avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 374 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Banca cere restituirea banilor retrași din contul ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Banca cere restituirea banilor retrași din contul tatălui decedat ...

Banca cere restituirea banilor retrași din contul tatălui decedat

Bună ziua. Recurg iar la ajutorul dvs. Tata a decedat în data de 17 martie. Banii de pensie (aproximativ 3000 de lei) i-au fost virați în data de 14 martie. Tata mai avea în cont, din lunile precedente, cam 2000 de lei. Pe data de 19 martie, fratele meu a fost la bancă, a retras cei 5000 de lei, pe care i-a dat mamei, și a închis contul.
Acum, fratele meu a fost chemat de la bancă și i s-a spus că trebuie să venim cu certificatul de moștenitor și să restituim cei 5000 de lei. Menționez că tata nu a avut credit, era pur și simplu contul în care primea pensia.
Cei de la bancă ne-au chemat iar la sediu joi, după ce au subliniat iar că "e groasă" și trebuie să dăm banii înapoi.
E legal? Ce ar trebui noi să facem? Banii au fost folosiți pe înmormântare și pomeni, nu îi mai avem.
Vă mulțumesc mult
Cel mai recent răspuns: Florin Cornea , Consilier juridic 12:19, 26 Noiembrie 2020
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
@anatab & altii Uitati un aspec: ati pacalit notarii si/sau judecatorii. Procedura succesorala este numai de competenta notarului sau a instantei (cand mostenitorii nu cad de acord asupra cotei fiecaruia). Nu stiu cu cat v-ar fi taxat notarul, oricum, pt. 5000 de lei va lua cateva sute bune. Un sfat: ignorati scrisorile/telefoanele bancii! Convorbirile se inregistreaza, corespondenta se pastreaza si cine stie ce porumbel va iese pe gura. Cei de la banca se agita pt. ca sunt cu pantalonii in vine, au gresit. Sa va actioneze in instanta. Cand veti primi citatia (daca o veti primi!), va veti consulta cu un avocat.
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Banii apartin tatalui. Daca primea banii in data de 10 si deceda in 13 sau 14, atunci erati obligati sa returnati pensia. Asa este legea. Nu aveti ce bani sa returnati bancii, sub nici o amenintare. Nu mai raspundeti la telefon, sau le ziceti ca au gresit ei. Eu cred ca ati retras banii din bancomat, dupa care v-ati dus cu certificatul de deces si ei profita de acest lucru.
1 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
nu au pacalit pe nimeni. Ar fi putut gasi banii in casa si era la fel. II imparteau sau treaba lor ce faceau. La notar pentru completarea succesiunii, poti merge ori de cate ori gasesti ceva ce nu a fost trecut in prima succesiune. Peste un an, pot gasi in sifonier, documentele unui apartament cumparat de tata fara sa stie sotia; se poate. Banii sunt la purtator, nu ai nevoie de document pentru ei.
Vor consulta avocatul daca vor primi citatie.
1 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
@maria v , gresiti , conform legii , ultima pensie cuvenita unei persoane este cea din luna decesului , deci , chiar daca deceda la 1 martie , tot i se cuvenea acea suma ( pensiile se platesc pe luna curenta ) . De gresit , a gresit angajata bancii , nu banca in ansamblul ei . Orice suma din cont la data decesului trebuia sa intre in masa succesorala , contul trebuia blocat in clipa in care angajata bancii a primit certificatul de deces . Daca era vorba de o suma de 500 mii lei ( e doar un exemplu ) si apare un copil din alta casatorie al decedatului , care si el ar avea dreptul la o parte din ei ? inteleg ca nu e cazul aici , dar ar fi fost posibil ...Cata vreme banca nu are de unde sti cui i se cuvin acei bani , nu trebuia sa-i elibereze decat pe baza certificatului de mostenitor , care stabileste cine are dreptul si in ce cota . Omenia acelei salariate s-ar putea sa o coste , poate chiar locul de munca , de vreme ce fac eforturi sa recupereze suma si sa o elibereze conform legii , sefii stiu de greseala ei . Oricum , banca poarta raspunderea pentru eroarea angajatei lor .
Ultima modificare: Vineri, 20 Noiembrie 2020
CHKa, utilizator
CHKa , n-ati inteles.Angajata a procedat corect si a blocat contul cind a venit cel care retrasese banii din cont anterior sa lichideze contul cu certificatul de deces.Contul n-a fost inchis , de aceea banca i-a cerut banii inapoi sa-i depuna pe cont.Altfel banca nu avea de unde sa stie de decesul titularului de cont.Problema a aparut cind s-a incercat inchiderea definitiva a contului pe baza certificatului de deces.Solutia corecta este sa-i duca bancii certificatul de mostenitor si procurile notariale de la ceilalti mostenitori pentru cel care a ridicat banii din cont.
Ultima modificare: Vineri, 20 Noiembrie 2020
Florin Cornea , Consilier juridic

Alte discuții în legătură

Imputernicit pe cont. sume sustrase din cont dupa decesul titularului alexandrurobert alexandrurobert Buna ziua, cum pot rezolva urmatoarea problema: Tatal meu a decedat, iar dupa moartea lui, fratele meu a retras sume de bani din contul bancar al tatului ... (vezi toată discuția)
Cont bancar persoana decedata mihai3434 mihai3434 Buna ziua Recent a decedat tatal meu si vrem sa facem succesiunea. Fratele meu stia de existenta unui cont bancar. Am inteles ca notarul poate trimite cereri ... (vezi toată discuția)
O banca a schimbat titularul unui depozit bancar.ce pot face? cristinav2011 cristinav2011 Buna ziua! Tatal meu a decedat in luna noiembrie.Dansul avea un depozit bancar iar mama era trecuta la clauza.Astazi a fost termenul scadent al contului iar ... (vezi toată discuția)