avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 667 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Proprietate industrială şi ... Recuperare drepturi de autor pentru o invenție ...
Discuție deschisă în Proprietate industrială şi intelectuală. Adică mărci, invenţii, drept de autor şi altele

Recuperare drepturi de autor pentru o invenție aplicată pe scară industrială

Bună ziua! Tatăl meu este autorul unei invenții ce a fost aplicată pe scară industrială înainte de 1989. Invenția a fost brevetată atât în România cât și în S.U.A., Germania, Italia, Franța, U.R.S.S., Japonia, Pe brevet apar ca și coautori Nicu Ceaușescu, fiul fostului dictator, și Nicolae Doicaru, fostul șef al securității Române din acea perioadă. Tatăl meu nu a primit nici un fel de recompensă financiară pentru această invenție, pentru care a fost medaliat cu medalia de aur la Salonul Internațional de la Viena. Aș putea recupera drepturile de autor ce se cuvin tatălui meu defunct de la Statul Român? Există dosare finalizate cu succes pentru această speță? Mulțumesc.
Ultima modificare: Duminică, 3 Ianuarie 2021
andrei.costin, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua,

Primele legiferari ale brevetului de inventie in Romania dateaza din anul 1991. Conform acestora, dreptul la brevet apartine inventatorului, deci fara niciun dubiu, tatalui dumneavoastra.

La fel ca si in situatia imobilelor preluate abuziv, in perioada 47-89, pentru situatia de preluare a drepturilor mobiliare/de inventie se aplica aceleasi principii. Lipsirea de un drept a unei persoane care era indreptatita la acesta, fie ca acest drept este imobiliar/mobiliar savarsita in perioada comunista atrage raspunderea statului roman in sensul obligarii acestuia la restituirea sumelor de bani care s-ar fi cuvenit persoanei indreptatite.

Cu stima,
av. Jasmine Oancea

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Romanii au ajuns bataia de joc a europei IONITAGRIGORELUCIAN IONITAGRIGORELUCIAN Austriecii ne faceau la inceputul anilor 90 \"mancatori de lebede\". Acum francezii ne iau peste picior de cate ori au prilejul. Romanii au ajuns in ultimii ... (vezi toată discuția)
Români premiați - valori românești Laura Ciobeica Laura Ciobeica Buna ziua dragi colegi si stimati utilizatori, De ceva vreme sunt in cautarea stirilor pozitive, povesti frumoase despre romani frumosi, romani premianti ... (vezi toată discuția)
8 aprilie - ziua internationala a rromilor trope_doi trope_doi Ziua internationala a rromilor se sarbatoreste in fiecare an la inceputul lunii Aprilie. Ideea de a marca o astfel de zi a luat nastere la Londra, in 1971, ... (vezi toată discuția)