Media Intră în comunitate
avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 7196 soluții astăzi

Anul acesta, avocatnet.ro împlinește 20 de ani și, pentru că ne citești, îți oferim un voucher aniversar pe care îl poți utiliza la serviciile noastre. Descarcă voucherul

Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Buna ziua, Am cumparat un imobil in 2006 nefiind ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Buna ziua, Am cumparat un imobil in 2006 nefiind casatorit la ...

Buna ziua,
Am cumparat un imobil in 2006 nefiind casatorit la acel moment .Actele de vanzare s-au perfectat in 2013 dupa un proces printr-0 hotarare judecatoreasca care tine loc de act de vanzare -cumparare .In 2009 m-am casatorit iar in 2017 am divortat .Poate fi considerat imobilul bun luat inainte de casatorie ,avand in vedere ca 2013 am devenit propietar in acte pe baza hotarari judecatoreasca.Mentionez ca imobilul este intabulat pe numele meu iar pe hotararea judecatoreasca figurez numai eu.
Ultima modificare: Vineri, 2 Aprilie 2021
stefax_21, utilizator
Cel mai recent răspuns: stefax_21 , utilizator 09:06, 6 Aprilie 2021
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
e bun propriu al dvs.
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Este bun comun.
Proprietatea s-a transmis in momentul încheierii vânzării. In cazul dvs, cand a ramas definitivă hotărârea judecătorească.
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Mentionez ca imobilul este intabulat pe numele meu

cum ati intabulat pe numele dvs, si daca cereti un extras de carte funciara pt informare si sunteti inscris cu drept de proprietate 1/1 sunteti, cum e si corect, unic proprietar.
Daca sunt neclaritati in acte, cereti de la judecatorie o lamurire a dispozitivului si daca va respingere cererea, va trebui apelat la instanta pt a se constata ca e bun propriu.
Dupa mine, nu conteaza data dobandirii, ci modul in care s-a dobandit.
Ultima modificare: Sâmbătă, 3 Aprilie 2021
gi-jane2, moderator
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu are mare relevanță acest aspect.
In majoritatea cazurilor (mai ales in perioada aceea), la Cartea Funciară este menționat soțul care figurează în actul de proprietate, chiar dacă la acel moment, era căsătorit.
Dar asta nu înseamnă că bunul e propriu.
Userul a precizat că "In 2006 am cumparat un imobil".
Cum? Ca daca a fost achiziționat verbal sau cu act de mână, nu are nicio valoare juridică, astfel încât să considerăm că ar fi fost dobândit anterior căsătoriei.
5 din 5 utilizatori consideră
acest răspuns util
raluk0207 a scris:


Userul a precizat că "In 2006 am cumparat un imobil".
Cum? Ca daca a fost achiziționat verbal sau cu act de mână, nu are nicio valoare juridică, astfel încât să considerăm că ar fi fost dobândit anterior căsătoriei.


Dacă a obținut o hotărâre care ține loc de act de vânzare-cumpărare aș zice că are valoare juridică actul de mână.

Practica judecătorească si literatura de specialitate au stabilit că pentru a se pronunţa o hotărâre judecătorească care să constate vânzarea cumpărarea unui imobil, este necesar ca între părţi să fi intervenit un act sub semnătură privată prin care să se precizeze condiţiile vânzării.

Astfel, admisibilitatea acţiunii de validare a unei antecontract de vânzare cumpărare este condiţionată de existenta unui înscris din care să rezulte obligaţia de înstrăinare si modalitatea de plată a preţului, preţul constituind elementul de bază într-o convenţie de vânzare cumpărare, menţionarea sa în actul constatator fiind obligatorie.

Deci, antecontractul poate conduce la încheierea contractului în formă autentică, numai dacă el îndeplineşte condiţiile de valabilitate necesare oricărui contract.


Detalii: [ link extern ]

Iar în sentință se vede când a fost achitat.

Alte discuții în legătură

Autentificare antecontract vanzare cumparare teren GHITA71 GHITA71 Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu lamuriri aspura unei actiuni in judecata pentru autentificarea unui antecontract de vanzare cumparare teren. Mai ... (vezi toată discuția)
Modificare date carte funciara mireamirela mireamirela Buna ziua. As vrea sa stiu daca pentru un bun imobil dobandit inaintea casatoriei de sotie, este obligatorie (sau recomandata) modificarea numelui ... (vezi toată discuția)
Transfer de proprietate Klementina Klementina O persoana juridica vinde un imobil altei persoane juridice, intocmeste o factura, se incheie contractul de vanzare-cumparare, plata se va face la un termen ... (vezi toată discuția)