avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 758 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... e ilegal sa primesti mai multi bani decat in ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

e ilegal sa primesti mai multi bani decat in contractul de munca ?

Va salut! Un angajator vrea sa incheiem un contract de munca cu salariul minim, dar el sa imi vireze in cont mai mult de atat.
Intrebarea mea este daca e ilegal acest lucru ?
Iar daca este, repercusiunile le suporta angajatorul ? Sau si angajatorul si angajatul ? si care ar fi aceste repercursiuni ?
Cel mai recent răspuns: wps , utilizator 16:02, 11 Mai 2021


gi-jane2 a scris:

e ilegal, omul nu vrea sa plateasca la stat taxele decat pt ce e musai obligat.
daca tot face o ilegalitate, pe cont trebuie sa va trimita doar cat aveti in contract si restul sa vi-i dea in mana.
ce face el, va dauneaza in primul rand la pensie.
evaziunea in acest caz insa, e greu de probat.
www.avocatnet.ro/articol_192...


Nu este obligatoriu.. Angajatorul plătește taxele si pentru banii virati peste suma din contractul de munca. Mai ales daca sunt virati in cont si banii respectivi apar in fluturasul de salariu. Este normal in cazul joburilor care presupun bonusuri legate de performanță.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
asa este, omului nu i s-a zis ca ii da bonus pe fluturas, ci pare ca ii da un plus...neoficial
Ultima modificare: Luni, 10 Mai 2021
gi-jane2, moderator
7 din 7 utilizatori consideră
acest răspuns util
Asta este undeva in zona gri a legalitatii. Da, pe card va vireaza intreaga suma negociata ca salar, este fiscalizata si se platesc taxele aferente numai ca diferenta intre salariul din contract si ceea ce va plateste de fapt este considerat ca bonus sau prima de performanta ramanand la latitudinea angajatorului daca da sau nu acei bani. Daca nu va miscati cum vrea el, poate oricand sa taie partial sau complet acel bonus, prima si nu aveti cum sa-l fortati sa plateasca,."luna asta nu ai atins targhet-ul asa ca primesti numai jumatate din bonus" .... si nu aveti ce sa faceti. Sau cum am patit eu la un astfel de angajator, Toate bune si frumoase pana cand a inceput povestea cu covid-ul si am intrat in somaj tehnic. 3 luni, am primit 75 la suta din salar, dar din salariul de pe contract nu din cel negociat, angajatorul a spus ca din moment ce nu lucram nu are de ce sa ne dea bonusul ce reprezenta diferenta dintre salariul negociat si cel oficial. Dupa 3 luni, s-a ajuns la concediere colectiva si conform contractului de munca trebuia sa ne plateasca 3 salarii compensatorii plus drepturile la zi, concedii neefectuate etc. Evident ca toate sumele platite au fost raportate la salariul oficial si nu la cel negociat. Si legal nu puteam sa facem nimic.
In completarea raspunsului de mai sus, in cazul variantei legale cu toate sumele declarate, daca deveniti incomod si va vrea sa scape de dumneavoastra va va plati doar salariul minim si veti pleca singur.

Am mai intalnit cazuri, dar inclin sa cred ca au ramas la nivelul anilor 90-2000, cand tot ce declara era la nivelul salariului minim iar diferenta era platita din diverse surse ("la negru").
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Mai mult ca sigur va pune salariu minim pe CIM si apoi restul pana la suma finala vi-l da din diverse bonificatii, sporuri, ore de noapte si alte chichite procedurale ca sa fie ok. (Ati specificat ca va vireaza banii in cont, deci automat va plati taxele la ei pentru ca-s usor de urmarit prin virament).

Dezavantajul pentru dumneavoastra este ca un eventual somaj tehnic, cred ca se calculeaza din salariul de baza, plus ca acele "sporuri" pot sa dispara oricand pe diverse tertipuri (in special daca sunt fictive).

Alte discuții în legătură

Stat de plata salarii lucyll lucyll Statul de plata salarii la o societate comerciala este document de confirmare plata salarii si este depus la ITM ? salariatii sunt obligati sa semneze aceste ... (vezi toată discuția)
Probleme la plata salariului negociat din cim. Bogde1 Bogde1 Buna ziua, O firma care declara in actele oficiale ca a platit salariile integrale (flutirasi de salarii, adeverinte emise si stampilate) dar in realitate ... (vezi toată discuția)
Litigiu contract munca radu_preda radu_preda Buna ziua. Sunt sofer de tir angajat in Ro dar conduc pe comunitate. Am fost angajat cu \\" salariu \\" 1200euro/luna dar am fost platit cu 12 eurocenti/km. Am ... (vezi toată discuția)