Media Intră în comunitate
avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 8549 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Buna ziua! Am beneficiat de concediu medical pe ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Buna ziua! Am beneficiat de concediu medical pe perioada pandemiei. ...

Buna ziua! Am beneficiat de concediu medical pe perioada pandemiei. Am depus concediul medical angajatorului. Dupa 30 de zile de la depunerea acestuia angajatorul nu l-a pus in plată pe motiv că, casa de asigurari de sanatate nu a decontat concediul medical. Este legal cum a procedat angajatorul? Angajatorul nu trebuia mai intai sa plătească concediul medical si mai apoi sa solicite decontarea acestuia? Cum trebuie să procedez sa imi recuperez banii de pe urma concediului medical?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 08:40, 29 Noiembrie 2020
4 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Pentru neplata concediului medical de catre angajator , va puteti adresa Casei de asigurari de sanatate

Art. 47 OUG nr.158/2005
.....
(2) Constituie contravenții faptele săvârșite prin încălcarea obligațiilor prevăzute la art. 36 alin. (3), refuzul nejustificat de plată a indemnizațiilor și/sau calculul și plata eronată a indemnizațiilor, precum și încălcarea obligațiilor prevăzute la art. 36^1 lit. b).
....

Art. 48
(1) Contravențiile prevăzute la art. 47 se sancționează după cum urmează:
a) cele prevăzute la alin. (1) și (2), cu amendă de la 2.500 lei la 5.000 lei;
......

Art. 49
Constatarea contraventiilor prevazute la art. 47 şi aplicarea amenzilor corespunzatoare se fac de către organele de control ale CNAS şi ale caselor de asigurări de sănătate.

De asemenea, pentru neplata concediilor medicale aveti posibilitatea de a actiona in instanta angajatorul, astfel incat acesta sa fie obligat la plata acestora.
Actiunea se va depune la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca si este scutita de plata taxelor judiciare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Angajatorul nu plateste concediul de risc maternal ada-adutza ada-adutza Buna ziua! Sunt in concediu de risc maternal și angajatorul refuza sa plătească cu motivul ca nu are bani. A zis ca el nu va depune concediul + celelalte ... (vezi toată discuția)
Refuzarea platii concediului medical danieladragutza danieladragutza Buna ziua,sunt insarcinata in luna a-8-a,angajata la un magazin,in momentul de fata sunt in c.prenatal,am beneficiat de cm in perioada 21-31 martie.Angajatorul ... (vezi toată discuția)
Angajatorul nu vrea sa îmi plătească concediului de lăuzie Anabola Anabola După doi ani angajatorul nu vrea sa îmi plătească concediul de lăuzie zicându-mi ca el nu își recuperează banii din cauza datorii lui la anaf și ca ... (vezi toată discuția)