Multumesc,
Cat poate dura constituirea dosarului de la politie pana pleaca in instanta?
Cat poate dura procesul in sine?
Prin declaratiile partilor (copiilor) poate schimba (diminua) sentinta soferului?
Eu pot afla informatii despre sofer, pana la demararea procesului?
@Av. Hulea Ionut-M. , cum justificati inoportunitatea de constituire de parte civila.E adevarat ca poate urma calea unei actiuni civile separate , NUMAI dupa terminarea procesului penal , dar , in acest caz , nu poate avea nicio influenta asupra procesului penal care dureaza ani de zile, in cazuri fericite 3 ani.
Partea civilă este persoana vătămată printr-o faptă provocatoare de prejudicii, care exercită acțiunea civilă conferită prin lege pentru repararea pagubei în cadrul procesului penal. Fapta provocatoare de prejudicii este acea acțiune prin care persoana în cauză comite un delict în urma căruia persoana afectată suferă daune morale și materiale. În acest caz, făptuitorul are o răspundere delictuală față de pierderile suferite de persoana vătămată.
Accidentul rutier este o faptă provocatoare de prejudicii, în cazul în care a rezultat vătămarea corporală sau decesul uneia sau mai multor persoane. Cel care produce fapta răspunde pentru cea mai ușoară culpă, însă nu poate răspunde în cazul în care nu există vinovăție, precum și în cazul în care toată culpa aparține persoanei vătămate sau poate fi vorba de forță majoră sau caz fortuit.
În acest sens, persoana poate fi vătămată atât în mod „direct”, prin leziunile suferite într-un accident rutier, atestate printr-un certificat medico-legal sau printr-o expertiză medico-legală, cât și în mod „indirect”, prin suferința încercată în urma decesului unei rude într-un accident rutier.
În urma acestor daune suferite, se naște dreptul persoanei vătămate la acțiunea civilă.
Acțiunea civilă poate fi exercitată atât în procesul penal, în cazul în care șoferul răspunde penal pentru fapta provocată, cât și separat, într-un proces civil.
Pentru a fi exercitată acțiunea civilă în procesul penal, este necesară constituirea ca parte civilă. Cererea de constituire ca parte civilă poate fi depusă până la începerea cercetării judecătorești, adică la poliție sau la parchet, în timpul cercetării penale, până la sesizarea instanței prin rechizitoriu, cât și în procedura de cameră preliminară, la judecătorul de cameră preliminară.
Pentru ca acțiunea civilă să poată fi exercitată în procesul penal, este necesar ca acțiunea penală să fie pusă în mișcare și să nu existe niciun caz de împiedicare în exercitarea acesteia. Ceea ce înseamnă că, în cazul vătămării corporale din culpă, este necesară depunerea plângerii penale prealabile pentru a putea exercita acțiunea civilă în procesul penal.