dvs., condominiul este un imobil. Un ansamblu de imobile avand anumite caracteristici, de fapt. Nici nu am afirmat altceva, Dar asta nu inseamna ca orice imobil reprezinta un condominiu.
Ma tem ca nu reusesc sa inteleg ce doriti sa subliniati.
Ultima modificare: Vineri, 18 Iunie 2021
MihailZC, utilizator
N-am vrut să zic că orice imobil reprezintă un condominiu (un imobil în care nu există proprietăți comune + proprietăți individuale nu are cum fi condominiu), ci exact pe dos: că orice condominiu este un unic imobil.

Toate definițiile condominiului din legea 196/2018 par să sublinieze unicitatea qua imobil a unui condominiu. Nici una din definiții nu implică un ansamblu de imobile, deci posibil mai multe imobile - cum ziceți că ar face-o de fapt. Chiar când vorbește despre ansamblu rezidențial, legea formulează că un ansamblu rezidențial este imobilul (singular, articulat!) nu un ansamblu de posibil mai multe imobile. Formularea definiției ansamblului rezidențial mie îmi sugerează că un ansamblu rezidențial ar trebui să se afle în întregime pe un singur teren cu un unic număr cadastral, chiar dacă pe acest teren se află eventual mai multe clădiri. (Prin imobil tind să înțeleg un teren cu un unic nr. cadastral, ca în art. 876 lit (c) din codul civil: una sau mai multe parcele de teren alăturate, indiferent de categoria de folosinţă, cu sau fără construcţii, aparţinând aceluiaşi proprietar, situate pe teritoriul unei unităţi administrativ-teritoriale şi care sunt identificate printr-un număr cadastral unic. )
Ultima modificare: Vineri, 18 Iunie 2021
mlutescu, utilizator
Am inteles ce vreti sa spuneti.
Exprimarea din legea 196/2018 este improprie.
"condominiu - imobil format din teren cu una sau mai multe construcții, în care există cel puțin 3 proprietăți individuale reprezentate de locuințe și locuințe sau spații cu altă destinație, după caz, și cote-părți indivize de proprietate comună"
Deci UN imobil format din mai multe constructii - aici am putea interpreta ca este vorba de un singur numai cadastral.
Numai ca din moment ce apare formularea "și cote-părți indivize de proprietate comună" este clar ca nu poate fi vorba de un singur numar cadastral. Daca exista o constructie si o cota indiviza (din altceva decat din constructie) e clar ca exista si un al doilea numar cadastral (cu regim juridic diferit).
mai departe:
"ansamblu rezidențial - imobilul format din teren pe care sunt amplasate izolat, înșiruit sau cuplat locuințe sau locuințe și construcții cu altă destinație, în care există proprietăți comune și proprietăți individuale;"
deci exista proprietati cu regim juridic diferit, unele comune, unele individuale - iar e clar ca vorbim de mai multe numere cadstrale.

litera l
"cotă-parte indiviză - cota-parte de proprietate comună forțată, exprimată procentual, care îi revine fiecărui proprietar individual și este calculată ca raportul dintre suprafața utilă a proprietății individuale și suma suprafețelor utile ale tuturor proprietăților individuale din condominiu." - deci intr-un condominiu se regasesc mai multe proprietati individuale, care nu pot avea decat numere cadastrale distincte

In continuare, la fel si litera s, t si w

si in cele din urma , art. 3 al. 3
(3) În sensul art. 2 lit. h), constituie condominiu:
a) clădiri cu mai multe locuințe sau spații cu altă destinație în care există proprietăți individuale și proprietăți comune;
b) clădiri multietajate; un tronson cu una sau mai multe scări din cadrul clădirii multietajate în cazul în care se poate delimita proprietatea comună;
c) un ansamblu rezidențial format din locuințe și/sau construcții cu altă destinație, amplasate izolat, înșiruit sau cuplat, în care există proprietăți comune și proprietăți individuale."

Si in ceea ce priveste art 876, va invit sa cititi din nou:
"Prin imobil, în sensul prezentului titlu, se înţelege una sau mai multe parcele de teren alăturate, indiferent de categoria de folosinţă, cu sau fără construcţii, aparţinând aceluiaşi proprietar, situate pe teritoriul unei unităţi administrativ-teritoriale şi care sunt identificate printr-un număr cadastral unic."
Deci, daca avem mai multe proprietati individuale si cel putin o proprietate comuna pe cote-parti, exista pluralitate de proprietari in mod cert, caz in care vorbim in mod clar de mai multe imobile conform definitiei de mai sus.

Nu sunteti de acord cu mine?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Infiintare asociatie de proprietari de blocuri izolate cristi.c cristi.c Buna ziua, Vin cu o intrebare legata de infiintarea unei asociatii de proprietari: Suntem un cartier nou de blocuri (ansamblu rezidential), iar pentru ... (vezi toată discuția)
Bună ziua! cei de la apă-canal ilfov ne obligă să ne constituim ... Bună ziua! Cei de la Apă-Canal Ilfov ne obligă să ne constituim într-o asociație de proprietari deoarece avem un drum de servitute, comun și ne ... (vezi toată discuția)
Care este procedura pentru transformarea asociatiei de locatari ... Mainerici  Ctin Mainerici Ctin Care este procedura pentru transformarea asociatiei de locatari in asociatie de proprietari ? CA (vezi toată discuția)