Buna ziua,
Recent mama mea a fost victima unui accident rutier, pe trecerea de pietoni, soldat cu decesul mamei.
Am inteles de la domnul politist ca se va deschide un dosar penal si un proces.
Va rog din suflet sa ma informati care sunt pasii si care este procedura in acest caz si ce ar trebui sa fac eu, ca sa imi usurez situatia disperata.
Multumesc,
Plingerea prealabila se face intr-un caz particular al spetei in cauza.Atunci cind accidentul se produce din culpa , nu divagati pe un caz particular.Atunci cind fapta constituie infractiune nu e nevoie de nicio plingere prealabila.Dar asta n-are nicio legatura cu probleama in discutie adica daca este oportun sau nu sa se faca constituire de parte civila de catre persoana vatamata.
Nu stiu din ce practica judiciara ati aflat ca culpa autorului accidentului o poate stabili o instanta civila atit timp cit e un dosar penal pe rol dar e prima data cind citesc asemenea alegatii.Poate ati auzit de asertiunea : ''' penalul tine in loc civilul '' ? Doar in situatia in care ar inceta procesul penal , poate fi obtinuta despagubirea in proces civil pe temeiul raspunderii civile delictuale.Afirmatiile facute chiar ma fac sa ma intreb serios , ce experienta juridica aveti in domeniu.
Pentru cazul particular al vatamarii din culpa ( nu e cazul spetei de fata !) a se vedea prevederile art. 196 alin. (6) din codul penal.
Multumesc pentru raspuns si timpul acordat.
Nelamurirea mea este daca sa imi caut avocat sau merg cu firma (firmele) de desbagubiri, care au inceput sa ma asalteze. Avantaje sau dejavantaje? care sunt plusurile si minusurile? este un haos la mine in minte, imi este greu sa inteleg procedurile, daca nu sunt in domeniu.
Mulrumesc.
Multumesc pentru raspuns si timpul acordat.
Nelamurirea mea este daca sa imi caut avocat sau merg cu firma (firmele) de desbagubiri, care au inceput sa ma asalteze. Avantaje sau dejavantaje? care sunt plusurile si minusurile? este un haos la mine in minte, imi este greu sa inteleg procedurile, daca nu sunt in domeniu.
Mulrumesc.