avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 611 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... M-am casatorit de aproape 10 ani , iar acum am ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

M-am casatorit de aproape 10 ani , iar acum am divortat. Sotia ...

M-am casatorit de aproape 10 ani , iar acum am divortat.
Sotia a avut un apartament pe care la vandut cu 45.000 euro bani proprii ( obtinut prin mostenire ) si am cumparat impreuna o casa cu 65.000 la rosu de 3 ani
25.000 au fost din banii proprii ai sotiei ( acestia au fost trecuti in contractul de cumparare al casei ) , iar restul de 40.000 i-am primit de la banca.
Cu ceilalti 20.000 euro din apartament sotiei am renovat casa .
Casa a fost cumparata in aceasi luna in care a vandut sotia(fosta) apartamentul propriu..
Copilul fostei a investit aproximativ 20.000 euro in manstarda impreuna cu iubita lui cu care este de 5 ani ( banii 20.000 euro cu care au renovat sus au fost trimiti din strainatate de catre tata-l prietenei lui )
Acum ne-am despartit deoarece ea ma inselat si nu a fost de acord sa facem jumi juma ci ma dat in tribunal .
Intrebarea mea este daca aceasta impreuna cu copilul isi pot recupera banii proprii , sau voi primii jumatate din casa? Am sanse sa castig in instanta sau mai bine ma inteleg cu sotia si ii dau partea ei cat si la copil?
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 07:14, 1 Aprilie 2021
4 din 5 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua,

Instanta de judecata ,probabil, va determina cotele -parti din drepul de proprietate dupa cum a solicitat fosta sotie a dumneavoastra, anume o cota de 20 %pentru dumneavoastra, respectiv o cota de 80 %pentru sotia dumneavoastra.

Sumele de bani investite la plata pretului pot fi demonstrate prin inscrisurile detinute.

Acestea sunt reprezentate de contractul de vanzare-cumparare perfectat, de sumele de bani economisite de sotia dumneavoastra, precum si de imprumutul contractat.

Totodata, copilul fostei sotii a investit 20.000 EURO, pentru a amenaja mansarda.

In speta, instanta de judecata nu poate stabili cote -parti egale, din dreptul de proprietate.

Prezumtia de contributie egala,la dobandirea bunurilor comune, nu este una irefragrabila, ci poate fi combatuta prin orice proba contrara.


Sotia poate solicita cheltuieli de judecata, reprezentate de onorariul de avocat, onorariul de expert, precum si taxa judiciara achitata.(acestea se pot compensa, in tot sau in parte).
2 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
N am inteles tot ce ati spus dar sa înțeleg ca nu am nici o sansa sa iau mai mult de 20% din casa si sa renunț
5 din 5 utilizatori consideră
acest răspuns util
Vali111222 a scris:
Am sanse sa castig in instanta sau mai bine ma inteleg cu sotia ... ?


Există o expresie care conține mult adevăr: Mai bine o înțelegere strâmbă decât o judecată dreaptă. (O înțelegere strâmbă este mai bună decât o judecată dreaptă).

Ultima modificare: Joi, 1 Aprilie 2021
romascanu, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Lamuriri in procesul de partaj mariabibire mariabibire Buna ziua d.le Avocat. Eu am introdus actiunea de partaj pe data de 12 iulie 2013 si am prima infatisare in procesul de partaj pe data de 10 aprilie 2014.Am ... (vezi toată discuția)
Divort!!! o parerea !!! pissy38 pissy38 Sunt casatorita de 11 ani. Sotul meu este plecat din tara de un an de zile. Acolo traieste cu o alta femeie, nu trimite bani acasa , si spune ca nu se mai ... (vezi toată discuția)
Partaj dupa divort rickylaura rickylaura Dupa divort fosta sotie a ramas in apartamentul cumparat in timpul casatoriei impreuna cu cei doi copii ai nostri. Apartamentul a fost cumparat la 3 luni dupa ... (vezi toată discuția)