avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 373 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Jurisprudenţă Jurisprudenta CJCE -izvor de drept sau nu?
Discuție deschisă în Jurisprudenţă

Jurisprudenta CJCE -izvor de drept sau nu?

Avand in vedere ca Romania este membra a U.E si conform art 148 alin 2 din Constitutia Romaniei:

(2) Ca urmare a aderării, prevederile tratatelor constitutive ale Uniunii Europene, precum şi celelalte reglementări comunitare cu caracter obligatoriu, au prioritate faţă de dispoziţiile contrare din legile interne, cu respectarea prevederilor actului de aderare.

care este parerea dvs. in legatura cu jurisprudenta CJCE, considerata , fara echivoc , izvor de drept comunitar?
Sunt izvor de drept, pornind de la principiu simplu al aplicarii prioritare a dreptului comunitar, solutii CJUE, CEDO, desi ar fi izvor de drept in practica instantele romane nu vor sa tina cont de principiul aplicarii prioritare a dreptului comunitar .:O
Sunt convins ca onorabiilii mei colegi au intilnit in practica situatii in care, desi s-au invocat solutii de catre instantei europene ori dispozitii ale Tratatului UE in cazuri identice ori similare NU sa tinut cont de catre instanta nationala, deci succecs la CEDO
Totuși în ultimul timp și Instanțele naționale invocă în motivarea hotărârilor pronunțate, tot mai des prevederileTratatelor internaționale cât și jurisprudența Curții.
Acelasi lucru ca si dl Balint pot sa-l spun si eu, in ultimii 2 ani am primit mai mult, si tot mai des, decizii si chiar sentinte in ale caror considerente se face trimitere la decizii ale CEDO...urmeaza probabil si cele ale CJCE. Totusi, teoria ca teoria, practica ne omoara! Abia zilele acestea s-a realizat in Romania performanta ca o a doua instanta romaneasca sa solicite Curtii pronuntarea unei hotarari preliminare - vorba de Judecatoria Focsani, intr-o speta de dreptul asigurarilor. Dupa informatiile mele, este abia a doua oara in 3 ani si 4 luni cand vreo instanta romaneasca uzeaza de acest drept de a consulta Curtea.
Deciziile CEDO sunt materie de admitere in magistratura si de studiu la cursurile de perfectionare, este normal sa fie cunoscute si invocate, si de justitiabili, si de instante...incet-incet poate va fi la fel si cu deciziile CJUE.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cjue, carta drepturilor fundamentale a ue si cedo Alexandru Munteanu Alexandru Munteanu Stimati colegi, Un cetătean român (si deci european) poate conform prevederilor Tratatului de la Lisabona sa se adreseze Curtii de Justitie a Uniunii ... (vezi toată discuția)
Ce articol din tratatul pentru functionarea uniunii europene sau din alt tratat ori directiva prevede obligativitatea respectarii hotararilor cjue ?? LuchianSeb LuchianSeb Buna seara. Ce articol din Tratatul pentru Functionarea Uniunii Europene sau din alt tratat ori directiva prevede obligativitatea respectarii hotararilor CJUE ... (vezi toată discuția)
Articolul 140 alin (2) din codul muncii si legislatia europeana ContSters196669 ContSters196669 Sunt convinsa ca la toate firmele unde Contractul Colectiv de Munca nu prevede altfel se aplica art. 140 alin. (2) din Codul muncii potrivit caruia durata ... (vezi toată discuția)