avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 423 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Buna seara! Am următoarea speța.Acum 4 ani am ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Buna seara! Am următoarea speța.Acum 4 ani am cumpărat un ...

Buna seara!
Am următoarea speța.Acum 4 ani am cumpărat un teren pe care nu am construit.Anul trecut am hotărât sa-l vindem.După câteva luni de la vânzare actualul proprietar spune ca a făcut măsurători și terenul este cu 150 mp mai mic decât apare in acte(CF,ctr) și dorește bani inapoi.Dacă nu ajungem la o înțelegere,actualul proprietar poate ataca in instanța deși actele sunt făcute legal la notar?Ar putea avea câștig in cazul unui proces?
Ultima modificare: Miercuri, 20 Ianuarie 2021
Utilizator 201, utilizator
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Da. Legea i-ar permite. Mai exact, codul civil:


Dacă, în vânzarea unui imobil cu indicarea suprafeței și a prețului pe unitatea de măsură, suprafața reală este mai mică decât cea indicată în contract, cumpărătorul poate cere vânzătorului să îi dea suprafața convenită. Atunci când cumpărătorul nu cere sau vânzătorul nu poate să transmită această suprafață, cumpărătorul poate obține fie reducerea corespunzătoare a prețului, fie rezoluțiunea contractului dacă, din cauza diferenței de suprafață, bunul nu mai poate fi folosit în scopul pentru care a fost cumpărat.

Dar trebuie totuși analizat cazul, poate a intervenit un caz de prescripție sau alt motiv de respingere. :-)
Ultima modificare: Joi, 21 Ianuarie 2021
Manuela Rășină, administrator
Mulțumesc de răspuns! In contract nu este mentionat prețul pe mp.Este menționata suprafața și prețul plătit pe suprafața care apare și in CF.Nici noi nu am știut cât l-am cumpărat acum câțiva ani ca suprafața este mai mică decât in acte.Am vândut cu buna intenție,exact ce a am cumpărat cu câțiva ani in urma.Intenția a fost sa construim casa pe acest teren dar s-au schimbat planurile și nu am făcut măsurători sau alte investiții pe teren,prin urmare am ajuns sa-l vindem.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Cu plăcere. Între timp am văzut că e termen pentru cumpărâtor de 1 an de la încheierea contractului ca să ceară restul prețului.
Ultima modificare: Joi, 21 Ianuarie 2021
Manuela Rășină, administrator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
comparati schita cadastrala cu ceea ce sa gasit la masuratori. aproape sigur ca vreun vecin a profitat si a ocupat ilegal si imprejmuit din suprafata d-voastra. se intampla foarte frecvent. noul propietar sa cheme in judecata vecinul cu obligarea la granituire si plata cheltuielilor de judecata.
vina este a cumparatorului. ori trebuia sa faca masuratori in momentul cumpararii, ori trebuia sa va impuna sa prezentati un raport de masuratori facute recent
Ultima modificare: Vineri, 22 Ianuarie 2021
daniel_fergusson, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Teren mai puțin decât in acte Liviu staicu Liviu staicu Buna seara, am achiziționat un teren intravilan din acte rezulta 4350 mp iar din măsurători 3242 întrebarea mea diferența un este și cum a-și putea-o ... (vezi toată discuția)
Vanzare-cumparare imobil serioja serioja As avea nevoie de un sfat din partea dumneavoastra. Am cumparat prin societatea pe care o administrez un imobil compus din doua apartamente (parter, respectiv ... (vezi toată discuția)
Contract vanzare-cumparare teren, va rog ajutor samy64 samy64 buna ziua va rog ajutati-ma .Mama mea a vandut un teren ingradit in suprafata de 2000mp situat in extravilanul municipiului Sighisoara la data de 08.mai .2006. ... (vezi toată discuția)