avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 616 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Buna seara. Tocmai am adoptat o fetiță de 4 ani ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Buna seara. Tocmai am adoptat o fetiță de 4 ani jumătate. ...

Buna seara.
Tocmai am adoptat o fetiță de 4 ani jumătate.
Oare conform noii legi a adopție am dreptul la concediu de maternitate.
Cei de la protecția copilului se pare ca nu stiu exact:)
Mentionez ca fetița a stat la mine de cand era mica,eu fiind asistent maternal deci nu stiu daca ma pot încadra la partea cu concediul de acomodare.
Mulțumesc
Ultima modificare: Marți, 29 Decembrie 2020
Mihai Munteanu, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 06:44, 30 Decembrie 2020
Concediu de maternitate ??? .... se acorda pentru cei care nasc si nu pentru cei care adopta.
Scuze, ma refeream la concediul de acomodare, nu maternitate.
Multumesc
1. Adoptatorul sau, opțional, oricare dintre soții familiei adoptatoare, care realizează venituri supuse impozitului pe venit, potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, din activități salariale și asimilate acestora sau, după caz, din activități independente, drepturi de autor ori activități agricole, poate beneficia de un concediu de acomodare cu durata de maximum un an, care include și perioada încredințării copilului în vederea adopției, precum și de o indemnizație lunară.

2. Cuantumul indemnizației lunare este de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni din ultimii 2 ani anteriori datei emiterii hotărârii judecătorești de încredințare în vederea adopției. Cuantumul indemnizației lunare nu poate fi mai mic decât suma rezultată din aplicarea unui coeficient de multiplicare de 3,4 la valoarea indicatorului social de referință, iar cuantumul maxim al acesteia nu poate depăși valoarea de 8.500 lei.

3. Concediul și indemnizația se acordă pe baza cererii persoanei îndreptățite, la care se anexează certificatul de grefă în baza căruia se execută hotărârea judecătorească de încredințare în vederea adopției sau, după caz, de încuviințare a adopției, documentul care atestă mutarea copilului la adoptator/familia adoptatoare, înregistrat la direcția în a cărei rază administrativ-teritorială a fost protejat copilul, precum și dovada intrării efective în concediu ori a suspendării activității. Cererea se completează potrivit modelului care se aprobă prin normele metodologice de aplicare a prezentei legi.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua.am inteles ca din martie 2021 se schimba modul de calcul ... Luță Dalia Luță Dalia Buna ziua.Am inteles ca din martie 2021 se schimba modul de calcul a indemnizatiei pentru concediu de acomodare in vederea adoptiei.O persoana care are ... (vezi toată discuția)
Concediu acomodare adoptie magda28 magda28 Pot beneficia de concediu de acomodare adoptie fara sa suspend Pfa,unde nu am realizat venituri pe ultimul an si nici nu o sa realizez venituri in anul in care ... (vezi toată discuția)
Bună ziua! anul trecut am adoptat o fetiță de 6 ani. am adus-o ... MargoDrag MargoDrag Bună ziua! Anul trecut am adoptat o fetiță de 6 ani. Am adus-o acasă la sfârșitul lunii august și din septembrie am intrat în concediu de acomodare ... (vezi toată discuția)