avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 644 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Banca cere restituirea banilor retrași din contul ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Banca cere restituirea banilor retrași din contul tatălui decedat ...

Banca cere restituirea banilor retrași din contul tatălui decedat

Bună ziua. Recurg iar la ajutorul dvs. Tata a decedat în data de 17 martie. Banii de pensie (aproximativ 3000 de lei) i-au fost virați în data de 14 martie. Tata mai avea în cont, din lunile precedente, cam 2000 de lei. Pe data de 19 martie, fratele meu a fost la bancă, a retras cei 5000 de lei, pe care i-a dat mamei, și a închis contul.
Acum, fratele meu a fost chemat de la bancă și i s-a spus că trebuie să venim cu certificatul de moștenitor și să restituim cei 5000 de lei. Menționez că tata nu a avut credit, era pur și simplu contul în care primea pensia.
Cei de la bancă ne-au chemat iar la sediu joi, după ce au subliniat iar că "e groasă" și trebuie să dăm banii înapoi.
E legal? Ce ar trebui noi să facem? Banii au fost folosiți pe înmormântare și pomeni, nu îi mai avem.
Vă mulțumesc mult
Cel mai recent răspuns: Florin Cornea , Consilier juridic 12:19, 26 Noiembrie 2020
@CHKa banca e normal sa '' se agite '' atit timp cit s-au eliberat fonduri dintr-un cont bancar cu incalcarea procedurii legale.Un eventual mostenitor ar putea face sesizare ca ar fi pagubit prin sustragerea unei sume de bani de la masa succesorala.Nu e cazul de fata dar chiar din acest motiv banca NU elibereaza nicio suma de bani atunci cind are cunostinta de decesul titularului pina la prezentarea certificatului de mostenitor si a acordului celorlalti mostenitori pentru ca unul dintre ei , imputernicit sa ridice banii sau sa se prezite toti la momentul lichidarii contului bancar.
Ultima modificare: Sâmbătă, 21 Noiembrie 2020
Florin Cornea , Consilier juridic
Aici e cuiul lui Pepelea , daca banca a avut cunostinta de deces la momentul eliberarii banilor . Initiatoarea topicului spune ca da . Rezulta , culpa bancii . Desigur , si a fiului , in orice situatie el a gresit , necunoasterea legii nu te absolva de vina . Imi mentin parerea ca , daca banca ar fi acoperita ( de documente ) putin i-ar pasa de un eventual conflict intre succesibili . La un eventual proces , ( daca ar mai aparea un succesor , de pilda ) daca nu a fost instiintata de deces , nimeni nu-i poate reprosa nimic . Faptul ca se implica si insista , la atata timp ( 8 luni ) , mie imi spune ca exista o potentiala problema pentru ea , posibila , nu neaparat probabila . Si , sa fim seriosi , toata lumea - daca poate - face la fel , scoate banii de pe card ( daca are PIN-ul ) , retrage suma din cont pana la valoarea minima care trebuie sa ramana in sold ( daca e imputernicit ) , si tace chitic in legatura cu decesul . Si asta nu neaparat ca ar vrea sa puna mana pe bani in dauna altora , ci pentru ca , in asemenea situatie , cheltuielile sunt mari , e nevoie urgenta de cash , calea legala e de durata , cu formalitati multe , si , de ce nu , costa . Si , va asigur , bancile nu au nici o implicare - daca nu stiu , nu exista .
Ultima modificare: Sâmbătă, 21 Noiembrie 2020
CHKa, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu e chiar dezinteresată de un eventual conflict între succesibili.
Chiar și dacă s-ar fi prezentat un certificat de moștenitor, unde moștenitori erau 4 persoane, de exemplu, băncile nu eliberează suma decât in prezenta si cu acordul tuturor.
Deci trebuie să se prezinte toti 4 sau sa imputerniceasca doar pe unul, printr-o procura speciala.
Băncile nu eliberează banii doar unuia, pe principiul "Va înțelegeți voi, dupa"
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Raluk0207, corect.Trebuie sa intelegeti modul de desfasurare a activitatii intr-o banca.Fiecare responsabil de conturi bancare are activitatea verificata de superiorul sau ierarhic iar aceasta este verificata la rindul ei de alte persoane care fac controlul finaciar intern.De aceea fiecare functionar cauta sa aiba toate documentele legale cerute de procedura de lucru a bancii.Altfel e pasibil de sanctiuni disciplinare si administrative.De aceea fuctionarul care avea in gestiune contul , cind a vazut certificatul de deces si-a dat seama ca-i lipsesc certificatul de mostenitor si imputernicirile pentru ridicarea solduluui din cont.Daca nu cerea lichidarea contului nu aparea problema.Numai titularul poate inchide contul bancar.De aceea multi , pentru a nu aparea incurcaturi de acest fel nu lichideaza contul decit cind au actele necesare sau lasa banca sa-l inchida dupa trecerea unei perioade de timp , pentru inactivitate.
Ultima modificare: Sâmbătă, 21 Noiembrie 2020
Florin Cornea , Consilier juridic
Acest topic ma face sa fiu extrem de dezamăgită de mentalitatea și atitudinea unor juriști.
"S- a gresit la Banca. Ce poate sa imi faca?"
Mentalitate pur românească.
Poate face, poate nu. Însă e vorba de principiu, domnilor. De corectitudine, de nu se face asa ceva. Dacă te stii "curat", te duci la banca si lămurești situația cu actele in fata. Ce s-a prezentat, ce nu s-a solicitat, cine a fost angajată, se verifica in sistem documentul care confirmă ridicarea sumei, cine e persoana care a ridicat-o etc.
Moștenitorii nu au prezentat certificatul de deces.
Dacă cineva greșește și trezesti in cont cu 1000 euro, trebuie sa ii dai inapoi.


Alte discuții în legătură

Imputernicit pe cont. sume sustrase din cont dupa decesul titularului alexandrurobert alexandrurobert Buna ziua, cum pot rezolva urmatoarea problema: Tatal meu a decedat, iar dupa moartea lui, fratele meu a retras sume de bani din contul bancar al tatului ... (vezi toată discuția)
Cont bancar persoana decedata mihai3434 mihai3434 Buna ziua Recent a decedat tatal meu si vrem sa facem succesiunea. Fratele meu stia de existenta unui cont bancar. Am inteles ca notarul poate trimite cereri ... (vezi toată discuția)
O banca a schimbat titularul unui depozit bancar.ce pot face? cristinav2011 cristinav2011 Buna ziua! Tatal meu a decedat in luna noiembrie.Dansul avea un depozit bancar iar mama era trecuta la clauza.Astazi a fost termenul scadent al contului iar ... (vezi toată discuția)