avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 807 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Banca a dat numărul meu de cont altei persoane!
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Banca a dat numărul meu de cont altei persoane!

Bună ziua! Am următoarea problemă: copilul meu, cu cartea mea de identitate, a cerut și obținut un extras de cont. Cu acel extras și, probabil, ceva date de pe cardul bancar, și-a putut face niște plăți de pe contul meu, fără acordul meu. Am observat dispariția banilor, am solicitat la bancă explicații, s-au făcut cercetări și mi s-a transmis o adresă de mail și un număr de telefon, legate de cel care se folosise de contul meu. La final am avut de plătit aprox. 300 lei aceste cercetări - lucru care nu mi s-a transmis înainte, în afara minusului creat de copilul meu. Am aflat abia acum, respectiv după 3 ani, că acestea au fost posibile din cauză că i s-a dat extrasul de cont. Credeți că e posibil, și n-o fi prea târziu, să reclam lipsa de protecție a datelor? Nu este legal să se ofere extrasul de cont unei alte persoane, chiar dacă e cu buletinul celeilalte în mână, nu-i așa?
Cel mai recent răspuns: tgeorgescu , utilizator 01:51, 14 Ianuarie 2021
Da. Portofel electronic, insa i-a trebuit si nr. de cont pe care l-a obtinut prin prezenta directa, in banca, cu buletinul meu. In fine, a si trecut timpul, acum e mai mult chestie de curiozitate..
Buna ziua,

Numai titularul contului poate solicita extrasul de cont.(ori o persoana imputernicita, in acest sens).

Acesta nu poate fi eliberat fiului dumneavoastra, minor, fara acordul dumneavoastra.

Extrasul de cont cuprinde date confidentiale, date ce au caracter personal, anume tranzactiile bancare efectuate, sumele de bani virate in contul bancar, cu titlu de venituri, ori alte sume de bani, scopul tranzactiilor, data cand au fost realizate.

Asadar, a fost incalcat secretul profesional, de catre reprezentantul institutiei financiar-bancare.

Sunt date ce au caracter personal urmatoarele :

Datele privind situația financiară: venituri, tranzactii bancare si istoricul acestora, bunurile deţinute;
Datele bancare: coduri de identificare, codurile IBAN atasate conturilor bancare, numerele cardurilor de debit/credit, data expirării cardurilor;
Eu sunt convins că banca nu a dat extras de cont către alta persoană dacă nu are împuternicire.
Codul IBAN e posibil sa-l fi dat pentru că e public. Eu azi daca depun 1 leu în contul dvs curent, pe chitanță îmi apare codul IBAN al contului dumneavoastră.

Daca vă știu codul IBAN pot doar să vă alimentez contul, dar nu pot scoate bani din cont.
Fiul dvs nu a putut scoate 1 leu din contul curent, chiar dacă a știut codul IBAN.

Numai online va putut folosi datele de pe cardul bancar pentru a efectua diverse plăți.
A avut acces și la telefonul dvs, pentru că la final pentru finalizarea tranzacției banca trimite un cod pe telefonul mobil înregistrat la banca, și numai tastând acel cod venit pe telefon tranzacția se finalizează, banca crezând că dvs sunteți titularul care ați operat viramentul bancar online.
Ultima modificare: Marți, 12 Ianuarie 2021
Dapix, utilizator
Nu neaparat se lucreaza cu cod de confirmare a platii efectuate.Sint banci care o fac ca element de siguranta.Orice persoana fizica sau juridica poate accesa bani de pe card daca cunoaste datele de pe CI , numarul inscris pe card , data expirarii si nr. secret CVV.Asa se fac rezervarile pe Booking.com.De aia e bine sa ceri bancii ca NICIO plata sa nu se poata efectua fara codul PIN sau fara cod de confirmare.Practic se simuleaza o cumparare on-line cu cardul !
Ba da, se pot scoate bani, de ex. cu PayPal. PayPal ofera atasarea unui cont bancar la contul de PayPal. Pentru aceasta PayPal face doua transferuri de sume sub 1 Euro in contul respectiv si contul va fi atasat daca introduceti aceste sume. Deci oricine vede cele doua sume trimise poate atasa contul bancar respectiv la contul PayPal propriu.

Ulterior PayPal va lua bani pentru plati direct din acel cont bancar.
Ultima modificare: Joi, 14 Ianuarie 2021
tgeorgescu, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Imprimare cont iban pe cardul bancar - problema de securitatea datelor? ana.chi ana.chi Buna ziua! Mi-am schimbat cardul bancar de debit de la Raiffeisen Bank si am primit noul card cu contul IBAN imprimat pe verso-ul cardului. Astfel, banca a pus ... (vezi toată discuția)
Ifn se foloseste de codul de securitate de pe spatele cardului pentru a-si insusi imprumutul restant Catalina_P Catalina_P Buna ziua, In urma cu mai mult de 1 an, am facut un imprumut rapid on-line, avand nevoie urgenta de bani. Nu am reusit sa il achit la timp si, fiind dobanda ... (vezi toată discuția)
In data de 11.12.2021 am postat un anunt de vanzare pe olx. am ... Ticc Ticc In data de 11.12.2021 am postat un anunt de vanzare pe OLX. Am fost contactat prin Whatsapp de un individ necunoscut. In data de 12.12.2021 am primit ... (vezi toată discuția)