avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 509 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Te poate legitima un polițist local fără a-ți ...
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Te poate legitima un polițist local fără a-ți prezenta motivul legitimării?

Salut,

Am surprins un polițist local încercând să amendeze un băiat de la cargus care cică n-ar fi avut voie să livreze în acel interval orar și i-am spus să-și ia un job adevărat și să-i lase pe oameni în pace. Polițistul s-a enervat și mi-a cerut să mă legitimez iar eu am refuzat de 3 ori susținând că nu i-am dat niciun motiv să mă legitimeze. Azi am primit amenda și procesul verbal prin poștă. Amenda e pentru că aș fi refuzat să mă legitimez (deși m-am legitimat până la urmă) iar ca și contravenție este invocată legea 61/1991, art. 2 pct.31 (atât am reușit să identific, e scris destul de ilizibil).
Ce vreau să vă întreb este dacă poliția are dreptul de a te legitima fără a-ți oferi vreun motiv, acest motiv (descrierea faptelor) neexistând nici măcar în procesul verbal. Am vreo șansă să câștig contestația amenzii? Și oare ce lege aș putea invoca în apărarea mea? Nu de alta, dar mi se pare un abuz flagrant de autoritate.

Mulțumesc
Cel mai recent răspuns: Stelee , utilizator 14:45, 7 Septembrie 2022
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Ii dai buletinul și gata dacă i în uniforma, dacă nu i în uniforma și i ți prezintă legitimația ai de ales>te legitimezi, sau ii ceri sa te ducă la mașină de politie cu care ii, sau la sectie.,daca bineînțeles vrei sa faci spectacol Nu ești obligat sa cunoști cum arata o legitimație. Dacă tot nu o scoți la capăt, pleci și l lași sa vorbească singur

Stelee a scris:

Corect dar trebuie sa mentioneze in procesul verbal fapta ilegala sau fapta ilegala pentru care ma suspecteaza. In plus trebuie sa-mi aduca la cunostina motivul legitimarii in momentul in care o face. N-a facut niciuna din astea doua politistul.

nu inteleg de ce se face atata caz de "dreptul de a fi anonim". un anonim n-are cetatenie si nici drepturi.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Aici se intra in alta discutie. Omul devine "persoana" de la emiterea certificatului de nastere cu CNP, adica devine proprietatea statului. Nu mai exista anonimitate, dar asta nu inseamna ca tre sa se abuzeze de oricine oricand.
sa facem apel la motivul initial al refuzului de a se legitima si sa spunem ca un om care n-are identitate, n-are nici onoare. macar fiindca nu stim cui s-o atribuim. dincolo de orice subterfugii.
Ultima modificare: Luni, 12 Aprilie 2021
adriandimitriu, utilizator
Am câștigat procesul. În cazul în care se mai regăsește cineva într-o situație similară, nu ezitați să depuneți contestație.

Alte discuții în legătură

Te poate legitima un polițist local fără a-ți prezenta motivul legitimării? Stelee Stelee Salut, Am surprins un polițist local încercând să amendeze un băiat de la cargus care cică n-ar fi avut voie să livreze în acel interval orar și ... (vezi toată discuția)
Amenda rutiera, posibilitate de anulare, posibil abuz din partea agentilor alexim_mihai alexim_mihai Buna ziua! Astazi am fost oprit in trafic de un logan al politiei rutiere . Agentul a venit la mine fara sa fie cu toata uniforma ( fara cascheta) spunând un ... (vezi toată discuția)