avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1327 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Buna ziua, Recent mama mea a fost victima unui ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Buna ziua, Recent mama mea a fost victima unui accident rutier, ...

Buna ziua,
Recent mama mea a fost victima unui accident rutier, pe trecerea de pietoni, soldat cu decesul mamei.
Am inteles de la domnul politist ca se va deschide un dosar penal si un proces.
Va rog din suflet sa ma informati care sunt pasii si care este procedura in acest caz si ce ar trebui sa fac eu, ca sa imi usurez situatia disperata.
Multumesc,
Cel mai recent răspuns: Szekely Barna , Consultant asigurari 18:09, 20 Mai 2021
~ Conținut șters la cerere ~
Constituirea de parte civila se face in procesul penal.In procesul penal va fi si o actiune civila pentru despagubiri.Cererea pentru constituire de parte civila se face la procurorul care instrumenteaza cazul penal.
Multumesc,
Cat poate dura constituirea dosarului de la politie pana pleaca in instanta?
Cat poate dura procesul in sine?
Prin declaratiile partilor (copiilor) poate schimba (diminua) sentinta soferului?
Eu pot afla informatii despre sofer, pana la demararea procesului?
~ Conținut șters la cerere ~
@Av. Hulea Ionut-M. , cum justificati inoportunitatea de constituire de parte civila.E adevarat ca poate urma calea unei actiuni civile separate , NUMAI dupa terminarea procesului penal , dar , in acest caz , nu poate avea nicio influenta asupra procesului penal care dureaza ani de zile, in cazuri fericite 3 ani.
Partea civilă este persoana vătămată printr-o faptă provocatoare de prejudicii, care exercită acțiunea civilă conferită prin lege pentru repararea pagubei în cadrul procesului penal. Fapta provocatoare de prejudicii este acea acțiune prin care persoana în cauză comite un delict în urma căruia persoana afectată suferă daune morale și materiale. În acest caz, făptuitorul are o răspundere delictuală față de pierderile suferite de persoana vătămată.

Accidentul rutier este o faptă provocatoare de prejudicii, în cazul în care a rezultat vătămarea corporală sau decesul uneia sau mai multor persoane. Cel care produce fapta răspunde pentru cea mai ușoară culpă, însă nu poate răspunde în cazul în care nu există vinovăție, precum și în cazul în care toată culpa aparține persoanei vătămate sau poate fi vorba de forță majoră sau caz fortuit.

În acest sens, persoana poate fi vătămată atât în mod „direct”, prin leziunile suferite într-un accident rutier, atestate printr-un certificat medico-legal sau printr-o expertiză medico-legală, cât și în mod „indirect”, prin suferința încercată în urma decesului unei rude într-un accident rutier.

În urma acestor daune suferite, se naște dreptul persoanei vătămate la acțiunea civilă.

Acțiunea civilă poate fi exercitată atât în procesul penal, în cazul în care șoferul răspunde penal pentru fapta provocată, cât și separat, într-un proces civil.
Pentru a fi exercitată acțiunea civilă în procesul penal, este necesară constituirea ca parte civilă. Cererea de constituire ca parte civilă poate fi depusă până la începerea cercetării judecătorești, adică la poliție sau la parchet, în timpul cercetării penale, până la sesizarea instanței prin rechizitoriu, cât și în procedura de cameră preliminară, la judecătorul de cameră preliminară.

Pentru ca acțiunea civilă să poată fi exercitată în procesul penal, este necesar ca acțiunea penală să fie pusă în mișcare și să nu existe niciun caz de împiedicare în exercitarea acesteia. Ceea ce înseamnă că, în cazul vătămării corporale din culpă, este necesară depunerea plângerii penale prealabile pentru a putea exercita acțiunea civilă în procesul penal.

Alte discuții în legătură

Accident auto copii daune IuliaMariaa IuliaMariaa Pe 16 decembrie am avut accident rutier. Copii mei minori au fost în stare grava,încă suntem în spital și vom mai avea nevoie de spitalizare la ... (vezi toată discuția)
Fetita de 4 ani impreuna cu mama ei grav accidentate pe trecere de pietoni tataranadrian tataranadrian buna ziua,a-si dori un raspuns la intrebarea mea daca se poate.sunt tatal unei fetite de 4 ani care impreuna cu mama ei(sotia mea),in data de 04.07.2013 au ... (vezi toată discuția)
Obtinerea culpei in accident / proces penal deschis pentru vatamare corpolala ContSters196490 ContSters196490 Buna ziua, Solicit opinia dumneavoastra legat de o problema pe care o intampin in aflarea de la autoritati a culpei partii care a provocat ... (vezi toată discuția)