avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 574 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Depasire pe autostrada pe partea dreapta
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Depasire pe autostrada pe partea dreapta

Buna seara!
Va supun atentiei urmatoarea situatie, ceea ce scrie in lege imi pare ambiguu: circul pe o autostrada pe banda 2 cu viteza de 130 km/h si intalnesc un autovehicul tot pe banda 2 care circula cu 100 km/h care nu se afla in depasirea unui alt autovehicul si care legal are obligatia de a reveni pe prima banda, insa nu face acest lucru. Semnalizez cu 100 m inainte intentia de a ma muta pe banda 1, devansez autovehicolul prin partea dreapta a acestuia si imi continui drumul.
Nu vorbesc despre moralitatea acestei manevre ci strict despre legalitatea ei.
Rog un raspuns pe baza legii.
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: kami8 , utilizator 21:17, 5 Septembrie 2023
5 din 5 utilizatori consideră
acest răspuns util
nu e depasire, independent de vehiculul din fata, mai ales ca e la distanta, treci de pe banda 2 pe banda 1.
Daca ar reveni in fata lui imediat, ar fi depasire.
M-as dori sa se ia masuri impotriva celor ce circula pe a doua banda, cand prima e libera, incurca f mult.
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Aliniatul 5 nu defineste depasirea doar reglementeaza pe unde sa se faca.. Nu scrie ca daca e pe stanga inseamna depasire, ci ca se efectueaza pe stanga, iar pe dreapta e ilegal si e permisa doar in anumite conditii, ceea ce face o depasire pe dreapta ilegala in cazul autorului.

Daca circuli constant pe B1 si treci pe langa cel de pe B2 nu constituie depasire, daca esti in spatele lui pe B2 si te muti pe B1 sa treci de el este depasire, indiferent daca revii sau nu pe B2, in lege spune clar "prin schimbarea direcţiei de mers şi ieşirea de pe banda de circulaţie sau din şirul de vehicule în care s-a aflat iniţial" iar odata ce iesi din B2 in B1 se cheama ca ai iesit de pe banda de circulatie initiala deci se incadreaza la depasire.

Sa treci inaintea altui vehicul nu inseamna sa fiu pe aceiasi banda, pot sa fiu inaintea lui eu pe B1 el pe B2 sau invers, pot sa fiu si pe contrasens, atata timp cat sunt mai departe sunt inainte, pot sa fiu si lateral cu el si sa am masina cu 10cm in fata, tot inaintea lui se cheama ca sunt.. Daca efectuezi o depasire pe linie continua, apoi faci stanga, sa dam exemplu o intersectie, vrei sa faci stanga si ai coloana in fata + linie continua, si n-ai rabdare asa ca iesi din sirul de vehicule pe continua si faci imediat stanga, ce crezi, ramai fara permis? Sau nu e depasire pentru ca nu am trecut "inaintea" vehiculului depasit, nu? Eu am depasit pe linie continua o masina ce facea dreapta, n-am apucat sa revin inaintea ei ca m-a oprit politia, trebuia sa fac contestatie pe ideea ca nu e depasire fiindca n-am revenit inaintea celui depasit?

Autorul a spus ca a semnalizat cu 100m inainte intentia de a se muta, insa nu a specificat cand s-a mutat.

Pe un pod cu linie continua si 2 benzi/sens, iesi din B2 si treci pe B1 de fata cu politia, sanctiunea n-o sa fie pentru calcarea liniei continue ci si suspendarea permisului pentru depasire pe linia continua, in schimb, daca esti pe acleasi pod pe B1 si treci mai repede pe langa ala de pe B2, atunci nu constituie depasire.


latka a scris:

Am vazut acel comentariu "oficial" care ignora total niste aspecte:

1. Depasire inseamna ca treci inaintea acelui vehicul, deci revii pe banda 2. Daca mergi in continuare pe banda 1, asa cum spune autorul acestui subiect, nu mai e depasire.
2. In versiunea "oficiala" si in comentariul dvs. nu se pomeneste nimic de aliniatul 5 de la art. 45 :
(5) Depășirea se efectuează numai pe partea stângă a vehiculului depășit.Tramvaiul sau vehiculul al cărui conducător a semnalizat intenția și s-a încadrat corespunzător părăsirii sensului de mers spre stânga se depășește prin partea dreapta.
3. Autorul subiectului spune clar:
Semnalizez cu 100 m inainte intentia de a ma muta pe banda 1, devansez autovehicolul prin partea dreapta a acestuia si imi continui drumul.

Astea sunt argumentele, pentru care acea manevra nu se poate incadra la depasire.

Ultima modificare: Joi, 31 Decembrie 2020
mariustz, utilizator
4 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Ați scris cam mult, fără sa aduceți deloc argumente. Nu e nici o problemă, puteți rămâne cu gradul de înțelegere asa cum descrieți acum. Nu vad de ce as mai continua discuția, nu ne "intersectam". E un efort inutil, din moment ce nu "citim" textul legal în același mod.

Drumuri bune, sănătate și la mulți ani!

Sunt destule argumente, cât și exemple, pe lângă ce spun oficialii, și nu doar în acel comunicat.
La mulți ani, și mulțumesc la fel!
Ultima modificare: Joi, 31 Decembrie 2020
mariustz, utilizator
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Daca un drum are mai multe benzi pe sens, nu se considera depasire faptul ca masinile de pe banda x se deplaseaza mai repede decat cele de pe banda y.
Concret, in cazul dat, nu se considera depasire. Insa dumneavoastra trebuie sa respectati obligatiile ce va revin la schimbarea benzii: va asigurati&semnalizati intentia, acordati prioritate autovehiculelor care circula deja pe banda 1, va incadrati pe banda 1 si va continuati deplasarea. Dupa ce treceti de autovehiculul respectiv, puteti sa va incadrati inapoi pe banda 2, respectand din nou cele de mai sus (asigurare, semnalizare, acordare de prioritate)

Alte discuții în legătură

Accident pe linie tramvai costi84 costi84 Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu un raspuns pentru urmatoarea situatie:astazi, mergand pe un drum cu 2 benzi pe sens, la mijloc linie de tramvai in ambele ... (vezi toată discuția)
Depasire tramvai mihai59 mihai59 Daca un tramvai este oprit si intre sina din dreapta si trotuar este o distanta de max1m pot depasi tramvaiul pe partea stanga daca celelalte reguli de ... (vezi toată discuția)
Depasire - schimbare sens de mers gabirosetzi gabirosetzi Buna ziua, Am si eu o nelamurire legata de regulile de curculatie pe care am intampinat-o azi. Am inceput o depasire de 3 masini la o distanta de 500 de ... (vezi toată discuția)