Buna ziua,
In 2010 parintii mei au cumparat un apartament pe care l-au trecut direct pe numele meu.Apartamentul a fost cumparat de la un constructor si a fost achitat integral de catre parinti,au dovada transferului de bani din contul lor in contul constructorului.
Problema este ca anul acesta relatiile intre mine si ei s-au racit astfel incat acum ma ameninta ca imi ia apartamentul in Instanta pt ca au dovada ca ei l-au achitat.De asemenea antecontractul a fost facut pe numele parintilor,doar contractul final a fost facut pe numele meu.
Au dreptate in ceea ce spun parintii?
Buna ziua, daca dvs. sunteti proprietarul apartamentului conform titlului de proprietate, parintii au doar un drept de creanta impotriva dvs. in baza pretului achitat de dansii la transferul proprietatii. La posibilitatea recuperarii pretului de catre parinti de la dvs, trebuie avut in vedere si termenul de prescriptie de 3 ani de la momentul platii, in functie de situatia concreta.
Multumesc de raspuns,doar ca nu am inteles ceva.Sa inteleg ca ar putea cere in Instanta banii pe care i-au achitat pe apartament? Un alt avocat mi-a spus ca nu pot cere banii aceia pt ca sunt considerati donatie si nu imprumut ca sa poata fi recuperati.
Aceasta interpretare imprumut/donatie va fi facuta de catre instanta de judecata in functie de detaliile concrete ale situatiei dvs. Dansii evident ca ar sustine ca este un imprumut daca vor decide recuperarea pretului. Totodata pentru donatie, daca suma de bani depaseste valoarea de 25.000 lei trebuia incheiata in forma autentica notariala, altfel e nula donatia. Concluzionand, depinde de situatia concreta.