avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 707 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cu contractul de chirie expirat, se poate majora ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cu contractul de chirie expirat, se poate majora prețul fără înștiințarea chiriașilor?

Bună ziua. Locuiesc într-o chirie de un an de zile cu contract, care a expirat în ultima zi a lunii decembrie 2020. Am achitat și o garanție când m-am mutat (contravaloarea unei chirii întregi). În luna noiembrie 2020, am căzut de acord cu proprietarul ca eu să achiziționez o mașină nouă de spălat, iar contravaloarea acesteia urma să fie scăzută din următoarele chirii (din păcate, nu am înregistrat conversația). Mașina veche nu era stricată, însă era extrem de veche, proprietarul a luat-o la el acasă. Însă, acum, m-am trezit cu proprietarul care mi-a luat factura și m-a anunțat că el îmi crește chiria cu 100 lei, însă pe primele 8 luni din 2021 voi plăti prețul vechi (pentru a acoperi cei 800 lei pentru mașină), iar din a noua lună voi plăti prețul majorat cu 100 lei. Pe mine nu m-a anunțat din timp de creșterea prețului, ci a decis el că va face asta odată cu expirarea contractului. Acum, în ianuarie 2021, i-am plătit încă suma veche (fără majorare), însă deocamdată nu am încheiat un nou contract. Practic, el dorește să primească mașina de spălat gratuit iar eu să plătesc și o chirie majorată. De asemenea, și eu am o copie după factura mașinii plus dovada că a fost achitată cu cardul meu bancar.
Întrebările mele sunt:
1 - Are dreptul să crească prețul fără a mă anunța și a-mi da timp de gândire?
2 - Dacă mă decid să plec acum, ce repercursiuni există pentru mine dacă iau mașina de spălat cu mine (având în vedere că luna ianuarie e plătită iar domnul deține banii de garanție)? Sunt obligată să o las aici?
3 - Pot refuza încheierea unui contract nou cu prețul majorat, având în vedere că în ianuarie am plătit suma veche? Dar în cazul acesta sunt obligată să îi las mașina de spălat la expirea noului contract? Vă mulțumesc.
Ultima modificare: Joi, 7 Ianuarie 2021
CamiGrey, utilizator
5 din 5 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua,

1. Daca nu exista nicio clauza in contractul de inchiriere care stipuleaza ca, in cazul in care contractul se prelungeste, proprietarul are obligatia sa va notifice cu un anumit termen inainte cu privire la intentia de a mari chiria, atunci din punct de vedere legal, a procedat corect.
Omeneste ar fi fost sa va anunte inainte de incetarea contractului de inchiriere, ca intentioneaza sa mareasca chiria.

2. Daca masina de spalat a fost cumparata de dvs. in conditiile pe care le-ati mentionat , atunci sunteti proprietara acesteia si puteti face ce doriti cu ea. Prin urmare, niciun fel de repercursiuni.
Pastrati copia facturii iar extrasul de cont il puteti obtine oricand.

3. Da, nu sunteti obligata sa semnati nimic.
Ultima modificare: Joi, 7 Ianuarie 2021
Cabinet de Avocat - Ciurea Cristina, Avocat
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Verificati contractul vechi, daca are sau nu clauza de prelungire automata.
Care e termenul de reziliere in vechiul contract? De obicei se foloseste 30 zile.
Faceti-va un calcul, daca pretul (chiar si asa majorat) e unul bun, poate decideti sa il acceptati. In caz contrar, anuntati proprietarul ca nu sunteti de acord cu modificarea chiriei, si ca fie accepta sa ramaneti pe vechea valoare, fie va mutati. Notificati-l ca, daca insista sa majoreze valoarea chiriei, veti elibera imobilul in termen de 30 zile (va recomand sa testati nitel piata inainte, sa vedeti ce puteti gasi, la ce bani si in ce conditii).
Daca plecati, luati si masina de spalat.
Va multumesc pentru raspunsuri. De cand am postat intrebarea aici, am fost sa vad alte chirii si am gasit altele la preturi mai convenabile. Sincer, as dori sa ma mut, nu mai pot suporta colaborarea cu cineva care incearca sa ma pacaleasca. Contractul, in afara de datele noastre, pretul si adresa, contine o singura clauza. Anume aceea ca prelungirea sau rezilierea contractului se fac in conformitate cu legea 114/1996.
Articolele din Legea 114/1996 legea locuinței care reglementau inchirierea locuintelor au fost abrogate de Noul Cod Civil, intrat in vigoare in anul 2011 ,
In aceste conditii, contractul de inchiriere ( locatiune) pe care l-ati incheiat este guvernat de prevederile Noului Codului Civil.

.Art. 1.809 alin. 1 din Noul Cod Civil, prevede ca:

Contractul de locaţiune încetează de drept la expirarea termenului convenit de părţi sau, după caz, prevăzut de lege, fără a fi necesară o înştiinţare prealabilă.”

Prin urmare, in speta dvs. contractul de inchiriere a incetat ajungerea la termen, nu aveti obligatia sa il notificati pe proprietar si nici sa ii acordati vreun termen de preaviz.

Nu este vorba in speta de fata despre reziliere contractului de inchiriere, intrucat reziliere este o sancţiunea de drept care intervine în cazul neexecutării culpabile a unui contract iar in cazul dvs. contractul a incetat prin expirarea termenului pentru care a fost incheiat.

In aceste conditii, va puteti muta fara probleme.
Ultima modificare: Marți, 12 Ianuarie 2021
Cabinet de Avocat - Ciurea Cristina, Avocat
Doamna avocat Ciurea, va multumesc foarte mult pentru explicatii. Am gasit o chirie la un pret convenabil, care va fi libera incepand cu 13-feb-2021. Asadar, sunt nevoita sa mai raman aprox. 2 saptamani in actualul apartament, odata ce se incheie ultima luna achitata (ianuarie 2021), pana cand voi putea sa imi mut bagajele (detin imobilier, electrocasnice, din pacate acestea vor fi transferate mai greoi). Pentru aceasta perioada de la 01-feb pana la 13-feb, exista riscuri legale pentru mine? Teoretic, ar trebui ca aceasta perioada sa fie acoperita de garantia achitata la mutare, insa imi imaginez cele mai negre scenarii. Oare ar fi mai indicat sa gasesc un spatiu temporar de depozitare pentru bunurile mele?

Alte discuții în legătură

Chirias marinelalisman marinelalisman am inchiriat apartament pe 5 ani si vreau sa scap de chirias. In contractul de la finante este stipulat doar faptul ca, contractul se reziliaza cu acordul ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, mai jos va prezint un contract de inchiriere si va ... anicagrecu anicagrecu Buna ziua, Mai jos va prezint un contract de inchiriere si va solicit parerea, unele articolo par abuzive, este ok de semnat? Multumesc CONTRACT DE ... (vezi toată discuția)
Reziliere contract inchiriere alina_f alina_f Buna ziua, Am inchiriat apartamentul; am contract de inchiriere inregistrat la finante, proces vb de predare primire, totul ok. Acum cateva zile m-a anuntat ... (vezi toată discuția)