avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 615 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Detectoare wireless de gaze Buna ziua, Am o ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Detectoare wireless de gaze Buna ziua, Am o problema cu Presedintele blocului in care locuiesc ...

Buna ziua,
Am o problema cu Presedintele blocului in care locuiesc din Bucuresti.
El ma obliga sa platesc instalarea unui nou detector de gaze wireless si ma ameninta cu judecata la tribunal daca nu platesc. El cere 400 de lei pe acest nou detector de gaze wireless pe baza de senzori.
In octombrie 2018 o firma a pus detectoare de gaze (cu alimentare la priza) in tot blocul si eu folosesc acest detector din 2018 care merge foarte bine.
Firma care a pus detectoarele "Sicur Gaz" in 2018 nu mai exista, asa am aflat de la noua firma adusa pentru noile detectoare. In 2018 am platit 350 lei inclusi in intretinere, volens-nolens. Nu am primit nici un act, nici un certificat de garantie atunci.
Cunosc alte blocuri din capitala, unul este in sectorul 1, unde nu se pun astfel de detectoare wireless, mai ales acum in caz de pandemie COVID cand lumea nu mai are serviciu. Am vorbit personal cu presedinta/administratora unui bloc din sectorul 1 Bucuresti si mi-a confirmat ca nu exista lege care sa oblige proprietarul sa instaleze asemenea aparate.
Blocurile alaturate mie (lipite de al meu) au detectoare cu priza, nu cele wireless. Constat ca situatia tensionanta este impusa si escaladata de Presedintele blocului si interesele lui personale.
Vreau sa stiu daca exista vreo lege/act normativ care sa ma oblige sa pun acest detector wireless de gaze, eu avand deja unul functional.
Vreau sa stiu care este parerea dvs. si ce pot sa fac, cui sa ma dresez ca aseasta hartuire sa inceteze.

Multumesc.
Conform legislației ANRE , la revizie si verificarea periodică a instalației comune de gaz acesta poate fi sistat daca nu respecta reglemeantarile de siguranta. Pe lângă senzorul din casa trebuie instalată electrovalva in fața contorului si senzori pe scara care sa comunice cu ei din apartament.


[ link extern ]
revizia gen.nu se va daca nu exista acest tip de aparatura , nu mai bate-ti campii , este abligatoriu asa ceva , aaa ca inca nu se face este altceva , vorbitii la orice operator de revizii si va aveti lovii de aceasta pb
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util

lgsanda a scris:

Meltumesc. Mi-ati dat un sfat bun.
Exista totusi vreo lege care sa oblige proprietarul sa-si puna aceste detectoare?


Înțeleg, corectați-mă dacă greșesc, că detectoare de gaz sunt instalate în toate aparatele și racordate centralizat la sistemul de închidere a gazelor pe toată scara - deci este instalație comună. Cele instalate în 2018, dacă lucrează în parametrii normali, sunt verificate conform normelor (la timp și de persoane specializate) și nu au depășit durata de viață, legal-consider eu, pot fi utilizate în continuare. Dorința de modernizare cu wireless poate fi un lucru bun deoarece probabil sunt mai performante, dar înlocuirea celor vechi fără temei implică costuri suplimentare ne-necesare în acest moment. Dacă la anul apar aparate și mai performanrte se reface instalația din nou? Da, administratorii și președinții de bloc primesc avantaje la aceste înlocuiri sau îmbunătățiri, lucru de condamnat deoarece sunt deja plătiți de asociație pentru a proteja interesele lacatarilor. Dacă există un document care să demonstreze că Adunarea generală a votat inlocuirea, nu cred că mai puteți face ceva. Regula o face majoritatea, bine informată sau nu, cu minte sau fără.
Există obligație ca proprietarul să aibă detector de gaze în cazul în care încăperea (încăperile) unde se află consumatorul de gaze are termopane sau metal la uși, ferestre. Dacă aveți lemn și o aerisire directă către exterior nu este necesar. Situația este valabilă și pentru scările de bloc. Dacă aveți centrală este obligatorie instalația de detectare gaze personală, care este inclusă în chitul centralei.
Dacă ați avea instalație individuală, de orice tip, funcțională și verificată legal - verificarea cred că o poate prelua și altă firmă decât cea care a montat instalația inițial a dispărut- nu trebuie să dați socoteală nimănui pentru ea. Rețineți, durata de viață a aparatelor este importantă precum și că unele subansamble din instalație pot fi înlocuite - ceea ce înseamnă că nu toată instalația trebuie schimbată. Necunoscătorii, leneșii sau cei interesați vor aruncarea unei haine numai dacă i-a căzut un nasture.
Dacă sunt și alte păreri le aștept cu plăcere.
Ultima modificare: Luni, 3 Mai 2021
im82, utilizator
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
A fost modif. ord. ANRE si exista oblig. pt. toate apart. nu doar cele cu geam termopan sau centrala termica.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

O parte din proprietare refuză montarea detectoarelor wireless. ce se poate face dacă distrigaz întrerupe alimentarea cu gaze naturale? ceraselacera ceraselacera Asociatie de proprietari am primit notificare pentru revizia instalatiei de gaze. Am selectat o firma autorizata ANRE pt montarea detectoarelor si revizie. Am ... (vezi toată discuția)
Detectoare de gaz Lcazacu Lcazacu Locuiesc in Bucuresti, intr-un bloc cu zece etaje dat in folosinta in anul 1977. In luna Iulie 2017 in fiecare apartament s-a instalat printr-un operator ... (vezi toată discuția)
Detectoarele de gaze wireless virgiliuw@yahoo.com virgiliuw@yahoo.com Bună ziua, Detectoarele de gaze wireless sunt obligatorii? Multumesc! (vezi toată discuția)