avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 623 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Buna ziua. Fiul meu, persoana încadrată in gradul ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Buna ziua. Fiul meu, persoana încadrată in gradul grav de handicap, ...

Buna ziua. Fiul meu, persoana încadrată in gradul grav de handicap, si-a dat in judecată tatăl pentru pensie de întreținere. Sunt divorțată de tatăl lui, care nu s-a interesat și nu s-a implicat in recuperarea medicală a fiului nostru. Având in vedere ca recuperarea medicală a fiului meu este foarte costisitoare, nemaiavând fata din punct de vedere financiar, acesta a hotărât sa îl dea in judecată pentru pensie de întreținere și a câștigat procesul. Dar tatăl lui nici nu vrea sa audă sa-i plătească ceva... Problema este ca tatăl lui lucrează in Germania, iar executorii judecătorești la care am apelat, mi-au spus ca nu au competente pe teritoriul Germaniei. Ce putem face???
As vrea sa va contactez. ...poate ma puteți ajuta. ... cum pot sa fac acest lucru?

CristinaVoicu a scris:

Îmi este foarte greu pentru ca nu știu limba germana și nu știu legislație.

CristinaVoicu a scris:

Bună ziua, doamna avocat, este cunoscuta adresa tatălui băiatului. Am tradus hotărârea, am legalizat-o și amai apostilat-o. Am făcut un memoriu și către Ministerul Justiţiei. Acum sunt în perioada de așteptare a unui răspuns din partea Ministerului Justiţiei. Sper ca am procedat bine. Ar trebui sa solicit ajutor unei Judecătorii din Germania de la locul domiciliului tatălui fiului meu? Va rog mult, ajutați-mă!

CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA" a scris:

Buna seara,

O executare transfrontaliera nu poate avea loc.

Hotararea tradusa si legalizata este recunoscuta in statul german.

Asadar , executarea silita poate fi realizata prin autoritatile din GERMANIA.

Puteti uza si de procedura ce s-ar derula prin intermediul MINISTERULUI JUSTITIEI,daca stiti unde domicilieaza debitorul.

Obținerea pensiei de întreținere în străinătate | Legea 36/2012

(1) Ministerul Justiției este autoritatea centrală solicitantă transmițătoare care efectuează controlul de regularitate internațională, conform art. 58 alin. (1) și (2), și transmite în statele membre ale Uniunii Europene cererile prevăzute la art. 53 și 56 din Regulamentul (CE) nr. 4/2009, însoțite de documentele justificative necesare, prevăzute în conținutul formularelor prevăzute în anexele nr. V-VII la Regulamentul (CE) nr. 4/2009.

(2) La primirea documentelor justificative necesare de la creditor sau debitor și după controlul de regularitate internațională, Ministerul Justiției completează Partea A din următoarele categorii de cereri în aplicarea Regulamentului (CE) nr. 4/2009:

a) cererea de măsuri specifice formulată în temeiul art. 53, prevăzută în anexa nr. V la Regulamentul (CE) nr. 4/2009;

b) cererea de recunoaștere, de încuviințare a executării sau de executare a unei hotărâri judecătorești în materie de obligații de întreținere, formulată în temeiul art. 56 alin. (1) lit. (a) și (b) și alin. (2) lit. (a), prevăzută în anexa nr. VI la Regulamentul (CE) nr. 4/2009;

c) cererea în vederea obținerii sau modificării unei hotărâri judecătorești în materie de obligații de întreținere, formulată în temeiul art. 56 alin. (1) lit. (c)-(f) și alin. (2) lit. (b) și (c), prevăzută în anexa nr. VII la Regulamentul (CE) nr. 4/2009.

(3) La primirea documentelor justificative necesare și după controlul de regularitate internațională, Ministerul Justiției poate asista creditorul sau debitorul să completeze Partea B din următoarele categorii de cereri în aplicarea Regulamentului (CE) nr. 4/2009:

a) cererea de recunoaștere, de încuviințare a executării sau de executare a unei hotărâri judecătorești în materie de obligații de întreținere, formulată în temeiul art. 56 și 57, prevăzută în anexa nr. VI la Regulamentul (CE) nr. 4/2009;

b) cererea în vederea obținerii sau modificării unei hotărâri judecătorești în materie de obligații de întreținere, formulată în temeiul art. 56 și 57, prevăzută în anexa nr. VII la Regulamentul (CE) nr. 4/2009.

(4) Prevederile alin. (1)-(3) nu exclud posibilitatea ca partea interesată să se adreseze direct autorităților străine competente din statele membre ale Uniunii Europene.

In ceea ce priveste documentele necesare demararii procedurii de executare a hotararii judecatoresti obtinute in Romania intr-un stat membru al Uniunii Europene, acestea sunt:

hotararea judecatoreasca – copie legalizata;

– extrasul din hotararea judecatoreasca ce urmeaza a fi executata in statul membru – imbraca forma unui formular si este eliberat de catre instanta de judecata care a pronuntat hotararea;

– un inscris/document care stabileste situatia restantelor si indica data la care a fost efectuat calculul;

– traducerea extrasului/formularului in limba oficiala a statutului membru unde urmeaza a se face executarea (daca este cazul).






1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
@Cristina Scrieti avocat roman Germania si google va va gasi o gramada. Un sfat: la inceput contactati-i prin e-mail, nu telefonic, nu stiti ce program au. Succes si sanatate copilului!
Ultima modificare: Vineri, 29 Ianuarie 2021
DlGoe, utilizator
Mulțumesc mult! Voi incerca!

DlGoe a scris:

@Cristina Scrieti avocat roman Germania si google va va gasi o gramada. Un sfat: la inceput contactati-i prin e-mail, nu telefonic, nu stiti ce program au. Succes si sanatate copilului!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua, în urma divorțul s-a dispus plata pensie alimentare ... axela87 axela87 Buna ziua, în urma divorțul s-a dispus plata pensie alimentare 33% din venitul minim pe economie, precizez ca în timpul și după definitivarea divorțul ... (vezi toată discuția)
Am o hotărâre judecătorească pentru pensie de întreținere, însă tatăl minorului lucrează și domiciliază în spania. cum poate fi pusă în executare? Corinas Corinas Buna ziua! Am o hotarare judecatoreasca pentru pensie de intretinere, insa nu stiu cum va fi pusa in executare avand in vedere ca tatal baiatului lucreaza ... (vezi toată discuția)
Cum se pune în executare o hotărâre privind modificarea pensiei de întreținere a minorului când tatăl locuiește într-o țară ue? annahm11 annahm11 Situatia este urmatoarea: In urma hotararii definitive si irevocabile s-a decis majorarea pensiei de intretinere minor. Tatal locuieste intr-o tara UE iar mama ... (vezi toată discuția)