avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 573 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Banca a dat numărul meu de cont altei persoane!
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Banca a dat numărul meu de cont altei persoane!

Bună ziua! Am următoarea problemă: copilul meu, cu cartea mea de identitate, a cerut și obținut un extras de cont. Cu acel extras și, probabil, ceva date de pe cardul bancar, și-a putut face niște plăți de pe contul meu, fără acordul meu. Am observat dispariția banilor, am solicitat la bancă explicații, s-au făcut cercetări și mi s-a transmis o adresă de mail și un număr de telefon, legate de cel care se folosise de contul meu. La final am avut de plătit aprox. 300 lei aceste cercetări - lucru care nu mi s-a transmis înainte, în afara minusului creat de copilul meu. Am aflat abia acum, respectiv după 3 ani, că acestea au fost posibile din cauză că i s-a dat extrasul de cont. Credeți că e posibil, și n-o fi prea târziu, să reclam lipsa de protecție a datelor? Nu este legal să se ofere extrasul de cont unei alte persoane, chiar dacă e cu buletinul celeilalte în mână, nu-i așa?
Cel mai recent răspuns: tgeorgescu , utilizator 01:51, 14 Ianuarie 2021
4 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Extrasul de cont nu-i un document secret. Dacă ai de primit niște bani de undeva anume, trebuie să dai extrasul de cont cu codul IBAN pentru a se ști unde să ți se vireze banii. Nu se pot scoate bani din cont pe baza extrasului de cont, decât dacă ești pus împuternicit.

Nici buletinul nu-i document secret, ați văzut ca oriunde ai ceva de rezolvat îți oprește o copie xerox după buletin.

Plățile se fac doar pe baza datelor de pe cardul bancar. Acum pe noile carduri nu mai trebuie introdus codul PIN pentru plățile de sub 100 lei.
Iar la plățile ONLINE cu cardul sunt suficiente doar datele înscrise pe card.

DECI ATENȚIE UNDE VĂ ȚINEȚI CARDUL`!!
Ultima modificare: Vineri, 1 Ianuarie 2021
Dapix, utilizator
Va multumesc! Copilul nu a utilizat cardul, si-a facut portofel electronic, pe baza informatiilor de care v-am zis... Extrasul nu-i secret, dar numarul de cont (aflat pe extras) nu cred ca e, legal vorbind, in regula ca banca sa il dea altei persoane. Despre asta as vrea sa aflu mai multe date sigure. Pana la urma pot intreba si la banca, voi vedea. Suma pierduta nu e chiar mare, dar neplacerea cauzata, da. In fine, va multumesc pentru raspuns!
Codul IBAN e public, și poate vira oricine bani în el. Dar nimeni nu poate retrage un leu din contul curent pe motiv că cunoaște codul IBAN.
probabil ca s-a solicitat telefonic sau on line. Copilul nu s-a prezentat la banca cu buletinul dvs.
Nu vad vreun abuz in acest caz, ca sa se evite asta, ar trebui ca regula sa fie ca doar titularul sa poata solicita in persoana, ceea ce ar fi un abuz.
se prezuma ca persoana care suna si are toate datele ce i se cer, e titularul contului, Persoanele trebuie sa aiba grija de datele lor civile, bancare, banca nu avea de unde sa stie ca va fura copilul si nu sunteti dvs.

1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
A folosit datele de pe cardul bancar adica nr. de cont , data cu valabilitatea si nr. secret CVV. Cu datele astea se pot face plati on-line.Asa se rezerva dind datele de cont si de CI locuri in statiuni turistice sau se pot face plati online la magazinele on-line.Bancile considera plata legal facuta.Puteti cere bancii ca de acum inainte sa nu mai efectueze plati pe contul de card bancar FARA PIN si nici on-line fara 3D SECURE.Si atunci nu va mai putea fi folosit cardul fara acordul dvs. inclusiv plati la POS mai mici de 100 lei.
Ultima modificare: Luni, 4 Ianuarie 2021
Florin Cornea , Consilier juridic

Alte discuții în legătură

Imprimare cont iban pe cardul bancar - problema de securitatea datelor? ana.chi ana.chi Buna ziua! Mi-am schimbat cardul bancar de debit de la Raiffeisen Bank si am primit noul card cu contul IBAN imprimat pe verso-ul cardului. Astfel, banca a pus ... (vezi toată discuția)
Ifn se foloseste de codul de securitate de pe spatele cardului pentru a-si insusi imprumutul restant Catalina_P Catalina_P Buna ziua, In urma cu mai mult de 1 an, am facut un imprumut rapid on-line, avand nevoie urgenta de bani. Nu am reusit sa il achit la timp si, fiind dobanda ... (vezi toată discuția)
In data de 11.12.2021 am postat un anunt de vanzare pe olx. am ... Ticc Ticc In data de 11.12.2021 am postat un anunt de vanzare pe OLX. Am fost contactat prin Whatsapp de un individ necunoscut. In data de 12.12.2021 am primit ... (vezi toată discuția)