avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 640 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... La închirierea unui spațiu comercial, poate ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

La închirierea unui spațiu comercial, poate Asociatia de Proprietari ...

La închirierea unui spațiu comercial, poate Asociatia de Proprietari sa pretindă plata unei sume de bani. ( in cazul meu: 150 €/luna)?
Cel mai recent răspuns: latka , moderator 06:41, 21 Noiembrie 2020
Trebuie sa fiti mai explicit, ce calitate aveti fata de acel spatiu si in baza carui document cere asociatia de proprietari acea suma.
Cine este proprietar pe cel spațiu`? Este spațiu privat, sau este un spațiu comun al asociației de proprietari`?
Daca este vorba despre spatiu comercial situat la parterul unui imobil de locuit in comun,spatiu comercial prevazut in proiectul initial al constructieei,asocitia de proprietarinu nu are dreptul legal sa pretinda sume financiare pentru ca nu detine calitatea de proprietar
Daca este vorba despre spatiu comercial aflat in interiorul imobilului transformat dintr-un apartament din nou asociatia de proprietari nu are calitatea de proprietari nu are calitatea de proprietar si nu poate pretinde sume de bani
Asociatia de proprietai se infiinteza cu scopul administrarii partii comune de condominiu-,or spatiul comercial nu este parte comuna
Da, nu am fost foarte explicit. Este vorba de un spațiu comercial pe persoana fizica, care a fost eliberat. Noului chiriaș, asociația de proprietari ii solicita suma menționata pentru ai elibera “ acceptul asociației de proprietari” in vederea desfășurării activității.

Mulțumesc pentru răspuns.
Nu exista taxa de inchiriere, ce poate fi perceputa de asociatie, daca proprietar este o persoana fizica. Asociatia poate sa puna bete in roate doar din punctul de vedere al urmatorului articol :
Articolul 40
(1)Schimbarea destinatiei locuintelor, precum si a spatiilor cu alta destinatie decat aceea de locuinta, prezente in proiectul initial al imobilului, se poate face numai cu avizul scris al comitetului executiv si cu acordul scris, prealabil, al proprietarilor direct afectati cu care se invecineaza, pe plan orizontal si vertical, spatiul supus schimbarii.
(2)Odata cu acordul mentionat la alin. (1), proprietarii direct afectati cu care se invecineaza, pe plan orizontal si vertical, spatiul supus schimbarii si proprietarul care solicita acordul pentru schimbarea destinatiei locuintei sau spatiului cu alta destinatie decat aceea de locuinta semneaza si o conventie cu privire la declararea activitatii care se va desfasura in spatiul respectiv, precum si numarul de persoane in functie de care vor fi calculate cheltuielile pe numar de persoane.
(3)O copie a conventiei prevazute la alin. (2) se inmaneaza presedintelui asociatiei de proprietari in vederea anexarii acesteia la acordul de asociere.
[ link extern ]

Spuneti-le ca platiti, dar sa va prezinte temeiul legal (care nu exista) si sa va dea chitanta cu specificarea acelei taxe, lunar, ca sa puteti sa-i dati in judecata.
Ultima modificare: Vineri, 20 Noiembrie 2020
latka, moderator

Alte discuții în legătură

Buna. vreau sa fac schimbare destinatie a unui apartament la ... Ralu100- Ralu100- Buna. Vreau sa fac schimbare destinatie a unui apartament la parter din spatiu de locuit in spatiu comercial, stiu ca am nevoie de aprobare de la vecinii de pe ... (vezi toată discuția)
Bună seara! pentru deschiderea unui cabinet stomatologic la ... Drlauracristescu Drlauracristescu Bună seara! Pentru deschiderea unui cabinet stomatologic la parterul unui bloc, trebuie acordul tuturor vecinilor din acel bloc? Sau doar cei pe verticală, ... (vezi toată discuția)
Buna. daca ai un spatiu comercial la parterul blocului transformat ... Ralu100- Ralu100- Buna. Daca ai un spatiu comercial la parterul blocului transformat din apartament , pentru punct de lucru al firmei SRL iti trebuie din nou un acord de la ... (vezi toată discuția)