avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 761 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... In 2008 tata a dobandit act de moștenire pe un imobil ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

In 2008 tata a dobandit act de moștenire pe un imobil ,în momentul ...

In 2008 tata a dobandit act de moștenire pe un imobil ,în momentul dobandirii imobilului el era divorțat.in 2009 a decedat dar tot în 2009 s-a recăsătorit cu mama.,noi suntem 3 copii.as vrea sa stiu daca mama are vreun drept la aceea moștenire dacă aceasta a fost dobândită înaintea casatoriei.tin sa mentionez ,căsătoria a fost încheiată cu 1 zi inaintea decesului tatălui.
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 11:32, 29 Noiembrie 2020
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Da, mama are dreptul la 1/4, in calitate de sotie supravietuitoare.
Daca a mostenit imobilul cand nu era casatorit cu mama dumneavoastra, acela nu se va considera bun comun dobandit in timpul casatoriei.
Oricum avem art.340 Cod Civil care ne spune ca sunt bunuri proprii si nu bunuri comune, acele bunuri dobandite prin mostenire legala.( in caz contrar daca era bun comun, aceasta avea 1/2 din imobil si 1/4 din cota de 1/2 imobil ramasa )
In concluzie, mama dumneavostra o sa mosteneasca cota de 1/4 din imobil deoarece prin decesul tatalui patrimoniul (succesiunea) se imparte conform Legii romane intre descendentii(copiii) 3/4 si sotia suprvietuitoare 1/4.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
ionescuandreea a scris:
... s-a recăsătorit cu mama ... căsătoria a fost încheiată cu 1 zi inaintea decesului tatălui.


În clipa decesului, tatăl dvs. avea soție supraviețuitoare. Nu are importanță cât timp a durat căsătoria. (o oră, o zi, n ani). Mama dvs. este soția supraviețuitoare a defunctului și în această calitate îl moștenește.

Moștenitorii tatălui dvs. sunt:
- soția supraviețuitoare (cu o cotă de 1/4 din moștenire)
- și copiii defunctului (care au împreună restul de 3/4 din moștenire). Și ați spus că sunteți 3 copii ai defunctului. Deci fiecare copil are 1/4 din moștenire.

În moștenirea tatălui dvs. intră ceea ce avea el/defunctul în clipa decesului.
Și avea un imobil - care era bun propriu al defunctului (pentru că îl dobândise prin „acea” moștenire).
Fiind bun propriu al tatălui dvs., imobilul intră în întregul său în moștenirea tatălui dvs. și se împarte între moștenitorii lui conform cotelor de mai sus.

În concluzie, fiecare din cei 4 moștenitori aveți câte 1/4 din imobil.
Ultima modificare: Vineri, 27 Noiembrie 2020
romascanu, moderator
2 din 8 utilizatori consideră
acest răspuns util
Este dubioasa aceasta casatorie cu 1 zi inaintea decesului. Cred ca se stia de acel inevitabil deces... Legea ar trebui sa reconsidere notiunea de durata a casatoriei. In logica comuna, alta decat logica sterpa a legii, casatorie inseamna mai mult de o ora 1 zi etc. Probabil legiuitorul, in marea lui intelepciune, considera ca o casatorie inseamna 1 zi. Cei care sustin aceasta bazaconie, presupun ca provin dintr-o casatorie de 1 zi. Si crescuti, educati si scoliti tot intr-o zi. Legea capata niste intelesuri foarte indepartate de practica. Legile sunt facute sa promoveze niste idiotenii juridice fara ecou in practica umana concreta. Cred ca aveti zilnic exemple, dar, datorita duplicitatii romanasti ancestrale, nu le expuneti/semnalati.
4 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
@sadrian, si vreti sa aiba vina nevasta ca a murit sotul a doua zi?si daca moare din accident? daca se ineaca cu piscotul din sampanie, vorba unei scumpe doamne avocat, Romascanu? parea sanatos cand a mers la casatorie, iar starea de sanatate se comunica celuilalt sot si ia decizia sa il ia de barbat, in cunostinta de cauza.

Alte discuții în legătură

Succesiunea dana iuliana dana iuliana Suntem trei surori,iar tatal nostru prin mostenire de la mama sa a primit un imobil in timpul casatoriei (a doua, deci nu cu mama noastra).Tatal ... (vezi toată discuția)
Mostenire alexandra14 alexandra14 in urma decesului tatalui, ramane mama si copilul, cu ce cota fiecare? (vezi toată discuția)
Mostenirea copiilor nelegitimi Elena59 Elena59 Buna ziua! Spuneti-mi, va rog, care este cota mostenirii legale pe care sotul supravietuitor o primeste dupa decesul sotiei(celuilalt sot)? Situatia (speta) ... (vezi toată discuția)